Game of Thrones στη δυναστεία των Σαούντ

Νεφέλη Λυγερού
6

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην κορυφή της Σαουδικής Αραβίας παραπέμπουν σε ένα είδος game of thrones. Πίσω από το κύμα συλλήψεων μελών της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται ο 32χρονος πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Πρόθεσή του είναι να πάρει τον έλεγχο της χώρας, πραγματοποιώντας ταυτοχρόνως και μία πρωτοφανή για το Βασίλειο των Σαούντ αναδιανομή πλούτου και δύναμης.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 30 συλλήψεις, ενώ  η καρατόμηση του διοικητή της Εθνοφρουράς και του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αλλαγή σκυτάλης. Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος. Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες στο πλαίσιο των ερευνών. Η λίστα των λογαριασμών που τίθενται σε διαθεσιμότητα ολοένα και διευρύνεται, καθώς προστίθεται ένας σχεδόν κάθε μία ώρα, όπως ανέφερε τραπεζίτης.

Η επιτροπή διαφάνειας

Το πράσινο φως για τις κινήσεις αυτές έδωσε μία επιτροπή διαφάνειας που συγκροτήθηκε και έδρασε υπό άκρα μυστικότητα. Επικεφαλής της φυσικά είναι ο πρίγκιπας και διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές και διαφορετικές υποθέσεις, με κατηγορίες όπως αυτή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της δωροδοκίας, του εκβιασμού και της κατάχρησης δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές δεν είναι πρόσφατες. Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα.

«Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ. «Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις».

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πρόεδρος τριών γιγαντιαίων εταιρειών και σημαντικός επενδυτής σε εταιρείες όπως είναι η Citigroup, η Apple και η 21th Century Fox.

Οι συλληφθέντες κρατούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με το CNN, ιστοσελίδες για κρατήσεις εμφανίζουν το ξενοδοχείο των 492 δωματίων σε απόλυτη πληρότητα έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μέλος της ομάδας μάρκετινγκ του Ritz-Carlton δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να δέχονται ξανά κρατήσεις από την 1η Δεκεμβρίου.

Κάποιοι αναφέρουν ότι πελάτες του ξενοδοχείου εκδιώχθηκαν άρον άρον, λίγο πριν την έλευση των υπόπτων. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο διαδίκτυο του ξενοδοχείου φαίνεται να μην λειτουργεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Οι προκλήσεις και τα απόνερα

Τα απόνερα της εκκαθάρισης αυτής έχουν γίνει ήδη αισθητά. Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, πράγμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση. Η μαζική αυτή εκκαθάριση δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής της διακυβέρνησης του πρίγκιπα και διαδόχου.

Ο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τις εξουσίες του, αλλά και να προωθήσει πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν κάποιες εβδομάδες επέτρεψε στις γυναίκες την οδήγηση, ενώ προωθεί την αποκρατικοποίηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου Aramco.

Η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιχείρηση κατάλυσης του παραδοσιακού τρόπου διακυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας από τη βασιλική οικογένεια. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που το βασίλειο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην περιοχή του Κόλπου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.