Ο πρώην αρχικατάσκοπος που κινεί τα νήματα στην Τουρκία

Ο πρώην αρχικατάσκοπος που κινεί τα νήματα στην Τουρκία
Γράφει ο Abdullah Bozkurt

Ο εγκέφαλος πίσω από το τουρκικό ακροδεξιό MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), το οποίο κατευθύνει μια αντιδυτική ατζέντα σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδείχθηκε ότι είναι ο Σενκάλ Ατασαγκούν, πρώην αρχηγός κατασκοπείας που διηύθυνε την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT για χρόνια.

Ο Atasagun, ο οποίος αποσύρθηκε από την MIT τον Ιούνιο 2005, εργάζεται ως επικεφαλής σύμβουλος του αρχηγού του MHP, Devlet Bahçeli (Μπαχτσελί), για πάνω από μια δεκαετία τώρα, βοηθώντας στη διαμόρφωση των ακροδεξιών και αντιδυτικών πολιτικών του κόμματος. Δουλεύοντας στη σκιά και ελάχιστα εμφανιζόμενος στο κοινό εδώ και χρόνια, ο Atasagun έπαιξε βασικό ρόλο στη ριζική αλλαγή στις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι εταίροι του στην κυβέρνηση είναι ο Mehmet Ağar, πρώην υπουργός Εσωτερικών που είναι ουσιαστικά υπεύθυνος στον τομέα της Αστυνομίας και ο Süleyman Soylu, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών. Οι τρεις τους πλουτίζουν με μίζες που λαμβάνουν από διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, από καρτέλ ναρκωτικών έως συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.

Ο πρώην αρχηγός πληροφοριών είχε ζητήσει τη βοήθεια διαβόητων προσωπικοτήτων της μαφίας, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει ως πράκτορες όταν ήταν στο MIT τη δεκαετία του 1980 και 1990. Η πιο διαβόητη φιγούρα που έφερε ο Atasagun στην ομάδα ήταν ο Alaattin Çakıcı (Τσακιτσί), ένας ακροδεξιός γκάνγκστερ και δολοφόνος που χρησιμοποιήθηκε από τη MIT για να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Ο Atasagun εξασφάλισε την απελευθέρωσή του από τη φυλακή μέσω της επιρροής του MHP στην κυβέρνηση Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί για πολλαπλές κατηγορίες και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης μεγάλης διάρκειας.

Στρατολογία μαφιόζων

Ο Çakıcı, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τους θανάτους 41 ανθρώπων, τέθηκε επικεφαλής όλων των μαφιόζικων ομάδων για να διατηρήσει ένα κλίμα φόβου στην αντιπολίτευση και σε πολιτικές κινήσεις που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Έτσι ο Atasagun και οι εταίροι του δρουν ατιμώρητα και χωρίς δημόσιο έλεγχο. Ο μαφιόζος στέλνει απειλητικά μηνύματα προς τους επικριτές της κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξουν στάση.

Στις 17 Νοεμβρίου 2020 ο Çakıcı απείλησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτη του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Kemal Kılıçdaroğlu (Κιλιτσντάρογλου), σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο Twitter. Προσβάλλοντας τον πολιτικό ως «αδαή πληροφοριοδότη που υπηρετεί τους προδότες σαν σκύλος», ο αρχηγός της μαφίας υποσχέθηκε να τιμωρήσει τον Kılıçdaroğlu με καρφώματα.

Η στρατολόγηση του Çakıcı στις υπηρεσίες πληροφοριών έγινε για πρώτη φορά από τον Atasagun όταν ήταν αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος της MIT στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ο Atasagun έγινε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στις 16 Φεβρουαρίου 1998, ανέθεσε στον Çakıcı να διαπράξει μια δολοφονία στην Ευρώπη και του έδωσε διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για μυστικούς πράκτορες της MIT. Η επιχείρηση ματαιώθηκε όταν συνελήφθη και οι δεσμοί του με τη MIT αποκαλύφθηκαν από τη γαλλική αστυνομία.

Εθνικιστικά δίκτυα

Το παρελθόν του Atasagun είναι θολό. Κατέστειλε μια έρευνα για εθνικιστικά δίκτυα όταν ο δολοφόνος Mehmet Ali Ağca (Αγκτσά) πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1981 και σκότωσε τον διάσημο Τούρκο δημοσιογράφο Abdi İpekçi (Ιπεκτσί) το 1979. Όταν ρωτήθηκε από τον Korkut Eken, έναν πρώην αξιωματικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) ειδικό στο Τμήμα Επιχειρήσεων, εάν η MIT ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις διασυνδέσεις του Ağca, ο Atasagun, ο οποίος ήταν τότε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του MIT στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η υπηρεσία δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για αυτό.

Η στρατολόγησή του από το MIT το 1967 ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του πατέρα του και πρώην στρατηγού Şahap Atasagun. Είχε εργαστεί σε διάφορα τμήματα, είχε αναλάβει μυστικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών και ειδικευόταν στην αντικατασκοπεία. Υπηρέτησε δε στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο.

 

Το ιστορικό του Atasagun ως αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών είναι καλυμμένο με “ίχνη αίματος”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σημαντικός παράγοντας στην Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης (Türk Mukavemet Teşkilatı, TMT), μια παραστρατιωτική ομάδα που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Η ομάδα συμμετείχε σε εξωδικαστικές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων ψευδών δολοφονιών Τούρκων για να κατηγορήσει τους Ελληνοκύπριους.

Τρομοκρατία

Ενέκρινε επιχειρήσεις που οδήγησαν στη δολοφονία αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του Χραντ Ντινκ, ενός Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου που πυροβολήθηκε από έναν υπερεθνικιστή έφηβο στο φως της ημέρας στις 19 Ιανουαρίου 2007. Ο Atasagun ήταν ο άνθρωπος πίσω από μια εκστρατεία εκφοβισμού που στόχευε τελικά τον δημοσιογράφο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Ο Ντινκ έγραψε στην εφημερίδα του ​​για τη Sabiha Gökçen (την υιοθετημένη κόρη του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και την πρώτη γυναίκα πιλότο της Τουρκίας), υποστηρίζοντας ότι η Gökçen θα μπορούσε να είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά Αρμένιων που έμειναν ορφανά το 1915, όταν οι Αρμένιοι αντιμετώπισαν έναν αναγκαστικό εκτοπισμό που οδήγησε σε πολλούς θανάτους. Έξαλλος με το άρθρο, ο Atasagun έστειλε τους άντρες του για να τρομάξουν τον δημοσιογράφο.

Σε μια ιδιωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2006 στο κτίριο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, με εντολή Atasagun, ο Özel Yılmaz (αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της MİT στην Κωνσταντινούπολη) και ο Handan Selçuk (πράκτορας της MİT) απείλησαν τον Ντινκ. Προειδοποίησαν τον δημοσιογράφο για «πιθανό κίνδυνο εάν συνεχίσει να κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις». Σε λιγότερο από ένα χρόνο ο Ντινκ δολοφονήθηκε.

Ο Μπαχτσελί

Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005, ο Atasagun εργάστηκε ως σύμβουλος στην εταιρεία Black Hawk Security, μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε από Τούρκους για να παρέχει αυτό που αξιωματούχοι της εταιρείας ισχυρίστηκαν, ασφάλεια στην Τουρκία και το Ιράκ, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές. Οι εταίροι της εταιρείας ήταν ο πρώην Τούρκος στρατηγός Köksal Karabay, ο πρώην κυβερνήτης Cemil Serhatlı, ο πρώην γενικός πρόξενος Mehmet Nuri Ezen, ο δικηγόρος Günay Hakkı Övünç και αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες.

Χρησιμοποιώντας πολιτική κάλυψη που παρέχεται από την κυβέρνηση, ο Atasagun συνεχίζει σήμερα να καταφεύγει στη βία και να διαπράττει εγκλήματα με μηδενική ευθύνη. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους που επέκριναν τον ηγέτη του MHP πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκαν από τον Atasagun, ο οποίος χρησιμοποίησε πρόσωπα της μαφίας για να καταστείλει την κριτική στον Bahçeli. Το γεγονός ότι οι δράστες αφήνονταν να φύγουν μετά από κάθε επίθεση με ένα χαστούκι επιβεβαιώνει ότι προστατεύονταν από την κυβέρνηση.

Ο πρώην αρχηγός κατασκοπείας φοβόταν ότι θα έχανε το καθεστώς προστασίας και θα λογοδοτούσε εάν ο Bahçeli αποτύγχανε και γι’ αυτό φρόντισε να διασφαλίσει την επιβίωση του ηγέτη του MHP στην πολιτική. Η συνεργασία με την κυβέρνηση Ερντογάν ήταν το κλειδί σε αυτό το σχέδιο και στο πλαίσιο αυτό εξασφάλισε τη συμμαχία του MHP με τον Ερντογάν παρά τις διαφορές ανάμεσα στις θέσεις του MHP και στην πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι φήμες σε κύκλους της Άγκυρας, που ισχυρίζονται ότι ο Bahçeli ήταν υπάλληλος της MIT για δεκαετίες, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία λόγω της στενής συνεργασίας μεταξύ του ίδιου και του Atasagun. Ο Alpaslan Türkeş (Τουρκές), ιδρυτής του MHP, γνώριζε ότι ο Bahçeli, ακαδημαϊκός και μέλος του κόμματος, ήταν συνδεδεμένος με της MIT και μάλιστα έγραψε ένα γράμμα από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο, λέγοντας στους συναδέλφους του να κρατήσουν τον Bahçeli μακριά από το κόμμα, επειδή εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Yaşar Okuyan, πρώην υπουργός της κυβέρνησης και δεξί χέρι του Türkeş, είχε πει πολλές φορές ότι έχει την αρχική επιστολή και ισχυρίζεται ότι ο Bahçeli είχε οριστεί από τη MIT να αποκτήσει τον έλεγχο του MHP.

Πηγή: nordicmonitor.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version