Εικόνες από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ματιές στο μέτωπο

Μαρτίδου Μελαχροινή
2980
Εικόνες από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ματιές στο μέτωπο, Μελαχροινή Μαρτίδου

Εκτός από τον πόλεμο των χαρακωμάτων που μετρά απώλειες ανθρώπινων ζωών και στρατιωτικού υλικού, ένθεν και ένθεν, Αζέρων και Αρμενίων, όπως και αμάχων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάκ), γινόμαστε μάρτυρες κι ενός διαδικτυακού πολέμου εντυπώσεων.

Οι αναρτήσεις τουρκικών sites, αζέρικων και αρμενικών, δείχνουν προετοιμασία στρατιωτών, μηνύματα θάρρους, βομβαρδισμένα τοπία, βίντεο με drones που πλήττουν συγκεκριμένους στόχους, αναρτήσεις καθημερινής ανδρείας που συναγωνίζονται σε φαντασία, οπτικό υλικό, ευρηματικότητα και που μεταφέρουν την φρίκη του πολέμου σε κινητά τάμπλετ και λάπτοπ.

Στρατιωτικά άρματα των Αζέρων.

Έτσι απλά τα παραθέτουν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες από όπου δανειζόμαστε το φωτογραφικό υλικό. Πολλές αφορούν μεμονωμένους μαχητές, κυρίως Αρμένιους, νέα ταλαντούχα παιδιά που έχουν μια παροιμιώδη συσπείρωση και που αψηφούν τα πάντα για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά εδάφη.

Καλό κατευόδιο από πατεράδες και μανάδες στην επιστράτευση νεολαίων Αρμενίων στον πόλεμο που κρατά 18 μέρες…

Ο πόλεμος μαίνεται παρά την διαφημιζόμενη εκεχειρία, την ουδετερότητα της Ρωσίας και τα ερωτηματικά για την ελληνική στάση. Όπως μαίνονται και οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με την συμπαράσταση των Αρμενίων της διασποράς. Ψυχωμένοι Αρμένιοι ντύνονται στο χακί για να υπηρετήσουν την πατρίδα, με τα γυναικόπαιδα δίπλα τους.

Ψυχωμένοι Αρμένιοι στρατιώτες που δεν το βάζουν κάτω υπερασπιζόμενοι τα ιερά χώματα της πατρίδας.

Στο μέτωπο η σύζυγος του πρωθυπουργού

Το παράδειγμα για τις γυναίκες δίνει η Άννα Ακοπιάν σύζυγος του πρωθυπουργού της Αρμενίας, που ντυμένη στο χακί πηγαίνει σε τραυματίες, επισκέπτεται στρατόπεδα, στέλνει μηνύματα και αποτελεί παράδειγμα για πολλές νέες κοπέλες που την μιμούνται στο πλευρό των μαχητών-στρατιωτών.

Παράδειγμα για τις γυναίκες η Άννα Ακοπιάν, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται στο μέτωπο.

Οι νεκροί θάβονται με τιμές ήρωα. Πικρά δάκρυα αλλά και περηφάνια! Ο εθελοντισμός στο αποκορύφωμά του. Όλοι δίνουν από τα υστέρημά τους. Φορτηγά με ψωμιά από φούρνους της γειτονιάς για το μέτωπο. Μιλώ με Αρμένιους που είχα γνωρίσει πριν πέντε χρόνια στο ταξίδι μου εκεί στην μοναδική αυτή χώρα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ψωμιά για το μέτωπο στέλνει ένας μικρός φούρνος από το Ερεβάν ενώ οι δωρεές από το υστέρημα των Αρμενίων είναι καθημερινές.

Δεν μεμψιμοιρούν, δεν ζητούν κάτι, δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αλλά εκφράζουν ένα παράπονο. Τί κάνει η Ελλάδα, πέρα από τα χλιαρά διαβήματα. Που είναι; Έχουν την βεβαιότητα ότι θα νικήσουν, έχουν την πίστη στο Θεό, έχουν την δύναμη στην ψυχή ότι σε αυτή την τουρκοαζερική πρόκληση πρέπει να τα δώσουν όλα. Και το κάνουν!

Φωτογραφικό ντοκουμέντο σε πολλά τουρκικά sites. Τούρκοι και Αζέροι μαζί στον πόλεμο…

Στην Στεπανακέρτ και σε άλλες πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ βομβαρδίστηκαν ναοί- σύμβολα, νοσοκομεία, μεγαλειώδη κέντρα πολιτισμού, κατοικίες. Στοχοποιήθηκαν αθώοι άμαχοι και όμως οι άνθρωποι με όλη αυτή την φρίκη, τους τραυματίες, τους νεκρούς τους, ανθίστανται και ανταποκρίνονται με όση δύναμη διαθέτουν.

Τα βίντεο με τους στρατιώτες να τραγουδούν πατριωτικά άσματα, με τον βιολιστή να παίζει ένα υπέροχο κομμάτι στην γκρεμισμένη εκκλησία μέσα στα χαλάσματα, τις γυναίκες να φεύγουν το πεδίο της μάχης με χαμόγελο, δεν είναι προϊόν κάποιου image maker. Είναι η εικόνα της λεβεντιάς στην καθημερινότητα, του κουράγιου και της αισιοδοξίας μέσα στην μαυρίλα του πολέμου. Εκεί στην Αρμενία βρίσκεται η σκέψη μου.

Χαμογελαστές Αρμένισσες στην διάθεση των δυνάμεων του στρατού με την εθελοντική επιστράτευσή τους.

Λίστες νεκρών, βίντεο καταστροφών, εικόνες μιας μάχης που υποκινήθηκε και ενεργοποίησε ενεργειακές και άλλες ορέξεις Τούρκων και Αζέρων που επιβεβαιώνουν τον θύλακα του προβλήματος. Μια πληγή που αιμορραγεί. Δεν θα αναλωθώ σε πολιτικές αναλύσεις, τις κάνουν πολύ καλύτερα διεθνείς παρατηρητές.

Και στους τραυματίες Αρμενίους η σύζυγος του πρωθυπουργού Άννα Ακοπιάν.

Υποκλίνομαι στην γενναιότητα αυτού του λαού που από τις τέφρες του μεγαλούργησε, που κινητοποιείται σε όλη την υφήλιο ενεργοποιώντας και τα δικά μας αντανακλαστικά. «Θα νικήσουμε» είναι η λέξη που γράφεται σε όλες τις αρμενικές αναρτήσεις των απλών πολιτών. Ο αντίλαλός της άραγε θα φτάσει στα μέρη μας;

Η Άννα Ακοπιάν στο μέτωπο.
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.