Ντι Μάιο: Από την οικοδομή πρώτο βιολί στα "5 Αστέρια"

Νεφέλη Λυγερού
490
Ντι Μάιο: Από την οικοδομή στην ηγεσία των Κινήματος 5 Αστέρων, Νεφέλη Λυγερού

Ο Λουίτζι ντι Μάιο προβλήθηκε ως αναβάθμιση του Κινήματος των 5 Αστέρων, μετά την περίοδο που στο τιμόνι του βρισκόταν ο ιδρυτής Μπέπε Γκρίλο. Οι δύο άνδρες δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Ο Μάιο είναι μόλις 32 ετών με καταγωγή από τη Νάπολη. Προέρχεται από μια συντηρητική, καθολική οικογένεια της μεσαίας τάξης. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια Λατινικών και ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης μίας μικρής επιχείρησης, ενώ είχε διατελέσει και μέλος του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, μεταπολεμικού απογόνου του φασιστικού κόμματος.

Ως παιδί ήταν ιδιαίτερα συνεσταλμένο. Καλός μαθητής, με ιδιαίτερη έφεση στα μαθηματικά και στους υπολογιστές. Σε κάποια φάση, μάλιστα, στράφηκε και στον κοινωνικό ακτιβισμό, όταν πρωταγωνίστησε σε μία κινητοποίηση για καλύτερες σχολικές εγκαταστάσεις μετά τον σεισμό του 2002 που κατέστρεψε ένα δημοτικό σχολείο στη Νότια Ιταλία και σκότωσε 28 ανθρώπους. Δεν έχει εργαστεί ποτέ, παρά μόνο σε δουλειές του ποδαριού όπως γκαρσόνι και οικοδομή, ενώ παράτησε και τις σπουδές του στη νομική σχολή για να εισέλθει στην πολιτική. Είναι ευπαρουσίαστος, καλοντυμένος, λιγομίλητος και συνεσταλμένος, αν τον συγκρίνει κανείς με τον πολιτικό του μέντορα Γκρίλο.

Ξεκίνησε ως ακτιβιστής στο Κίνημα των 5 Αστέρων και το 2013 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ο ιστορικά νεότερος αντιπρόεδρος της Βουλής. Τάσσεται υπέρ του οικονομικου προστατευτισμού, αλλά έχει ρίξει ιδιαίτερα τους τόνους σε σχέση με την «κακή Ευρώπη» και την ανάγκη αποχώρησης της Ιταλίας από αυτήν. Στις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του επισκέπτεται τον κεντρικό καθεδρικό ναό της Νάπολης για το καθιερωμένο του προσκύνημα.

Πριν τις εκλογές πήγε για να δει και το «θαύμα του Σαν Τζενάρο», στο οποίο το αποξηραμένο αίμα του πολιούχου Αγίου γίνεται υγρό και επιδεικνύεται στους πιστούς. Οι οιωνοί για τη Νάπολη ήταν καλοί εκείνη την ημέρα του Σεπτέμβρη και όπως αποδείχθηκε αργότερα και για τον ίδιο. Έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, φτωχούς κατοίκους του Νότου, οι οποίοι ήταν και αυτοί που τον στήριξαν μαζικά, βλέποντας στο πρόσωπό του τον εαυτό τους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.