ΘΕΜΑ

Η “Ημέρα Χ” πίσω από τους επίδοξους πραξικοπηματίες στην Γερμανία

Η "Ημέρα Χ" που ενέπνευσε τους επίδοξους πραξικοπηματίες στην Γερμανία, Γιώργος Λυκοκάπης

Έκπληκτη όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με το πραξικόπημα που σχεδίαζε η ακροδεξιά οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ” στην ίδια την οικονομική και πολιτική ατμομηχανή της ΕΕ, την Γερμανία. Οι αρχές έχουν περάσει χειροπέδες μεταξύ άλλων, στον φερόμενο αρχηγό της, τον πρίγκηπα Ερρίκο τον 13ο (!), μία πρώην δικαστή και βουλευτή του αντιμεταναστευτικού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία”, πρώην δημοτικούς συμβούλους της, ενώ ελέγχεται ο ρόλος ακόμα και Γερμανών στρατιωτικών. Σημείο αναφοράς για το πραξικόπημα, ήταν μία θεωρία συνωμοσίας, η “Ημέρα Χ”.

Πριν την θεαματική άνοδο του κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία”, η γερμανική ακροδεξιά περισσότερο θύμιζε πολιτικό υπόκοσμο, αποτελούμενη κυρίως από συμμορίες νεοναζί και χούλιγκαν. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο απαγόρευσης του, το περιθωριακό κόμμα NPD (που έκανε δυναμική εμφάνιση μετά την Επανένωση) απέφευγε να αυτοπροσδιορίζεται ως “εθνικοσοσιαλιστικό”, αν και είναι γνωστό πως παραδοσιακά αποτελεί την πολιτική “ομπρέλα” των σκληρών νεοναζί.

Η “Εναλλακτική για την Γερμανία”, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, εμφανίζεται ως κόμμα της “Νέας Δεξιάς” και αποστασιοποιείται από τον χουλιγκανικό ακτιβισμό του NPD. Θυμίζει περισσότερο το κόμμα των Γερμανών Ρεπουμπλικάνων, ένα “αστικό” ακροδεξιό κόμμα (με αρχηγό έναν πρώην αξιωματικό των SS) που είχε σημειώσει βραχύβια επιτυχία στις αρχές του ’90.

Βέβαια, η “Εναλλακτική” δεν έχει την κοινοβουλευτική ωριμότητα του κόμματος της Λεπέν στην Γαλλία. Αντιθέτως, διαθέτει στελέχη που έχουν δεσμούς με νεοναζί και το NPD, ενώ προφανώς και εμφανίζεται έκθετη με την εμπλοκή στελεχών του στην οπερατική απόπειρα πραξικοπήματος που σχεδίαζε ένας έκπτωτος αριστοκράτης, που οραματίζονταν να μετατρέψει την Γερμανία σε “πριγκιπάτο”!

Αλλάζει “πίστα” η ακροδεξιά βία

Όσο και αν το περίφημο πραξικόπημα περισσότερο θύμιζε μία “οπερέτα” μωροφιλόδοξων και τυχοδιωκτικών στοιχείων, είναι άλλη μία απόδειξη πως η ακροδεξιά βία, έχει πλέον αλλάξει “πίστα” στην Γερμανία. Δεν έχουμε πλέον την δράση μεμονωμένων συμμοριών νεοναζί, ή “μοναχικών λύκων”, αλλά οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, με πυρήνες ακόμα και στο ίδιο το γερμανικό κράτος.

Η ακροδεξιά βία έχει σημάνει “κόκκινο συναγερμό” στις γερμανικές αρχές από το καλοκαίρι του 2019, με την δολοφονία του βουλευτή Βάλτερ Λούμπκε, ενός υποστηρικτή της πολιτικής της Μέρκελ στο μεταναστευτικό. Αν και δράστης ήταν ένας “μοναχικός λύκος” των νεοναζί, είχε προκληθεί αλγεινή εντύπωση από την ευρεία επιδοκιμασία της δολοφονίας που παρατηρήθηκε στα social media. Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια στο Κέμνιτς, όταν μία αντιμεταναστευτική διαδήλωση, είχε καταλήξει σε απρόκλητες επιθέσεις κατά μεταναστών, που είχαν προκαλέσει σοκ στην γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική ακροδεξιά, τόσο η κινηματική-κοινοβουλευτική, όσο και η συμμορίτικη-εξτρεμιστική, “τρέφεται” από την πολιτική συγκυρία. Ορόσημο για την επανεμφάνιση της στους δρόμους, αλλά και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ήταν φυσικά η πολιτική “ανοιχτών θυρών” της Μέρκελ στο μεταναστευτικό, την οποία πλήρωσε τελικώς ακριβά η Γερμανίδα καγκελάριος. Αν και υπήρχαν προσδοκίες πως η γερμανική ακροδεξιά θα “ξεφούσκωνε” στην πορεία, πήρε νέο “οξυγόνο” από τον Covid.

Η αντίδραση στα lockdown, στην χρήση μάσκας, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ακόμα και στην ίδια την ύπαρξη του ιού, έδωσε νέα πνοή στη γερμανική Άκρα Δεξιά (“αστική” και εξτρεμιστική) με την “Εναλλακτική” να υποστηρίζει πως η Μέρκελ εκμεταλλεύεται τον ιό για να επιβάλλει “υγειονομική δικτατορία” στην Γερμανία, κατ’ αναλογία με τον Χίτλερ, μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ! Στα τέλη του 2020, στην Γερμανία επικρατούσε σκηνικό “Καπιτωλίου”, με ομάδες νεοναζί και οπαδών της “Εναλλακτικής” να προσπαθούν να εισβάλλουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προπηλακίζοντας άγρια τον τότε υπουργό Υγείας.

Η “Ημέρα Χ”

Τότε είχε αποκαλυφθεί η δράση μιας ομάδας, με το όνομα “Βόρειος Σταυρός”. Όπως ακριβώς και οι “Πολίτες του Ράιχ”, η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να σχεδίαζε την απαγωγή πολιτικών και δημοσιογράφων. Μεταξύ των μελών τους, ένας δικηγόρος, δύο έφεδροι αξιωματικοί του στρατού και με αρχηγό, έναν πρώην ελεύθερο σκοπευτή της γερμανικής αστυνομίας.
Η υπόθεση είχε δείξει από τότε την ανησυχητική διείσδυση νεοναζιστικών και εξτρεμιστικών πυρήνων στην γερμανική αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Έσσης είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί, όταν αποκαλύφθηκε πως στέλνονταν απειλητικά μηνύματα σε Αριστερούς βουλευτές από υπολογιστή του τμήματος του!

Εκτός από την πολιτική συγκυρία, ιδεολογικό σημείο αναφοράς για τις εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδας στην Γερμανία αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας. Ο “Βόρειος Σταυρός”, όπως και μέλη των “Πολιτών του Ράιχ”, είναι ένθερμοι οπαδοί μιας δημοφιλούς συνωμοσιολογικής θεωρίας  της επικείμενης “Ημέρας Χ”. Πρόκειται για μία ημέρα που θα υπάρξει η πλήρης κατάρρευση της κοινωνικής και πολιτικής τάξης, με τις ακροδεξιές ομάδες να αναλαμβάνουν τον ρόλο της προάσπισης του έθνους. Υπάρχει μία ιστορική αναλογία με τις παραστρατιωτικές ομάδες των “Freicorps”, (των προδρόμων των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου) που είχαν σχηματιστεί μετά το χάος που επικράτησε στην χώρα με την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα “Freicorps” είχαν αποτρέψει την κομμουνιστική επανάσταση των Σπαρτακιστών.

Για τον “Βόρειο Σταυρό” η “Ημέρα Χ” πλησίαζε όταν η Μέρκελ είχε υποδεχτεί τους χιλιάδες μετανάστες από την Συρία και το Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2015. Άρχισε τότε να οργανώνει συγκεντρώσεις σε ένα σκοπευτήριο στο Gustrow, συγκεντρώνοντας οπλισμό και ασυρμάτους, αναμένοντας την κατάρρευση του κράτους. Πάντως, ο αρχηγός του “Βόρειου Σταυρού” έπεισε τελικώς την γερμανική Δικαιοσύνη, ότι η δράση του θα ήταν πολιτική και όχι τρομοκρατική. Είχε εμφανιστεί ως “αγανακτισμένος” πολίτης έναντι της πολιτικής Μέρκελ στο μεταναστευτικό, αλλά και κατά της “δικτατορίας του κορονοϊού”. Καταδικάστηκε τελικώς μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Σήμερα, οι γερμανικές αρχές είναι πεπεισμένες πως η οργάνωση “Πολίτες του Ράιχ”, καθοδηγούμενη «από βίαιες φαντασιώσεις ανατροπής και ιδεολογίες συνωμοσίας» (σαν την “Ημέρα Χ”) είχε σκοπό να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, με χρήση στρατιωτικών μέτρων και βίας κατά εκπροσώπων του γερμανικού κράτους. Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού μπλακάουτ που τρομάζει την Ευρώπη, έμοιαζαν ως τα σημάδια της επικείμενης “Ημέρας Χ” στα μάτια των επίδοξων πραξικοπηματιών, με τους “Πολίτες του Ράιχ” να μοιάζουν πιο επικίνδυνοι σε σχέση με τους “ερασιτέχνες” του “Βόρειου Σταυρού”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version