ΘΕΜΑ

Καθημερινές οι τουρκικές επιθέσεις στους Κούρδους στη βόρεια Συρία

Καθημερινές οι τουρκικές επιθέσεις στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία,

Σχεδόν καθημερινές είναι οι αναφορές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τον Ιούνιο, για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία και το Ιράκ, με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες δυνάμεις κατά κουρδικών θέσεων, αλλά και πολιτικών στόχων, όπως προκύπτει από την πλευρά των Κούρδων.

Στόχος των τουρκικών επιθέσεων είναι σύμφωνα με την Άγκυρα η εξόντωση ομάδων του PKK, του συριακού YPG αλλά και άλλων κουρδικών ομάδων πολιτοφυλακής που έχουν συνεργαστεί με την Δύση στην αναχαίτιση των δυνάμεων του ISIS και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή μεγάλης τουρκικής εισβολής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία εστιάζονται σε δύο περιοχές, το Τελ Ριφάτ 18 χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία (μεταξύ Αφρίν και Χαλεπίου) και το Μπανμπίτζ, ανατολικότερα κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Στο Τελ Ριφάτ ειδικότερα φαίνεται ότι εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονται και επιχειρήσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που δημοσιεύουν χάρτες με τούνελ μέσα στην πόλη και γύρω από τον αστικό ιστό, τα οποία χαρακτηρίζονται στρατιωτικά έργα και περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Οι χάρτες αυτοί δημοσιεύτηκαν και στο πρακτορείο Anadolu και μάλλον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν προϊόν επιτόπιας δημοσιογραφικής έρευνας.

Εκτός από τους χάρτες στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσιεύονται και οδοιπορικά στην πόλη Τελ Ριφάτ, με τηλεοπτικά πλάνα που έχει ληφθεί από αυτοκίνητο και συνοδεύονται με σχόλια για «τους τρομοκράτες που φορούν πολιτικά ρούχα και κυκλοφορούν ανενόχλητοι στην πόλη», ενώ είναι προφανές ότι πρόκειται για πολίτες, γυναίκες και άνδρες σε καθημερινές δουλειές ή ψώνια στους δρόμους της πόλης.

Χθες το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία σκότωσαν πέντε μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και στο video που συνοδεύει την ανακοίνωση δύο τουρκικά άρματα μάχης εξαπολύουν βολές.

Και προχθές με παρόμοιο τρόπο ανακοινώθηκε ο απολογισμός της προηγούμενης ημέρας για τον θάνατο άλλων πέντε μελών PKK/YPG στη Συρία και δύο στο Ιράκ.

Και αυτές οι αναφορές τουρκικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία είναι σχεδόν καθημερινές, όμως δεν φαίνεται στα σχέδια των τουρκικών επιχειρήσεων να περιλαμβάνεται το Μανμπίτζ, όπου εκτός των κουρδικών δυνάμεων υπάρχουν και δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Στις 13 Ιουνίου, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Τελ Ριφάτ με αποτέλεσμα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, άμαχοι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στόχος ήταν κτήρια κατοικιών μέσα στην πόλη.

Η όλη κατάσταση γύρω από το Τελ Ριφάτ και την Μανμπίτζ έχει τεθεί από τον προεδρικό σύμβουλο Ιμπραχίμ Καλίν και στις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ που μπλοκάρει η Τουρκία, επιμένοντας ότι οι συριακές οργανώσεις YPG και PYD είναι το PKK. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ούτε την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, AANES, η οποία ασκεί την πολιτική διοίκηση στην περιοχή.

https://twitter.com/Rojava_Media/status/1537699871158898690?s=20&t=xsPchMgOMQLPV57Rr5jSFQ

Οι κουρδικές δυνάμεις σύμφωνα με τις αναφορές των κουρδικών μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, προετοιμάζονται σε μεγάλης έκτασης τουρκική εισβολή και έχουν καλέσει στα όπλα τις εφεδρείες και τις γυναίκες. Στο διπλωματικό πεδίο έχουν ζητήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, για την αποτροπή της νέας εισβολής που σχεδιάζει η Τουρκία, ενώ ο διοικητής της πολιτοφυλακής Μαζλούμ Αμπντί σύμφωνα με τα τοπικά μέσα είχε συνομιλίες με τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ.

Στο θέμα όμως εμπλέκεται και το Ιράν καθώς δύο πόλεις δίπλα στο Τελ Ριφάτ, η Αλ Ζαχράα και το Nουμπλ είναι σιιτικές και διαθέτουν πολιτοφυλακή που έχει αναφορά στην Τεχεράνη και αυτή η κατάσταση περιπλέκει τα πράγματα στις σχέσεις με την Άγκυρα. Το θέμα έχει τεθεί κατά καιρούς στις συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ιρανό ομόλογό του Χουσεΐν Αμιρ Αμντουλαχιάν και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση που έχουν σήμερα στην Άγκυρα.

Εύλογο είναι και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή καθώς στην πλευρά της κουρδικής διοίκησης βρίσκονται περίπου 2.000 στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ. Η τελευταία αναφορά του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί εταίρους στη μάχη κατά του ISIS, ήταν στις 31 Μαΐου με την επανάληψη της δήλωσης προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε νέα εισβολή, όπως είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν (από τις 23 Μαΐου):

«Αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην κοινή δήλωση του Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Και αναγνωρίζουμε τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα σύνορά της. Αλλά και πάλι, ανησυχούμε ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο αυτά τα κέρδη που επιτεύχθηκαν με κόπο στην εκστρατεία κατά του ISIS».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version