ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι Γάλλοι – 250 μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι Γάλλοι – 250 μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα

Πλημμύρησαν οι δρόμοι του Παρισιού και άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων από διαδηλωτές καθώς ξεσηκώθηκαν οι Γάλλοι και η χώρα κινείται σε απεργιακούς ρυθμούς για δεύτερη συνεχόμενη μέρα με τους πολίτες να εναντιώνονται στη πρόταση του Προέδρου Μακρόν για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια,  στα 64 έτη αντί 62 που ισχύει μέχρι τώρα. Τα συνδικάτα πάντως ανακοίνωσαν και νέες κινητοποιήσεις στις 7 και 11 Φεβρουαρίου.

Οι απεργοί εργάτες διέκοψαν τις εργασίες στα διυλιστήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία την  Τρίτη (31/1). Μόνο μέσα σε μία μέρα, πραγματοποιήθηκαν 250 συγκεντρώσεις. Καταγγέλλουν ότι το σχέδιο αποτελεί δοκιμασία της ικανότητας του Μακρόν, να προωθήσει την «αλλαγή», τώρα που έχει χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Η χώρα έχει παραλύσει. Στα σιδηροδρομικά δίκτυα, μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV πραγματοποιεί δρομολόγια και ακόμη λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα. Η γαλλική παροχή ρεύματος μειώθηκε κατά περίπου 5% ή 3,3 γιγαβάτ (GW) καθώς οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και θερμικούς σταθμούς συμμετείχαν στην απεργία, σύμφωνα με στοιχεία της EDF. Επηρεάστηκαν επίσης και οι υπηρεσίες του μετρό στο Παρίσι.

Τα πανό των διαδηλωτών  έγραφαν «όχι στη μεταρρύθμιση» και «δεν θα τα παρατήσουμε». Πολλοί δήλωσαν πως θα κατέβαιναν στους δρόμους όσο συχνά χρειαζόταν, ώστε να υποχωρήσει η κυβέρνηση. «Δεν θα οδηγούμε μέχρι τα 64!» είπε η οδηγός του λεωφορείου Isabelle Texier σε μια διαδήλωση στο Saint-Nazaire. «Για τον πρόεδρο, είναι εύκολο. Κάθεται σε μια καρέκλα…, μπορεί να εργαστεί μέχρι τα 70 του χρόνια. Για εμάς αυτό δεν είναι δυνατό μέχρι τα 64!», τονίζουν διαδηλωτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο Μακρόν σκοπεύει να επιμείνει. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστήριξε ο ίδιος τη Δευτέρα (30/1).

Η διαδήλωση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την Τρίτη συγκέντρωσε 500.000 ανθρώπους στο Παρίσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ωστόσο τα στοιχεία από τις αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα. H CGT υπολογίζει σε 2.800.000 τους διαδηλωτές. Κατά την προηγούμενη κινητοποίηση, στις 19 Ιανουαρίου, το είχαν καταμετρηθεί 400.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα αποφέρει επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ (19,18 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Τα συνδικάτα όμως λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξηθούν τα έσοδα, όπως η φορολόγηση των υπερπλούσιων, ή να ζητηθεί από τους εργοδότες ή τους εύπορους συνταξιούχους να συνεισφέρουν περισσότερα. «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι άδικη και βάναυση», δήλωσε ο Λουκ Φάρ, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων UNSA.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι