ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έρευνα για το φράγμα ζητά η Τουρκία – Έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Διεθνή έρευνα για την καταστροφή του φράγματος ζητά η Τουρκία

Ένα 24ωρο μετά την καταστροφή του μεγαλύτερου φράγματος της Ουκρανίας στον Δνείπερο, στη Νόβα Καχόβκα, οι προσπάθειες εκκένωσης των κοινοτήτων γύρω από το κατεστραμμένο φράγμα συνεχίζονται. Οι κάτοικοι που έχουν απομακρυνθεί ήδη υπολογίζονται σε τουλάχιστον 40.000, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες καθώς η πλημμύρα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η καταστροφή του φράγματος θα έχει τεράστιες συνέπειες για μεγάλο αριθμό ανθρώπων δήλωσε ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα νερά έχουν φθάσει και στη Χερσώνα. Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται ένα πλημμυρισμένο λιμάνι και μια βιομηχανική περιοχή στην πόλη, η οποία βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως έβαλε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής» και προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Έκανε λόγο για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα». 

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Viktoriya Lytvynova δήλωσε ότι 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ουκρανικά εδάφη δυτικά του ποταμού Δνείπερου και 25.000 στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ανατολικά. Το φράγμα Kakhovka, παρέχει το απαραίτητο νερό στους αγρότες και τους κατοίκους, καθώς και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας κανάλι που μεταφέρει νερό νότια στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι η προσπάθεια εκκένωσης είναι δυσχερής καθώς η πλημμύρα απελευθέρωσε νάρκες που επιπλέουν. Οι ρωσικές αρχές από την ανατολική πλευρά του Δνείπερου ανέφεραν ότι έχουν επτά αγνοούμενους ανθρώπους, ενώ χθες δήλωναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένης πλημμύρας.

Διεθνή έρευνα ζητά ο Ερντογάν 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στους προέδρους της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την σύσταση «διεθνούς επιτροπής έρευνας» μετά την καταστροφή του φράγματος.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι μπορεί να συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή ειδικών προερχόμενων από τις εμπόλεμες πλευρές, τα Ηνωμένα Εθνη και την διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η επιτροπή αυτή θα είχε ως αποστολή την διεξαγωγή «εις βάθος έρευνας» για την καταστροφή του φράγματος, διευκρινίζει η Άγκυρα. Ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε στην συνέχεια με τον Πούτιν, θέλει αυτή η έρευνα να επιτρέψει «να αρθεί οποιαδήποτε υπόνοια», αναφέρεται σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Συνεχίζεται η πλημμύρα

Η ουκρανική κρατική εταιρεία Ukrhydroenergo που διαχειρίζονταν το φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο πριν τη ρωσική εισβολή δήλωσε ότι η εικόνα της πλημμύρας θα διαμορφωθεί σε 72 ώρες και στη συνέχεια το νερό αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα σε τέσσερις έως πέντε ημέρες. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ιγκόρ Σιρότα δήλωσε ότι «εάν το φράγμα δεν καταστραφεί εντελώς, τότε τρία μέτρα νερού μπορεί να παραμείνουν στη δεξαμενή. Ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί σε δύο με τρεις ημέρες». Πρόσθεσε όμως ότι πιθανότατα το φράγμα θα διαλυθεί και η δεν θα λειτουργεί η υδατοδεξαμενή έως ότου ανεγερθεί εκ νέου. Με ταμιευτήρα 18 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το Νόβα-Καχόβκα ήταν ένα από τα φράγματα με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα νερού στον κόσμο.

Υπάρχουν όπως είναι επόμενο ανησυχίες και για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (τον μεγαλύτερο της Ευρώπης), ο οποίος χρησιμοποιούσε νερό από το φράγμα για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας» για το εργοστάσιο ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), καθώς η υδατοδεξαμενή ψύξης που διαθέτει είναι γεμάτη.

Τα νερά έχουν φθάσει και στην πόλη της Χερσώνας όπου οι κάτοικοι μετακινούνται από τις χαμηλές περιοχές στις συνοικίες των λόφων. Από τις τοπικές ουκρανικές αρχές εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθεί και το 1/3 του πληθυσμού έως ότου τα νερά καταλήξουν στη θάλασσα. Πριν την έναρξη του πολέμου η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 280.000 κατοίκους.

Νέα σενάρια για τους Nord Stream 

Εν τω μεταξύ στο προσκήνιο επανέρχεται και η καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία. Η Washington Post αναφέρει σε άρθρο, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ότι η CIA ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2022 από ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών ότι ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας σκόπευε να ανατινάξει τους αγωγούς.

«Η συντονισμένη εκστρατεία της Δύσης, υπό τις ΗΠΑ, να προκαλέσουν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα εξυφαίνεται με άκομψο και προφανή τρόπο», σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Λεντένεφ στο Telegram. «Ο λόγος για τη διάδοση διάφορων θεωριών και εκδοχών, που υποστηρίζονται σε διαβόητα “εμπιστευτικά” στοιχεία της τοπικής κοινότητας Πληροφοριών, είναι τόσο απλός που καταντά κοινοτοπία», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η Washington Post, Υπηρεσία Πληροφοριών ευρωπαϊκής χώρας προειδοποίησε τη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, που υπάγονται απευθείας στον Ουκρανό επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, σχεδίαζαν να ανατινάξουν τους αγωγούς Nord Stream. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που προήλθαν από τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο νεαρός Αμερικανός στρατιωτικός Τζακ Τεξέιρα, προτού αποκαλυφθεί η διαρροή και συλληφθεί ο δράστης στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την Washington Post, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι την επιχείρηση αυτή επόπτευε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εν αγνοία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας

Την ίδια στιγμή έντονη ανησυχία για μία ακόμα περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία εκφράζεται τις τελευταίες ώρες. Πηγές που συντάσσονται με τη Ρωσία αναφέρον πως το Κίεβο έχει προχωρήσει στον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο ο οποίος βρίσκεται στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι θα χρειασθούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας που εκτείνεται από την ρωσική πόλη Τολιάτι ως την ουκρανική Οδησσό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version