ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φονικό ψύχος στην Άπω Ανατολή: Στους -50°C η θερμοκρασία (video)

Φονικό ψύχος σε Κίνα-Ιαπωνία-Κορέα: Στους -50° C έπεσε η θερμοκρασία,

Κάτω και από τους -30 βαθμούς Κελσίου δείχνουν τα θερμόμετρα σε πολλές περιοχές της Κίνας, της Ιαπωνίας και της χερσονήσου της Κορέας, ενώ σε ορισμένες πόλεις καταγράφηκε ρεκόρ με κάτω και από τους -50° C. Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις σφοδρές χιονοπτώσεις και κυρίως το δριμύ ψύχος με πολικές θερμοκρασίες, που έχουν αιφνιδιάσει ακόμα και τους μετεωρολόγους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της εργασίας τους σε συνεργεία απομάκρυνσης του χιονιού από κεντρικούς δρόμους και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο, έκανε λόγο για το χειρότερο ψύχος της τελευταίας δεκαετίας. Εκατοντάδες πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των ισχυρών ανέμων. Οι μεγάλες ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν 229 πτήσεις.

Στη γειτονική Νότια Κορέα, οι προειδοποιήσεις για σφοδρές χιονοπτώσεις που είχαν εκδοθεί στις αρχές της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν και οι προειδοποιήσεις αναβαθμίστηκαν. Το θερμόμετρο στη Σεούλ έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις βόρειες περιοχές και κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου.

«Πρόκειται για ψυχρό μέτωπο από τον Βόρειο Πόλο που έχει φτάσει απευθείας στη Νότια Κορέα, αφού ταξίδεψε μέσω Ρωσίας και Κίνας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κορέας Γου Τζιν-Κιου. Ο Γου είπε ότι «ενώ οι επιστήμονες είχαν μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή, τώρα μπορούμε να θεωρήσουμε αυτόν τον ακραίο καιρό (ανυπόφορα ζεστό το καλοκαίρι και πολικά κρύο το χειμώνα – ως ένα από τα άμεσα σήματα της κλιματικής αλλαγής».

Και οι αρχές της Βόρειας Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησαν τον κόσμο για ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς το κύμα ψύχους σάρωσε την Κορεατική Χερσόνησο. Οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Βόρειας Κορέας αναμενόταν να πέσουν κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Κίνα, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει επίσης προβλέψει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε τμήματα της χώρας και τη Δευτέρα εξέδωσε μπλε προειδοποίηση για κύμα ψύχους – το χαμηλότερο επίπεδο σε ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων. Η Mohe, η βορειότερη πόλη της Κίνας, είδε την Κυριακή τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -53 βαθμούς Κελσίου, το δριμύτερο ψύχος που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσαν μετεωρολόγοι. Το φαινόμενο ερμηνεύεται ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, μία συζήτηση που έχει ανοίξει και στην Κίνα.

Η ομίχλη πάγου – ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μόνο σε ακραίο κρύο όταν τα σταγονίδια νερού στον αέρα παγώνουν – αναμένεται επίσης στην πόλη αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Στις αρχές του μήνα στη ρωσική Σιβηρία, οι θερμοκρασίες στην πόλη Γιακούτσκ κατηφόρησαν στους -62,7 βαθμούς Κελσίου – ρεκόρ από τότε που κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία για την πόλη, που θεωρείται η πιο κρύα αστική περιοχή του κόσμου. Πιο χαμηλά έχει πέσει η θερμοκρασία μόνο στον Βόρειο Πόλο.

Κρύος τυφώνας έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα και το Αφγανιστάν όπου οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον θάνατο τουλάχιστον 157 ανθρώπων. Η θερμοκρασία στις βόρειες επαρχίες της χώρας έπεσε κάτω από τους – 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version