Game Changer για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Game Changer για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Μια εξαιρετικά σημαντική δυνητικά εξέλιξη για την προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές του DP, η κυβέρνηση έχει παραλάβει σε ανώτατο –αν και άτυπο – επίπεδο, επιστολή καταρχήν εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον προέρχεται από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και συγκεκριμένα από επενδυτικό κεφάλαιο (fund) της χώρας – στρατηγικής συμμάχου της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν ως φυσικό επακόλουθο μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Έχοντας –έστω και με την χαρακτηριστική ελληνική καθυστέρηση– οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συνειδητοποιήσει την κοινότητα –στο όριο της ταυτότητας ενίοτε– γεωπολιτικών συμφερόντων των δυο χωρών, οι σχέσεις βαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Τονίζεται ξανά ότι η προσέγγιση είναι διερευνητική, αλλά από κυβερνητικούς παράγοντες που τελούν σε γνώση της εξέλιξης, κρίνεται ως πολύ σοβαρή και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί. Ένα από τα ζητήματα που εγείρονται στην επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η επιβεβαίωση των δόσεων αποπληρωμής των δυσθεώρητων χρεών που έχει συσσωρεύσει το ναυπηγείο.

Επίσης, στην επιστολή φέρεται να διερευνάται η δυνατότητα “κουρέματος” αυτών των οφειλών προς το Δημόσιο (σ.σ. ανέρχονται σε ποσό περί το μισό δισ. ευρώ), ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου και μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Ναυπηγεία και φρεγάτες

Αν και η είδηση σταματά κάπου εδώ, εν αναμονή της επιβεβαίωσης από κυβερνητικές πηγές και έχοντας κατά νου τη “μεγάλη εικόνα“, δηλαδή τη σύνδεση που έχει επιχειρηθεί από κυβερνητικής πλευράς του θέματος των ναυπηγείων με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μπορούν να καταγραφούν κάποιες αρχικές σκέψεις και ερωτήματα που λογικά θα απασχολήσουν προσεχώς.

Το DP έχει τονίσει στο παρελθόν ότι η κοινότητα της απειλής που συνιστά και για τις δυο πλευρές η συμπεριφορά της Τουρκίας, δίνει δυνατότητες πρωτοφανούς εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική προσέγγιση θα αποδείξει ότι η χώρα έχει διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των νέων φρεγατών, μένει να αποδειχθεί εάν η Ελευσίνα θα είναι το Ναυπηγείο που θα ναυπηγήσει τη φρεγάτα που θα επιλεγεί για τον ελληνικό Στόλο και ενδεχομένως και άλλα πλοία διότι οι ανάγκες μετά από την υπερδεκαετή εγκατάλειψη είναι πολύ μεγάλες και επ’ ουδενί δεν εξαντλούνται στη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών.

 

Διάβαστε τη συνέχεια στην έγκυρη πηγή Defene-point.gr 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version