Επιχείρηση restart της ελληνικής οικονομίας

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Σήμερα στις Βρυξέλλες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ασχοληθεί με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό θέμα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το Κολέγιο αναμένεται να αποφασίσει (επισήμως θα το ανακοινώσει την άλλη Τετάρτη) την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή, με τις υπογραφές Γιούνκερ-Ντομπρόβκσις και Μοσκοβισί, θεωρείται περισσότερο κίνηση ψυχολογίας καθώς η χώρα βρίσκεται σε δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM, όμως το γεγονός ότι το έλλειμμα υποχώρησε κάτω από το όριο του 3% αναμένεται -κατά τους αξιωματούχους της Κομισιόν- να βοηθήσει στη δημιουργία καλού επενδυτικού κλίματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της προετοιμασίας για επάνοδο στις αγορές.

Αυτό που αποκαλύπτουν έγγραφα της Κομισιόν είναι το γεγονός ότι -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- οι πιστωτές θέλουν ένα πρόγραμμα restart για την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup στη Βαλέτα, είχε εκτεταμένη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου συζητήθηκε η ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας σε επενδυτικά projects.

Κατά τον κύριο Σόιμπλε, το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός.«Είναι θέμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της πιστής εφαρμογής τους», φέρεται να είπε στη Βαλέτα.

Από την άλλη πλευρά, και το ΔΝΤ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τις περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεισφέρει με μικρό χρηματικό ποσό στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα.

Όλες οι πλευρές θεωρούν ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL+) με αυξημένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για ένα ουδέτερο δημοσιονομικά διάστημα και μια διαδικασία που περισσότερο θα έχει να κάνει με την επιτήρηση της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων, ώστε, μεταξύ των άλλων, να μην υπάρξει πρόβλημα με την προεκλογική περίοδο που θα ξεκινά στην Ελλάδα.

Η συνέχεια εδώ

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι