Ο πόλεμος ως coup de theatre

Ο πόλεμος ως μικροπολιτική, Μάκης Ανδρονόπουλος
Macron Theresa May

Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος  – 

Η χειρουργική επίθεση των ΗΠΑ -Αγγλίας- Γαλλίας στα υποτιθέμενα εργαστήρια παραγωγής χημικών όπλων του Άσαντ στη Συρία, αυτό το τερατώδες τίποτα, στρατηγικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά που μάλλον πόλωσε τις διπλωματικές δυνατότητες, αντί να τις ανοίξει, ήταν κατά κοινή αποδοχή ένα coût de theatre.

Η αθλιότητα της πολιτικής είναι γνωστή και αφομοιωμένη από το «πλήθος» (κατά Hardt και Negri), όπως άλλωστε είναι γνωστό πως πίσω από τον περιβόητο πραγματισμό, έχουν κρυφτεί τα πιο άθλια εγκλήματα της εξουσίας. Όμως, το χτύπημα των τριών της περασμένης εβδομάδας ήταν ένα χτύπημα για εσωτερική κατανάλωση. Όχι πως δεν έχει ξαναγίνει αυτό, αλλά εδώ πια έχουμε τρεις κορυφαίες δυνάμεις της Δύσης, τρεις ηγέτες, που βομβαρδίζουν μια ξένη χώρα, χωρίς καμία άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη, για να διασκεδάσουν τα διογκούμενα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα.

Η Μέι  που πιθανώς να αναδειχθεί ως πιο μακιαβελική από τον Τραμπ, έχοντας χάσει το παιγνίδι  του brexit στις Βρυξέλλες και στο εσωτερικό της Βρετανίας, μετά την φούσκα αντιρωσικής υστερίας για την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ, είχε την τύχει να έχει χοντρό πρόβλημα ο Αμερικανός πρόεδρος. Έτσι, πρόθυμα στοιχήθηκε πίσω του, όπως άλλωστε και ο Εμμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή αντίδραση για την ιδιωτικοποίηση της σιδηροδρόμων που μπορεί να εξελίχθη σε νέο «Μάη». Τα προβλήματα του Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσα πολλά και γνωστά, που έπρεπε να κάνει κάτι για να πάρει μια ανάσα.

Έτσι, έγινε το χτύπημα. Συνεπώς, εδώ έχουμε ένα κρούσμα χρήσης του πολέμου για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι ένα επιπλέον χτύπημα στην δημοκρατία, στην συνταγματικότητα, στη διεθνή νομιμότητα που μοιάζει να καταρρέει. Η υποκρισία είναι εξουθενωτική, ακόμη και για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο που έχουν βαθιά αντίληψη της πολιτικής. Η παγκόσμια κοινότητα έχει εισέλθει σε μια δραματική φάση που είναι άγνωστο πού οδηγεί. Αν και συχνά ο λόγος της Ρωσίας και της Κίνας μοιάζουν να μιλάνε τη γλώσσα της λογικής, ο κόσμος δεν μπορεί να τις εμπιστευτεί γιατί ακριβώς τα αυταρχικά τους καθεστώτα δεν παρέχουν τα αναγκαία εχέγγυα.

Έτσι, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Ποιος στον ΟΗΕ θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας; Αν ψάξει κανείς εκτός από την Ινδία και την Αυστραλία, ίσως και την Ιαπωνία ή τον Καναδά, κανείς δεν έχει το βάρος και το κύρος να κρίνει την παρέα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Άλλωστε, η «ενημέρωση» των Ρώσων από τους τρεις και η «ενημέρωση» του Άσαντ από τους Ρώσους για το χτύπημα, μάλλον επιβεβαιώνει ότι το coût de theatre ήταν μια υπερπαραγωγή. Παρά τα επιφαινόμενα, συνεννόηση  ΗΠΑ-Ρωσίας υπάρχει και είναι «δημιουργική»…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι