ΘΕΜΑ

Εκτέλεση 23χρονου στο Ιράν για την εξέγερση της μαντίλας

Εκτέλεση 23χρονου διαδηλωτή στο Ιράν για την εξέγερση της μαντίλας,

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα την εκτέλεση ενός κρατουμένου που καταδικάστηκε για ένα έγκλημα που φέρεται να διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μαντίλας και της αστυνομίας ηθών, μετά τον θανάσιμο ξυλοδαρμό στης 22χρονης Μαχσά Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εκτέλεση του 23χρονου Μοσέν Σεκαρί, έγινε γνωστή από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan, ενώ χιλιάδες άλλοι νέοι που είχαν συλληφθεί παραμένουν κρατούμενοι. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο 23χρονος είχε συλληφθεί στις 25 Σεπτεμβρίου γιατί συμμετείχε σε επεισόδια και έφερε μαχαίρι με το οποίο επιτέθηκε σε άνδρα των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Η σημερινή εκτέλεση όπως καταγγέλλουν οι διεθνείς οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -και η Διεθνής Αμνηστία- σημαίνει ότι και άλλοι κρατούμενοι μπορεί να έχουν την ίδια κατάληξη.

Οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις για την Αμινί, που διήρκεσαν 80 ημέρες, υπολογίζονται από τις διεθνείς οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε 20.000 άτομα (κυρίως νεαρής ηλικίας, άνδρες και γυναίκες). Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων είχαν χάσει τη ζωή τους 481 διαδηλωτές και 61 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Άγνωστες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκονται οι συλληφθέντες και αν διεξάγονται δίκες στην Τεχεράνη.

Πριν από μερικές ημέρες είχε ανακοινωθεί από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν η κατάργηση της αστυνομίας ηθών, όμως, οι εξελίξεις διαψεύδουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έναρξη μίας μεταρρύθμισης στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση Ραϊσί επιμένει στην σκληρή γραμμή του ισλαμικού νόμου. Ο εισαγγελέας Τζαφάρ Μονταζερί είχε δηλώσει στις 4 Δεκεμβρίου ότι «η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», σε συνέντευξη Τύπου στην ιερή πόλη Κομ. Η εκτέλεση του 23χρονου Σεκαρί, πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα γύρω από τις προθέσεις του ιρανικού καθεστώτος.

Αντιδράσεις κατά της ηγεσίας του Ιράν

Ο Mahmood Amiry-Moghaddam, επικεφαλής της ακτιβιστικής ομάδας Iran Human Rights με έδρα το Όσλο, με ανάρτησή του στα social media κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αμέσως: «Αυτή η εκτέλεση πρέπει να έχει γρήγορες πρακτικές συνέπειες διεθνώς για την εξουσία του Ιράν».

Το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, το οποίο ελέγχεται από το δικαστικό σώμα της χώρας, έκανε γνωστό ότι ο 23χρονος

είχε καταδικαστεί από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης (το οποίο συνήθως διεξάγει δίκες κεκλεισμένων των θυρών που έχουν επικριθεί διεθνώς σε άλλες υποθέσεις, επειδή δεν επέτρεψαν σε όσους δικάζονταν να επιλέξουν τους δικούς τους δικηγόρους ή ακόμη και να δουν τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους). Η δίκη του Σεκαρί έγινε τις 20 Νοεμβρίου με την κατηγορία moharebeh, μιας λέξης φαρσί που σημαίνει «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού». Αυτή η κατηγορία επισύρει την θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version