Φεριντούν Σινιρλίογλου - Ένας εμβληματικός Τούρκος διπλωμάτης

Λυγερού Νεφέλη
3289
Φεριντούν Σινιρλίογλου - Ένας εμβληματικός Τούρκος διπλωμάτης, Νεφέλη Λυγερού

Η επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ με τις συντεταγμένες της –κατ’ ισχυρισμό– τουρκικής υφαλοκρηπίδας επανέφερε στο πρoσκήνιο το όνομα του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν είναι διπλωμάτης της σειράς. Έχει, εξάλλου, υπογράψει και άλλες τέτοιες επιστολές, με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί όχι μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά και να αντλήσει νομιμοποίηση για καταφωρα παράνομες θέσεις και δραστηριότητές της αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό υπουργείο, δεδομένου ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και ενεργή εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις διμερείς διερευνητικές επαφές.

Αν και ήταν επίλεκτο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας επί μετακεμαλικού καθεστώτος, κατάφερε και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας.

Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το Κυπριακό κι όχι μόνο σε ρόλο διεκπεραιωτή. Θεωρείται από τους λίγους διπλωμάτες, οι οποίοι διαμορφώνουν αντιλήψεις και κατ’ επέκταση πολιτική σ’ όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της τουρκικής πολιτικής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κάποιοι ενθυμούνται τη δική του επίσημη παρέμβαση στον ΟΗΕ, με την οποία είχε εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελλήνων Κυπρίων. Για την ακρίβεια είχε υποστηρίξει ότι «το 1963 εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα και, από το 1963 έως το 1974, πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού».

Τουρκική εκπαίδευση στη Θράκη

Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί ενεργά και με την Θράκη. Ήταν από τους πρώτους που υποστήριζε τη σημασία που είχε η εδραίωση τουρκικής εκπαίδευσης των μουσουλμάνων της Θράκης, ώστε να μετατραπούν σε γεωπολιτικό έρεισμα και μοχλό πίεσης της Άγκυρας προς την Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής διένεξης. Οι σκληροπυρηνικοί στην Άγκυρα τον περιβάλλουν με την εκτίμησή τους, ενώ οι Γκρίζοι Λύκοι τον αποκαλούν «μέγα γνώστη, γνήσιο πατριώτη και συνεπή ανθέλληνα».

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας στη δεκαετία του 2000 και μάλιστα είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσφορία του για την επιφυλακτική έως αρνητική στάση των κεντροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Από τότε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Η ΕΕ έχει ουσιαστικά κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν έχει κάνει δεύτερες σκέψεις για την ένταξή της. Αντίστοιχη είναι και η μετατόπιση του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Κάποιος με δυνατό μνημονικό ίσως θυμηθεί την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και είχε συναντηθεί με τον τότε Έλληνα υπουργό Νίκο Κοτζιά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στόχος της συνάντησης ήταν βέβαια η βελτίωση των διμερών σχέσεων, η οποία είναι πάντα στην ατζέντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνεται.

Σχέσεις με Ισραήλ

Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου ήταν από τους κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, που είχε προσπαθήσει να διασώσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ από τον γκρεμό που τις οδηγούσε τελικά η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. Είχε, λοιπόν, επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι οποίες, όμως, ναυάγησαν. Στο Τελ Αβίβ, πάντως, οι ομόλογοί του δεν κρύβουν την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό του.

Σήμερα, μόνο οι καλά γνωρίζοντες αξιολογούν ως σημαντικό τον ρόλο του στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Ο πρέσβης, εξάλλου, είχε πάντα εκτίμηση σε ανορθόδοξες επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου κι όχι μόνο. Πιστεύει απόλυτα το δόγμα Οζάλ ότι η Τουρκία μπορεί μέσω των μεταναστευτικών ροών να καταπονήσει την Ελλάδα.

Η θητεία του, εξάλλου, είναι στενά συνδεδεμένη με το μέτωπο αντιπαράθεσης με τον Ελληνισμό, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι υπέρμαχος του δόγματος "Γαλάζια Πατρίδα". Αναγνωρίζει, μάλιστα, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί αυτά που το κεμαλικό κατεστημένο οραματιζόταν, αλλά δίσταζε να δρομολογήσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.