ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Στη Μόσχα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Ουκρανία Κατάπαυση πυρός για εκκένωση αμάχων στην Μαριούπολη

Κατάπαυση πυρός ανακοινώθηκε στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία νωρίτερα το πρωί, δίχως όμως υπολογίσιμα αποτελέσματα. Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη διεκόπη, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολη, εμποδίζουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ρωσία.

Με δήλωση του ο δήμαρχος της Μαριούπολης καταγγέλλει τη ρωσική μεριά ότι δεν τηρεί τη συμφωνία και συνεχίζει τις αψιμαχίες. Από την Ρωσία πάντως αναφέρεται ότι την ευθύνη για τις όποιες “παραφωνίες” στην παύση του πυρός φέρουν Ουκρανοί εθνικιστές. Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε το απόγευμα του Σαββάτου τις επιθέσεις αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

H Μαριούπολη σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό με τον δήμαρχο να είχε ήδη ζητήσει να ανοίξουν ασφαλείς οδοί για να διαφύγουν οι πολίτες. Όπως είπε, η πόλη βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις». Δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, αυτές προγραμματίζονται για την προσεχή Δευτέρα. Να σημειωθεί πως οι Ρώσοι έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, επιδιώκοντας να αποκλείσουν τους Ουκρανούς από την θάλασσα.

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Νεκρός Ουκρανός διπλωμάτης

Εν τω μεταξύ τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Ουκρανός διπλωμάτης Denis Kireev που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία είναι πλέον νεκρός. Πάντως η Τουρκία κινείται στο διπλωματικό μέτωπο και αύριο Κυριακή πλην απροόπτου θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως προειδοποίησε την Ουκρανία πως αν συνεχίσει την ίδια τακτική μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Denis Kireev είχε συλληφθεί από τον ουκρανικό στρατό μετά την επιστροφή του από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς είχε θεωρηθεί πως είναι κατάσκοπος και κατ’ επέκταση ύποπτος για προδοσία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για θάνατο του συγκεκριμένου διπλωμάτη κατά την διάρκεια κράτησης του από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Στο παιχνίδι η Τουρκία

Στο μεταξύ η Τουρκία κινείται σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ στη Γενεύη, καλωσόρισε την Τουρκική πρόταση να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Ο Γκατίλοφ φέρεται να είπε θα ήταν καλή η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντηση κατά τη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια. Την προοπτική συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε χθες (Παρασκευή) ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα έρθει στην Αττάλεια στη χθεσινή μας συνάντηση. Ελπίζω, και δεν ξέρω αν θα έρθει υπό αυτές τις συνθήκες, και ο Ουκρανός υπουργός, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά θα θέλαμε και θα χαρούμε να γίνει μια συνάντηση μεταξύ τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών και του Λαβρόφ στα πλαίσια του Φόρουμ Διπλωματίας της Ατάλλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου».

Εξάλλου Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμπραχίμ Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Όπως προναφέραμε, επίσκεψη στην Ρωσία πραγματοποιεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, με το Ισραήλ να μην στέλνει οπλισμό στους Ουκρανούς, πάρα μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Προηγουμένως ο Μπένετ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος του έχει ζητήσει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην σύγκρουση.

Προειδοποιεί ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας». Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε πως η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Νωρίτερα, σε μια συνάντηση που είχε στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση, σύμφωνα με τους New York Times. «Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», είπε και πρόσθεσε ότι  «εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη».

Νέες συνομιλίες

Η πόλη Βολνοβάχα έχει επίσης υποστεί σφοδρές ρωσικές επιθέσεις. Η ανταποκρίτρια του Guardian αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη: «Στη Βολνοβάκα, η επίθεση εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη που τα πτώματα ακόμα δεν έχουν περισυλλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί που είναι ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελούν αποστολές διάσωσης, επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς».

Επισημαίνει ακόμα πως «χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με φθίνουσες προμήθειες τροφίμων και νερού, προστατεύοντας την πόλη από μια προφανώς παράλογη επίθεση. Ο τοπικός βουλευτής λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά». Ακόμα αναφέρει πως «στην πόλη δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες απώλειες. Έτσι, κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί εντελώς μέχρι το έδαφος».

Πάντως Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις διαφορετικές απόψεις τους. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η ρωσική εισβολή, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Μετά τη δημόσια συνεδρίαση, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος –πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας– θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων. Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που τόνισαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε έτερη διπλωματική πηγή, επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Γαλλία αποφάσισε τελικά, μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο. Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version