Οι επιπτώσεις από τον διορισμό του Πομπέο στη Μέση Ανατολή

Οι επιπτώσεις από τον διορισμό του Πομπέο στη Μέση Ανατολή

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη  – 

Θα επιφέρει ή όχι ανατροπές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην παγκόσμια συζήτηση, κυρίως λόγω των θέσεων που έχει πάρει ο Πομπέο για προβλήματα και για χώρες της περιοχής.

Ήδη η πρώτη αντίδραση έρχεται από την Τουρκία, την οποία ο Πομπέο είχε χαρακτηρίσει “ισλαμική δικτατορία”. Στις 14 Μαρτίου το βράδυ έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Μαρτίου. Σήμερα (15 Μαρτίου) ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα ότι η συμφωνία ΗΠΑ- Τουρκίας για την Συρία δεν πρόκειται να αλλάξει με την απομάκρυνση του Τίλλερσον και υποστήριξε ότι ο Πομπέο δεν είναι καλά ενημερωμένος για το θέμα.

 

Ο Τραμπ δήλωσε πως η απομάκρυνση του Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών, είχε σχέση και με τις απόψεις του για την συμφωνία του Ιράν, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους ειδικούς να πιστεύουν πως προμηνύονται σημαντικές αλλαγές. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην Μέση Ανατολή, ο Πομπέο έχει συγκρίνει το Ιράν με το Ισλαμικό Κράτος. Ουσιαστικά οδηγεί τα πράγματα πίσω, πριν τη συμφωνία με την Τεχεράνη για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός της.

Τι σηματοδοτεί για το Ιράν

Η σκληρή ρητορική του Πομπέο εναντίον του Ιράν κάνει πολλούς ειδικούς να αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον της συμφωνίας με το Ιράν. Ενώ η συμφωνία είναι σε ισχύ, ο Πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο την έθεσε υπό αμφισβήτηση, απειλώντας να αποσυρθούν απ’ αυτήν οι ΗΠΑ, αν δεν διορθωθούν τα «ελαττώματά» της.

Ο Andrew Miller, αναπληρωτής διευθυντής Πολιτικής στο πρόγραμμα “Δημοκρατία στην Μέση Ανατολή” (Middle East Democracy), έγραψε στο Twitter πως ο διορισμός του Πομπέο θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» στην Μέση Ανατολή.

Ο Rodger Shanahan, ερευνητής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Lowy, δήλωσε στο Business Insider πως η σκληρή προσέγγιση του Πομπέο στο ζήτημα του Ιράν είναι κυρίως ρητορική. «Επειδή μιλάς σκληρά για το Ιράν, δεν σημαίνει πως πρόκειται να αλλάξεις και τις πολιτικές στην περιοχή». Ενώ ο Shanahan αμφισβητεί πως οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία στο «προβλέψιμο μέλλον», θεωρεί πως οι σκληρές απόψεις του Πομπέο ενδέχεται να επιφέρουν πολιτικό αποτέλεσμα. «Θα μπορούσε να επιτύχει τροποποιήσεις στην συμφωνία για τα πυρηνικά».

Επιπλέον ο Shanahan υποστήριξε πως ενώ ο Τίλλερσον έπαιξε τον «καλό μπάτσο» με τον Τραμπ στον ρόλο του «κακού μπάτσου», εκτίμησε ότι ο Πομπέο και ο Τραμπ θα συνυπάρξουν ως ο «κακός» και ο «χειρότερος» αντίστοιχα στις μελλοντικές πολιτικές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version