ΑΝΑΛΥΣΗ

Από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στον πόλεμο

Από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στον πόλεμο, Γιώργος Βενέτης

Η πρόσφατη ανακατάληψη εδαφών από την Ουκρανία στη περιοχή του Χάρκοβο, έχει προβληματίσει τους ρωσόφωνους, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία, ώστε να αποτελέσει η περιοχή τους τα νέα σύνορα της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι –όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Πούτιν– επίθεση στα σύνορα της Ρωσίας θα ενεργοποιήσει κάθε μέτρο άμυνας, που συμπεριλαμβάνει ως τελευταία επιλογή και τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Στο ίδιο μήκος με τον Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για αυτοάμυνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα δημοψηφίσματα τα φοβούνται τόσο το Κίεβο και τη Δύση και γι’ αυτό πρέπει να διεξαχθούν», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος στο κανάλι του στο Telegram.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία επικίνδυνη φάση. Η ξαφνική επιτυχία της Ουκρανίας με την ανακατάληψη εδάφους γύρω από το Χάρκοβο, έχει θορυβήσει τη Μόσχα και έχει επιταχύνει τα σχέδια των αυτονομιστών στο Ντονμπάς για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο να γίνουν μέρος της Ρωσίας, ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών τους. Η Δύση μπορεί να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, αλλά για τη Μόσχα αυτό δεν έχει σημασία.

Για το Κρεμλίνο αυτή η εξέλιξη θα σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα αγωνίζεται πλέον για να ελευθερώσει το δικό της έδαφος. Οι Ουκρανοί θα θεωρούνται από τους Ρώσους εισβολείς, που χρησιμοποιούν νατοϊκά όπλα, απειλώντας πλέον ρωσική επικράτεια. Όλα αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν την αφήγηση του Πούτιν, ότι χρειάζονται πλέον ακραία μέτρα για την υπεράσπιση της ρωσικής πατρίδας. Η κλήση 300.000 ανεπαρκώς εκπαιδευμένων εφέδρων είναι απίθανο να είναι το μόνο μέτρο στο οποίο καταφεύγει, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη ήττα.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι μια μερική επιστράτευση δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, ενώ θα μπορούσε να αποδειχτεί βαθιά αντιδημοφιλής. Ο Λουκ Χάρντινγκ, ανταποκριτής του Guardian, αναφέρει ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα από ολιγάρχες, στρατηγούς ή αξιωματούχους του Κρεμλίνου για να απομακρύνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και θεωρεί ότι αυτό το σενάριο έχει πολύ λίγες πιθανότητες.

Τα δημοψηφίσματα των αυτονομιστών

Τα Κοινοβούλια των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Το υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια θα οργανώσει κι αυτό δημοψήφισμα προσάρτησης στη Ρωσία. Η διοίκηση της περιφέρειας Χερσώνας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την είσοδο της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια οι ρωσόφωνες περιοχές μπορούν να στείλουν επίσημο αίτημα για ένταξη στη Ρωσία. Αντίστοιχα, στις 30 Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου, το αίτημα αυτό μπορεί να γίνει επίσημα δεκτό και τα σχετικά έγγραφα θα υπογραφούν στο Κρεμλίνο. Όταν αυτές οι περιοχές προσαρτηθούν στη Ρωσία, το Κρεμλίνο θα μπορεί να θεωρήσει ότι η Ουκρανία επιτίθεται σε ρωσικό έδαφος, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ρωσίας.

Σ’ αυτή την περίπτωση η Ρωσία ενδεχομένως να κηρύξει πόλεμο, ακόμη και τον πιο ολοκληρωτικό, ενεργοποιώντας αν απαιτηθεί και το ρωσικό πυρηνικό δόγμα! Σύμφωνα με αυτό, η Ρωσία «επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα, εφόσον η ίδια η ύπαρξη του κράτους, θα απειλούνταν».

Ανησυχία στη Δύση

Να επισημανθεί όμως ότι η Ουκρανία έχει ήδη πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία και δεν υπήρξαν ρωσικά αντίποινα, αν και υπάρχει ουσιαστική ποιοτική διαφορά στις συγκεκριμένες επιθέσεις. Όταν οι αποσχισθείσες περιοχές γίνουν μέρος της ρωσικής επικράτειας, οι ως τώρα πολιτοφύλακες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, θα γίνουν Ρώσοι στρατιωτικοί, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας. Για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ο πρόεδρος Πούτιν είχε υπογράψει διατάγματα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους στις 21 Φεβρουαρίου και στις 24 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή για την απελευθέρωσή τους. Για την Χερσώνα δεν υπάρχει αντίστοιχο διάταγμα, αλλά σύμφωνα με τον διοικητή της περιοχής «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί γρήγορα».

Στην Δύση, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι αναφορές για τα δημοψηφίσματα με σκοπό την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών στην Ρωσία, προκάλεσε έντονη αντίδραση και ανησυχία. Για τον oυκρανικό στρατό και τις δυτικές δυνάμεις που παρέχουν πληροφορίες και οπλικά συστήματα, επίθεση σε ρωσικό έδαφος θα σηματοδοτήσει την πλήρη κλιμάκωση του πολέμου. Στο ΝΑΤΟ μάλλον δεν είναι έτοιμοι…

Προειδοποίηση προς τους επιτελείς του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο απόστρατος στρατηγός Sir Ρίτσαρντ Σίρεφ. «Στην περίπτωση που στην Ουκρανία λάβει σάρκα και οστά το χειρότερο σενάριο, οι χώρες που αποτελούν μέρη του Συμφώνου δεν θα είναι έτοιμες να εμπλακούν σε μια άμεση πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Ο Σίρεφ, που υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μεταξύ 2011 και 2014, ανέφερε επίσης στο Newsweek: «Ο τρόπος διαχείρισης του κινδύνου δεν δείχνει πως το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για το χειρότερο ενδεχόμενο και όταν εννοώ τη χειρότερη περίπτωση, μιλώ για έναν πόλεμο με τη Ρωσία». Κανείς δεν θέλει, λοιπόν, να συγκρουστεί με τον ρωσικό στρατό και κανείς δεν θέλει την Ρωσία να ενεργοποιεί μέχρι και τακτικά πυρηνικά όπλα. Το πολεμικό πεδίο αλλάζει πίστα, οι ουκρανικές δυνάμεις θα επιτίθενται πλέον σε έδαφος που είναι ρωσικό!

Η αντίδραση του Κιέβου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν καμία επίδραση στη στάση και στους στόχους της Ουκρανίας. «Οι θέσεις μας είναι σαφώς καθορισμένες και γνωστές, και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε». Ζήτησε «περισσότερη υποστήριξη για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. περισσότερη υποστήριξη για τις πληροφορίες, περισσότερη υποστήριξη για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων».

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ποντόλιακ, ζήτησε περισσότερες προμήθειες όπλων στο Κίεβο και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στη διενέργεια δημοψηφισμάτων. «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να απαντήσει άμεσα και σκληρά στην απόπειρα προσάρτησης του ουκρανικού εδάφους αυξάνοντας τη βοήθεια με όπλα και επιβάλλοντας νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Τόνισε επίσης ότι: «Οι ουκρανικές αρχές θα θεωρήσουν τη συμμετοχή στα δημοψηφίσματα ως καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Η Ουκρανή αντιπρόεδρος απειλεί με φυλάκιση τους συμμετέχοντες στα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα. Όσοι συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία, που θα διεξαχθούν σύντομα σε περιοχές εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης της Ουκρανίας, «αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πέντε έως 10 έτη» ανάφερε.

Οι τελευταίες εξελίξεις αλλάζουν άρδην το πολεμικό σκηνικό. Ο Πούτιν έκανε το επόμενο βήμα, επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων του, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν απαιτηθεί θα χρησιμοποιήσει και τα άλλα βέλη που έχει στη φαρέτρα του. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, το διακύβευμα είναι τεράστιο, κρίνεται το κύρος και η ακεραιότητα της Ρωσίας, καθώς και η προσωπική του επιβίωση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version