Οι εκλεκτικές συγγένειες Ερντογάν-Κεμάλ και η αναθεώρηση της Λωζάννης

Καρύκας Παντελής
1295

Ο Ερντογάν ήταν κάποτε το αγαπητό παιδί της αθηναϊκής ελίτ και ειδικά του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Έβλεπαν σε αυτόν τον "καλό ισλαμιστή" που θα έσπαγε το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο. Πλάνη οικτρά! Κάπως έτσι είχε αντιδράσει η Αθήνα το 1908 όταν ξέσπασε η επανάσταση των Νεοτούρκων… Φρούδες ελπίδες. Ο Νεότουρκος Κεμάλ αφάνισε τον Ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.

Τώρα ο διάδοχός του Ερντογάν απειλεί την ίδια την υπόσταση του Ελληνισμού και την κοιτίδα του. Και λέμε διάδοχος του Κεμάλ, παρά τις αντιρρήσεις που κάποιοι θα εκφράσουν. Κατά τη γνώμη μας ο Ερντογάν μπορεί να είναι νεοοθωμανός, αλλά δεν διαφέρει και πολύ στις μεθόδους από τον σφαγέα προκάτοχό του. Το ότι ο ίδιος κάνει μερικές δημόσιες μετάνοιες στον Αλλάχ και στον Μωάμεθ, δεν αλλάζει την ουσία. Φανατικοί εθνικιστές αμφότεροι, υποστηρικτές της εκκαθάρισης της Τουρκίας από "ξένα" στοιχεία.

Ο Κεμάλ υπέγραψε την Συνθήκη της Λωζάννης φοβούμενος ελληνική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν ανέλαβε να συμπληρώσει τον Κεμάλ, αναθεωρώντας την συνθήκη και αναβιώνοντας, στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή στο επίπεδο της επιρροής, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για να εξετάσει κανείς την στάση του Ερντογάν θα ήταν σκόπιμο να μελετήσει την ιστορία.

Οι Τούρκοι ουδέποτε τήρησαν συνθήκη παρά μόνο για όσο τους εξυπηρετούσε. Και αντίθετα με τα όσα υποστήριζε ο πρώην Πρόεδρος Παυλόπουλος, οι συνθήκες αναθεωρούνται, μας αρέσει ή όχι, με τη διπλωματία ή την στρατιωτική ισχύ. Ο ισλαμοεθνικιστής Ερντογάν αυτό ακριβώς θέλει να κάνει. Στόχος του δεν είναι απλώς να βάλει χέρι σε ενεργειακούς πόρους που δεν του ανήκουν. Η Ελλάδα ακόμα κι αν υποχωρήσει τώρα, ακόμα κι αν δεχτεί την όποια συνεκμετάλλευση, μόνο για λίγο θα απαλλαγεί από την πίεση.

Οι στόχοι της Άγκυρας είναι ευρύτεροι και πηγάζουν από την αίσθησή της ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρή και έχει τις απαραίτητες διεθνείς "πλάτες" για να ελιχθεί κατά το δοκούν. Για το ότι η Τουρκία νιώθει ισχυρή φταίει πρωτίστως η Ελλάδα που ακολουθεί εδώ και καιρό μια αυτοκτονική κατευναστική πολιτική έναντί της. Για τις "πλάτες" φταίει η μικρόπνοη πολιτική των μεγάλων δυνάμεων που την ανεβάζουν πιο ψηλά απ’ ό,τι της αξίζει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.