Η ώρα της Ιντλίμπ – Τι ζητά ο Άσαντ από τους Τούρκους

Η ώρα της Ιντλίμπ – Τι ζητά ο Άσαντ από τους Τούρκους

Η Ιντλίμπ έδειχνε εξαρχής ότι θα εξελιχθεί σε περιοχή κλειδί για την έκβαση της συριακής πολεμικής κρίσης, ειδικά από την στιγμή που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε αυτήν την επαρχία αντικαθεστωτικοί αντάρτες από άλλες περιοχές της Συρίας. Η ρωσοτουρκική συμφωνία απέτρεψε πριν έναν χρόνο μια γενικευμένη επιχείρηση του Άσαντ και των συμμάχων του, όμως η ένταση των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή,  δημιουργεί νέα δεδομένα.

Μόσχα και Άγκυρα, παρά τις συχνές επικρίσεις των Ρώσων, συνεχίζουν να δηλώνουν ότι στηρίζουν την συμφωνία αποκλιμάκωσης, η οποία προέβλεπε την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης. Στην πράξη ωστόσο, η συμφωνία έχει κλονιστεί, καθώς από τον Απρίλιο οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα   χιλιάδες άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε, πριν μερικές ημέρες, ότι στόχος των επιθέσεων έγινε και ένα από τα παρατηρητήρια της στην συγκεκριμένη συριακή επαρχία. Στο θέμα αυτό επανήλθε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας για να διαβεβαιώσει ότι η Δαμασκός δεν θέλει πόλεμο με την Άγκυρα.

Καρφιά για Τουρκία

Οι διαβεβαιώσεις Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ είχαν όμως και αιχμές για την Τουρκία. Το γεγονός μάλιστα, ότι έγιναν από το Πεκίνο, την ώρα που ο Σύρος  υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ είχε δίπλα του τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γκι, δίνει στις συριακές αιχμές ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. «Ελπίζουμε πως ο στρατός μας και ο τουρκικός στρατός δεν θα συγκρουστούν. Αυτή είναι η κατ’ αρχήν στάση μας» δήλωσε ο Σύρος υπουργός για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η Ιντλίμπ είναι τμήμα της χώρας και ότι εκεί οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν τρομοκράτες.

Η Ιντλίμπ είναι βεβαίως το τελευταίο προπύργιο των αντικυβερνητικών ανταρτών, κυρίαρχη δύναμη στην επαρχία είναι όμως η Ταχρίρ αλ-Σαμ, το πρώην Μέτωπο Νόσρα που μέχρι το 2016 ήταν το συριακό παρακλάδι της Αλ-Κάιντα. Στην ίδια επαρχία δραστηριοποιούνται ωστόσο και άλλες ανταρτικές οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την τουρκική κατοχή στο Αφρίν και την Τζαραμπλους, καθώς και την παρουσία της σε άλλα τμήματα της συριακής επικράτειας και διερωτήθηκε με νόημα «τι θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία;» και αν «προστατεύει το Μέτωπο Νόσρα και κάποιες τρομοκρατικές δυνάμεις στις οποίες περιλαμβάνεται η Ισλαμική Κίνηση του Ανατολικού Τουρκεστάν».

Να μας πουν τι θέλουν

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει στην Άγκυρα, για να εξηγήσει ποιοι είναι οι στόχοι της τελικά στην Συρία. Η αναφορά στο Τουρκεστάν μόνο τυχαία δεν ήταν, η εξτρεμιστική οργάνωση που κατονόμασε κατηγορείται από την Κίνα για επιθέσεις στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Η Κίνα, άλλωστε, ζητά καιρό τώρα διπλωματική λύση στην συριακή πολεμική κρίση και υποστηρίζει την διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε χαρακτηρίσει εσκεμμένη την επίθεση στο τουρκικό παρατηρητήριο στην Ιντλίμπ και σημείωσε ότι αυτή έγινε με όλμους και πυροβόλα από περιοχή που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Πρόσθεσε επίσης ότι η απάντηση των Τούρκων στρατιωτών ήταν άμεση και ότι έγινε διάβημα στη Μόσχα, δεν διευκρίνισε όμως πότε σημειώθηκε ο βομβαρδισμός.

Ρωσία και Τουρκίας έδωσαν όμως αντιφατικές περιγραφές και για μια προηγούμενη επίθεση σε τουρκικό φυλάκιο, την περασμένη εβδομάδα. Η Άγκυρα κατηγόρησε για την επίθεση τον συριακό στρατό, όμως η Μόσχα είπε ότι η επίθεση έγινε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Η Ρωσία ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή ισχύει πλήρης κατάπαυση του πυρός, η Τουρκία όμως το αρνήθηκε. Η κυβέρνηση Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί θέσεων στην Ιντλίμπ αποτελούν απάντηση σε  παραβιάσεις εκ μέρους των ανταρτών. Από την πλευρά τους οι αντάρτες κάνουν λόγο για προοίμια μιας επίθεσης που θα παραβιάσει το σύμφωνο αποκλιμάκωσης.

Μόλις την περασμένη Κυριακή πάντως το καθεστώς Άσαντ ανέφερε τον θάνατο δώδεκα αμάχων από επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές σε χωριό στα νότια του Χαλεπιού, μιας περιοχής δηλαδή η οποία ελέγχεται από τον συριακό στρατό. Στην επίθεση αναφέρθηκε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πέντε παιδιά.

Το Παρατηρητήριο κατηγόρησε επίσης τους τζιχαντιστές, δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν η επίθεση έγινε από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ή από κάποια άλλη οργάνωση. Η επίθεση αυτή έγινε μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις του συριακού στρατού με τζιχαντιστές και αντάρτες στη γειτονική με την Ιντλίμπ επαρχία της Χάμα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 35 μαχητές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι