ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλό πινγκ-πονγκ μηνυμάτων Μπάιντεν-Μακρόν και Πούτιν-Σολτς

Διπλό Πινγκ-Πονγκ μηνυμάτων Μπάιντεν-Μακρόν και Πούτιν-Σολτς,

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Δύση για το Ουκρανικό, υπό τον όρο ότι η Δύση θα αναγνωρίσει τα ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε η Μόσχα ως ρωσικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα αναιρέσουν την πολιτική που ακολουθούν και θα ακυρώσουν παράλληλα και τον ΟΗΕ για τις θέσεις που πήρε από την έναρξη του πολέμου. Από την πλευρά της η Δύση καλεί την Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία και η ανταλλαγή μηνυμάτων Μπάιντεν-Μακρόν-Πούτιν-Σολτς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

«Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες Μπάιντεν-Μακρόν στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ηγέτη «εάν πράγματι ψάχνει έναν τρόπο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος». Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε και πρόσθεσε ότι «Γαλλία και ΗΠΑ δεν θα προέτρεπαν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό που δεν θα είναι αποδεκτός για αυτούς». Η Ουκρανία ζητεί την αποχώρηση των Ρώσων και στη συνέχεια δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει για μία σταθερή και βιώσιμη ειρήνη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, που η Μόσχα ανακοίνωσε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), από τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει περίπου από τα μισά εδάφη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίες, ο Σολτς, σύμφωνα με το Βερολίνο, προέτρεψε τον Πούτιν να βρει μια διπλωματική λύση που «θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν προέτρεψε το Βερολίνο να «επανεξετάσει τις απόψεις του για το Ουκρανικό» και συμβούλευσε τον καγκελάριο να ασχοληθεί με τις «σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στις κοινωνίες των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».

Αγεφύρωτη απόσταση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες με στόχο «να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας». Αλλά δεν πρόκειται, πρόσθεσε ο Πεσκόφ να γίνουν αποδεκτοί οι όροι των ΗΠΑ : «Τι είπε στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Μπάιντεν; Πως οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν έχουν προσφέρει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής όσον αφορά τη διαμεσολάβηση για το Ουκρανικό και αναφέρθηκε ειδικά στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «δηλώνει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μιλήσει με τον Πούτιν, αλλά μάλλον δεν έχει τι να πει». Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που είναι τώρα ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Κλίμα. «Ο Κέρι είναι ένα πρόσωπο που στο παρελθόν είχε καταφέρει να λύση προβλήματα με εποικοδομητικό διάλογο», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα, από όπου είχαν αποχωρήσει στις αρχές του περασμένου μήνα και έκανε μία αναγωγή που προκαλεί αντιδράσεις. Είπε συγκεκριμένα ότι «η Χερσώνα είναι ρωσικό έδαφος και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εκδιώχθηκαν από το Στάλινγκραντ με ανάλογο τρόπο: Το Στάλινγκραντ ήταν επίσης το έδαφός μας. Πολεμήσαμε τους Γερμανούς εκεί τόσο σκληρά, που έφυγαν γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version