Και αν ο Ερντογάν δεν κερδίσει από τον πρώτο γύρο;

Μάζεψε όλο τον χρυσό ο Ερντογάν

Γράφει η Eylem Yilmaz

Οι ψηφοφόροι στη νοτιοδυτική τουρκική επαρχία του Kocaeli ψηφίζουν παραδοσιακά υπέρ του Ερντογάν, αλλά ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, ίσως αλλάξουν πλέον απόφαση λόγω της πτώσης της λίρας και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι στην εξουσία από το 2002 και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά η συνήθως διασπασμένη αντιπολίτευση ενένωεται εναντίον του και ελπίζει να συνταχθεί με έναν υποψήφιο αν ο Ερντογάν δεν «πιάσει» το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο και πάει και σε δεύτερο.

Δημοσκόπηση δίνει το ποσοστό του Ερντογάν στο 48%, δηλαδή χαμηλότερο από το αναγκαίο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Η 46χρονη Αϊσέλ δηλώνει πως έπαψε να ψηφίζει τον Ερντογάν από το 2015 και πλέον υποστηρίζει το CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς επιθυμεί αλλαγή μετά από 16 χρόνια στην εξουσία του ΑΚΡ.

Η οικονομία αποφασίζει;

«Η έλλειψη δικαιοσύνης είναι το πρώτο μας πρόβλημα και άλλο πρόβλημα είναι η οικονομία. Ψήφιζα το ΑΚΡ μέχρι το 2015. Τώρα ψηφίζω το CHP. Έχουμε 16 χρόνια εμπειρίας θέλουμε αλλαγή τώρα», λέει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και η πτώση σε επίπεδο ρεκόρ της λίρας και ο πληθωρισμός που έχει κολλήσει σε ποσοστό πάνω από 10%.

«Κοιτάζω την οικονομία. Δεν μπορούν να γίνουν δουλειές με κενές υποσχέσεις. Η δράση μετράει», δηλώνει ο 62χρονος συνταξιούχος Αχμέτ Κουρσούν. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έκανε άλματα όσον αφορά τις υποδομές με νέα αεροδρόμια, δρόμους, γέφυρες και επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ακόμα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια αν επανεκλεγεί.

Ερωτώμενος αν η ανάπτυξη των υποδομών σημαίνει οικονομική δράση ο Κουρσούν απάντησε: «Όχι. Μπορεί μια γέφυρα να σου γεμίσει το στομάχι. Εγώ θέλω απλώς να ζήσω. Δεν θέλω τίποτε άλλο».

Όμως η ήττα του ΑΚΡ στο Kocaeli δεν θα είναι εύκολη. Βιομηχανικό και αγροτικό κέντρο ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, η επαρχία ψηφίζει ισχυρά υπέρ της κυβέρνησης. Στις τελευταίες εκλογές του Νοεμβρίου 2015 το ΑΚΡ έλαβε το 57% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο του CHΡ που έλαβε μόλις 23%. Οι Εθνικιστές κέρδισαν 11,2% και το κουρδικό HDΡ 6%.

Η Τουρκία είδε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν αλλά η εμμονή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό – το αντίθετο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι – έχει αποτρέψει την κεντρική τράπεζα από το να λάβει μέτρα για πληθωρισμό και την λίρα, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν την Τουρκία θεωρώντας την επικίνδυνη για επενδύσεις.

Υπάρχουν “πιστοί”…

Πολλοί ωστόσο Τούρκοι διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στον Ερντογάν. «Πάντα ψήφιζα τον Ταγίπ και θα τον ψηφίσω και πάλι», λέει η 49χρονη Νεζρά Γκιουρσέ. «Το 2001 δεν μπορούσα να αγοράσω παιδική τροφή για το παιδί μου και ο σπιτονοικοκύρης μου, μου ζητούσε το νοίκι. Τώρα έχω ότι θέλω και είναι όλα καλά», λέει.

Για να ενισχύσει το εθνικιστικό ΜΗΡ η κυβέρνηση πέρασε νόμο βάσει του οποίου μπορούν να σχηματιστούν εκλογικές συμμαχίες. Το ΑΚΡ και το ΜΗΡ έχουν σχηματίσει «λαϊκό συνασπισμό». Όμως με τον νέο νόμο μπορεί να βοηθηθεί και η συνήθως διχασμένη αντιπολίτευση του CHΡ, ενός εθνικιστικού και ενός ισλαμικού κόμματος.

Ο Ερντογάν γνωρίζοντας τα προβλήματα της οικονομίας και θέλοντας να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του προκήρυξε εκλογές 17 μήνες νωρίτερα. Ο βουλευτής του ΜΗΡ Μεχμέτ Κοπλού αναφέρει: «Για μας οι πρόωρες εκλογές δεν αποτέλεσαν αιφνιδιασμό. Θα υποστηρίξουνε τη Λαϊκή Συμμαχία μέχρι τέλους».

Άλλοι δεν είναι πάντως τόσο σίγουροι για μια καταλυτική επικράτηση του ΑΚΡ στο Kocaeli. Πολλοί Τούρκοι δεν είναι ευτυχείς με το σύστημα πατρωνίας που εφαρμόζει το ΑΚΡ δίνοντας συμβόλαια και συμβάσεις σε υποστηρικτές του. Υπάρχει διαφθορά.

«Η ατζέντα των εκλογών είναι η οικονομία», δηλώνει υποψήφιος του HDP στην περιοχή. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οι αξιωματούχοι λεηλατούν την πόλη και οι οπαδοί του ΑΚΡ γεύονται τους καρπούς. Αυτό ενοχλεί τους πολίτες», αναφέρει.

… αλλά και “άπιστοι”

Ο υποψήφιος για την προεδρία του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ προβάλει σαν ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις τον δείχνουν δεύτερο με ποσοστό 31%.

«Στηρίζω τον Ιντζέ διότι αποκαλύπτει τα σκάνδαλα Ερντογάν. Το CHP εργάζεται κατά της διαφθοράς και της αρπαγής», λέει ο 57χρονος Μπεκτάς Τσινάρ. Πολλοί Τούρκοι ανησυχούν πάντως για την ασφάλεια διεξαγωγής των εκλογών που γίνονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που διατηρείται μετά το πραξικόπημα του 2016.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί και φυλακιστεί. «Πάμε σε εκλογές με καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ανησυχούμε μήπως η ψήφος υφαρπαγεί. Αν υπάρχει δημοκρατία για την Τουρκία δεν υπάρχει για όλους. Και όμως όχι. Δεν κρύβομαι θα ψηφίσω τον Ντεμιρτάς», αναφέρει ο 54χρονος Νιχάτ.

ΠΗΓΗ: ahvalnews6

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι