ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μηνύματα ΗΠΑ και Ισραήλ σε Ιράν να μην πουλάει drones στη Ρωσία!

Μηνύματα ΗΠΑ-Ισραήλ σε Ιράν να διακόψει την πώληση drones στη Ρωσία,

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ιράν ενέκρινε χθες το βράδυ ψήφισμα «να δοθεί απάντηση στην επίθεση drones» που αναφέρθηκε σε στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πόλη Ισφαχάν, 350 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Άμυνας τρία drones επιτέθηκαν σε στρατιωτικό εργοστάσιο. Το ένα καταρρίφθηκε από την αεράμυνα και τα άλλα δύο έπεσαν σε αντιαεροπορικές παγίδες, χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε τις επιθέσεις και προειδοποίησε με αντίποινα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από την ενέργεια βρίσκεται το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά, ούτε να δώσει στίγμα των αντιποίνων. Έντονη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης και προς το Κίεβο, καθώς ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, υπονόησε πως η επίθεση είχε στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής drones, τα οποία εξάγει η Τεχεράνη στη Μόσχα για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος είχε χθες συνομιλίες στην Μόσχα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, καταδίκασε τις επιδρομές στο Ιράν, ενώ ως προς την πρόταση Μπλίνκεν (που του μετέφερε ο Σούκρι), για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και έναρξη διαπραγματεύσεων, την απέρριψε ως ελλιπή και ανεδαφική.

Και άλλες κυρώσεις από ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση επί του θέματος του Ισφαχάν. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε σχέση. Χθες το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα λίστα κυρώσεων κατά ιρανικών εταιρειών που θεωρεί ότι εξάγουν drones και άλλα οπλικά συστήματα στη Ρωσία. Στη νέα μαύρη λίστα περιλαμβάνονται έξι εταιρείες του Ιράν, κατασκευαστικές και εμπορικές.

Σε συνέντευξη στο CNN o νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να απαντήσει εάν η χώρα του ήταν πίσω από την επίθεση drones στο Ισφαχάν: «Δεν μιλάω ποτέ για συγκεκριμένες επιχειρήσεις με εξαίρεση την επιδρομή μας στο μυστικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν», είπε. «Και κάθε φορά που σημειώνεται κάποια έκρηξη στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ κατηγορείται ότι είναι πίσω από την επίθεση. Μερικές φορές είμαστε, μερικές φορές δεν είμαστε».

Συντηρεί το μυστήριο ο Νετανιάχου

Εντούτοις, επισήμανε ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να ματαιώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την κατασκευή ορισμένων όπλων του Ιράν που εξάγονται σε άλλες χώρες». Ο Νετανιάχου δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως άφησε να εννοηθεί ότι συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ πήραν πρόσφατα 250.000 βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στο Ισραήλ για να τα δώσουν την Ουκρανία. Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ρωσία και απάντησε: «Αυτό που έχουμε με τη Ρωσία είναι μια περίπλοκη σχέση επειδή όχι πολύ μακριά από εδώ, λίγα μίλια από τα βόρεια σύνορά μας με τη Συρία, ισραηλινά αεροσκάφη και ρωσικά αεροσκάφη πετούν σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο. Η Ρωσία βρίσκεται στρατιωτικά στη Συρία. Το Ιράν προσπαθεί να πάρει θέση στη Συρία ακριβώς δίπλα στα βόρεια σύνορά μας, όπως έκανε στον Λίβανο με τη Χεζμπολάχ».

Στο θέμα της Συρίας, το Ιράν επανέρχεται στον διάλογο με την Τουρκία για την κατάσταση στη βόρεια Συρία, στα τμήματα που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version