ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ξεκίνησε η αντεπίθεση” λένε Κίεβο και Δύση – Τί ισχυρίζεται η Μόσχα

Νέα κόντρα Ρωσίας-Πολωνίας – Ρώσος αξιωματικός αιχμάλωτος της Wagner

Για επιθέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων σε ρωσικές θέσεις κατά μήκος του μετώπου στο Ντονέτσκ μιλούν δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Guardian ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει απωθήσει τους Ρώσους σε τουλάχιστον δύο περιοχές, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι το βράδυ της Δευτέρας μιλούσαν για τοπικές ενέργειες και όχι για επιθέσεις ευρείας κλίμακας.  Όπως τονίζει ο Guardian οι ισχυρισμοί της Μόσχας δεν βρήκαν ευήκοα ώτα καθώς οι επικριτές τους Κρεμλίνου δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν προχωρήσει γύρω από την Μπαχμούτ και το χωριό Νοβοντόνετσκε στα δυτικά του Ντονέτσκ.

Σε περίπτωση που οι Ουκρανοί καταφέρουν να απελεθερώσουν ένα σημαντικό τμήμα της επικράτειας οι δύο πλευρές μπορεί να οδηγηθούν στο τέλος του πολέμου. Ωστόσο εάν η αντεπίθεση δεν στεφθεί με επιτυχία τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να καταδικαστεί σε έναν συνεχόμενο αγώνα χωρίς τέλος.

Από την πλευρά της η Χάνα Μάλιαρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Telegram δήλωσε ότι ο στρατός έχει προχωρήσει σε «αντεπιθέσεις». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «σε ορισμένες περιοχές προχωρούμε σε επιθετικές ενέργειες» και πρόσθεσε ότι το Μπαχμούτ ήταν το «επίκεντρο των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με την Ουκρανή αξιωματούχο «καταλαμβάνουμε κυρίαρχα σημεία με τον εχθρό να βρίσκεται σε άμυνα καθώς θέλει να κρατήσει τη θέση του. Στα νότια ο εχθρός βρίσκεται σε άμυνα ενώ οι μάχες τοπικής σημασίας συνεχίζονται».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απέκρουσε μεγάλη ουκρανική επίθεση στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες (πληροφορίες για έως και 900 νεκρούς) και καταστράφηκαν περίπου 40 άρματα μάχης.

«Ο στόχος του εχθρού ήταν να διασπάσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά τη γνώμη του, τομέα του μετώπου. Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε καμία επιτυχία», ανέφερε μεταξύ άλλων το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Στο μεταξύ αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητήθηκε από αντίθετες αναφορές άλλων ρωσικών πηγών. Μάλιστα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner μίλησε για «ατίμωση», ενώ κάλεσε Σοϊγκού και Γερασίμοφ να πάνε στο μέτωπο.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προέβλεψε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα ανακαταλάβει «στρατηγικά σημαντικό έδαφος». Μιλώντας στο CNN ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν επιτυχία σε αυτή την αντεπίθεση».

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των Ουκρανών. Και αυτό διότι δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για επιχείρηση που θα οδηγήσει στην ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι ή εάν πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού από την πλευρά του Κιέβου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε «τα νέα που περιμέναμε», όπως είπε, από τους στρατιώτες που πολεμούν εντός και γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Κόντρα Ρωσίας-Πολωνίας

Προηγουμένως, η Μόσχα κατηγόρησε την Πολωνία ότι Πολωνοί που υποστηρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις και τους Ρώσους παραστρατιωτικούς της Λεγεώνας (η οποία το τελευταίο διάστημα επιτίθεται στη ρωσική παραμεθόρια περιοχή Μπέλγκοροντ) συμμετέχουν στις επιθέσεις αυτές. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές αυτή η δράση είναι ανεπίτρεπτη. Η όλη κατάσταση γύρω από το Μπέλγκοροντ επιβαρύνει περαιτέρω τις κάκιστες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας.

Χθες οι ιστότοποι Polsatnews.pl και Wprost.pl μετέδωσαν ότι στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων και των Ρώσων της Λεγεώνας πολεμούν μισθοφόροι του αποκαλούμενου Σώματος Πολωνών Εθελοντών. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται αναρτήσεις της ομάδας στο Telegram και ένα βίντεο που φέρεται να απεικονίζει ενόπλους καθ’ οδόν προς το Μπέλγκοροντ.

Ο εκπρόσωπος του Πολωνικού Σώματος επιβεβαίωσε ότι «το Πολωνικό Σώμα Εθελοντών

συμμετείχε στην ολοκλήρωση της αποστολής μάχης μαζί με το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών» και πρόσθεσε: «Μας ενώνουν όχι μόνο οι δεσμοί της αδελφοσύνης στα όπλα, αλλά και οι προσωπικές φιλίες και η συντροφικότητα. Η πρώτη ομάδα εφόδου του Σώματος ανέλαβε δράση. Όλοι επέστρεψαν από την εργασία σώοι και αβλαβείς. Η εργασία που ανατέθηκε ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μπορούμε να δείξουμε ότι ήμασταν οι πρώτοι, μαζί με μία από τις ομάδες μάχης του RDK, που φτάσαμε στον προορισμό μας».

Το Σώμα Πολωνών Εθελοντών ιδρύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αρχικά πολέμησε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού ως ανεξάρτητη μονάδα αποτελούμενη αποκλειστικά από Πολωνούς. Τώρα όμως φαίνεται ότι συμμετείχε σε επιχειρήσεις μαζί με το φιλοουκρανικό Σώμα Ρώσων Εθελοντών, το οποίο εξαπολύει επιθέσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στανισλάβ Ζαρίν διαχώρισε την θέση της κυβέρνησης από τη δράση του Πολωνικού Σώματος: «Το Πολωνικό Σώμα Εθελοντών που περιγράφεται στα μέσα ενημέρωσης δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις ή με οποιονδήποτε πολωνικό θεσμό. Οι ενέργειες των Πολωνών εθελοντών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να εξισώνονται με τις πολωνικές αρχές», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις της Μόσχας

Ωστόσο, δημοσιεύματα στα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Ria Novosti, τονίζουν πλην άλλων τις πολεμικές δηλώσεις Πολωνών αξιωματούχων κατά της Μόσχας, αλλά και τις πολεμικές προετοιμασίες της χώρας. Όπως αναφέρεται σε σημερινό άρθρο του Αντρέι Κοτς «η Βαρσοβία αγοράζει μαζικά όπλα από το εξωτερικό, χτίζει στρατιωτικές βάσεις, μεταφέρει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα και ακολουθεί μία διφορούμενη ρητορική που προκαλεί προβληματισμό».

Σημειώνεται μάλιστα ότι «η Μόσχα και το Μινσκ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και λαμβάνουν μέτρα. Η Ρωσία παράσχει στη Λευκορωσία σύγχρονα όπλα, περιλαμβανομένων των συστημάτων S-400. Έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα εκεί και  χρησιμοποιεί τα τοπικά αεροδρόμια. Και καλύπτει με μια πυρηνική ομπρέλα τη χώρα στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας».

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν χθες τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και αποδεκάτισαν τον εχθρό, σήμερα όμως αναφέρθηκαν νέοι βομβαρδισμοί. Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλάνκτοφ ανακοίνωσε ότι ένας από τους ενεργειακούς σταθμούς της περιοχής επλήγη και εκδηλώθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις. Δεν υπήρξαν θύματα, ούτε μεγάλα προβλήματα στην παροχή ενέργειας.

Ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν σήμερα τα ξημερώματα περισσότερους από 70 πυραύλους Grad MLRS στη Novaya Tavolzhanka, επαρχία του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής Σαμπεκίνσκι, Βλαντιμίρ Ζντάνοφ, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα ή ζημιές. To ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν χθες μεγάλης κλίμακας επίθεση των Ουκρανών σ.

Εμφύλιος με την Wagner

Την ίδια στιγμή, διαστάσεις εμφυλίου παίρνει η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στον ιδρυτή και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και στην ηγεσία του ρωσικού στρατού. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media του Πριγκόζιν διακρίνονται στρατιώτες της Wagner να έχουν πιάσει αιχμάλωτο αξιωματικό του ρωσικού στρατού.

Συγκεκριμένα ένας άνδρας που παρουσιάζεται ως Ρομάν Βενεβίτιν, συνταγματάρχης της 72ης ταξιαρχίας της Ρωσίας, λέει στους ανακριτές του ότι ενώ ήταν μεθυσμένος διέταξε τα στρατεύματά του να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που άνηκε στη Wagner. Σε ερώτηση γιατί προέβη σε αυτήν την ενέργεια, ο Βενεβίτιν απαντάει πως το έκανε επειδή έχει προσωπικό μίσος και εχθρότητα για τη Wagner, χωρίς να αιτιολογήσει όμως από πού πηγάζει αυτό το μένος.

Ακόμα υποστηρίζει ότι με μία ομάδα 10-12 στρατιωτών που είχε υπό τις διαταγές του ήθελε να αφοπλίσει την ομάδα της Wagner, ωστόσο στο τέλος του βίντεο ο συνταγματάρχης δείχνει να έχει μετανοήσει και δηλώνει ένοχος για τις πράξεις του, καθώς όταν ρωτήθηκε από τους ανακριτές αν το προσωπικό μίσος έχει θέση στον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει το επίμαχο βίντεο, ωστόσο δύο μέλη της οικογένειας του Βενεβίτιν επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ο συνταγματάρχης. Την περασμένη εβδομάδα ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τις φιλορωσικές δυνάμεις ότι επιχείρησαν να ανατινάξουν τους άνδρες του, καθώς υποχωρούσαν από τη Μπαχμούτ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version