Η κουρδική οδύσσεια - Από τον Ντεμιρτάς στην Μπουλντάν

Νεφέλη Λυγερού
38
Περβίν Μπουλντάν, η υποψήφια του κουρδικού κόμματος, Νεφέλη Λυγερού

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  -

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή δύναμης για τους Κούρδους, άρα και πονοκέφαλο για τον Ερντογάν. «Θα σας πάρει την τιμή, την αξιοπρέπεια, τα χρήματα σας, την περιουσία σας, θα σας τα πάρει όλα και πάλι δεν θα σας συγχωρέσει. Τουλάχιστον σταθείτε όρθιοι! Διότι όσο δίνετε εσείς τόσο θα ζητά αυτός», διαμήνυσε πριν λίγες ημέρες.

Κατηγορείται για συμμετοχή και σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης», διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων». Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε 142 χρόνια κάθειρξη. «Ο Θεός να με αξιώσει να την εκτίσω ολόκληρη», λέει με χιούμορ ο ίδιος. Μην έχοντας άλλη επιλογή μετά τη φυλάκιση του, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών εξέλεξε πρόεδρο την Περβίν Μπουλντάν.

Η Μπουλτάν γεννήθηκε στην επαρχία Χάκαρι στις 6 Νοεμβρίου 1967 και εκεί μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών τον Σαβάς Μπουλντάν και το ζευγάρι το 1990 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά, δεν εργαζόταν και αφιερώθηκε στο ρόλο της μητέρας, όταν γέννησε το πρώτο παιδί της, τον Νετσιρβάν. Ο Σαβάς Μπουλντάν έγινε επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ήταν «έμπορος ναρκωτικών» και χρηματοδότης του PKK. Δολοφονήθηκε το 1994, λίγο καιρό αφότου η τότε τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως είχε στη διάθεσή της έναν κατάλογο που περιλάμβανε επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν το PKK. Ο δολοφόνος του δεν βρέθηκε ποτέ.

Το 2001 η Περβίν ίδρυσε την οργάνωση Yakay-Der, μια οργάνωση που βοηθά τις οικογένειες που έχουν «χάσει» αγαπημένα πρόσωπά τους. Τον Ιούλιο του 2007 έβαλε υποψηφιότητα και εξελέγη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επανεξελέγη το 2011. Το 2013 επισκέφθηκε πολλές φορές τον Οτσαλάν στη φυλακή του στο Ιμραλί ως αντιπρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Η ίδια έχει δεχθεί πολλές φορές την αστυνομική βία, την έχουν χτυπήσει και την έχουν συλλάβει.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.