ΡΕΠΟΡΤΑΖ

14 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες από επίθεση της Χεζμπολάχ – Πανηγυρίζει η Χαμάς για δηλώσεις Ερντογάν

Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ μια μαζική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, Σταύρος Λυγερός
EPA/ABIR SULTAN

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι από αυτούς σοβαρά, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο από πλήγμα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. “Τις τελευταίες ώρες, ένας αριθμός αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ταυτοποιήθηκαν καθώς διέσχιζαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου προς το χωριό Αραμπ αλ-Αράμσε στο βόρειο Ισραήλ”, ανακοίνωσε ο στρατός. “Έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, δύο φέρουν μετρίου βαθμού τραύματα και οι άλλοι δύο ελαφρά”, διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η υπηρεσία πρώτων βοηθειών είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν 14 τραυματίες από το πλήγμα της Χεμπολάχ. Το ιατρικό κέντρο της Γαλιλαίας είχε ανακοινώσει ότι “δεκατέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο βαριά, μεταφέρθηκαν από το χωριό Αραμπ αλ-Αράμσε”. Η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση στο Αραμπ αλ-Αράμσε σε απάντηση για τη δολοφονία από το Ισραήλ μελών και διοικητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς εξήρε τον Τούρκο πρόεδρο για την στάση του και για τις δηλώσεις που έκανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του σχετικά με την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και της ίδιας της οργάνωσης, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας  συναντήθηκε στο Κατάρ με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, και τους συνεργάτες του.

«Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση της γης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, όπως σημειώνουν τουρκικοί ενημερωτικοί δικτυακοί τόποι, και προσθέτει ότι εκτιμά και αισθάνεται υπερηφάνεια για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου πως η Χαμάς είναι ό,τι ήταν οι τουρκικές δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ στη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Λέω πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά ότι η Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο με τις “Εθνικές Δυνάμεις” στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του “εθνικού αγώνα”».

Στη γραπτή ανακοίνωση της Χαμάς σημειώνεται ακόμα: «Οι θαρραλέες δηλώσεις και οι έντιμη στάση του Προέδρου Ερντογάν ενσαρκώνουν την ιστορική και μοναδική θέση του αδελφού τουρκικού λαού. Ο λαός μας θα θυμάται από στήθους αυτές τις δηλώσεις ως μια θαρραλέα φωνή για τη στάση απέναντι στο λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας και στον αγώνα του για την υποστήριξη του δικαιώματος του λαού μας να απελευθερώσει τη γη του, και να επιστρέψει σε αυτήν καθώς και να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Προηγουμένως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το ως «τρομοκρατικό κράτος» που «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ». Μάλιστα, υπονόησε ότι το Ισραήλ συνδέεται με τα πραξικοπήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από το 1980.

«Ως Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα και να είμαι η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού όσο ο Θεός μου δίνει ζωή. Ας το ακούσει όλος ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ενώ κανείς στον κόσμο δεν μπορούσε να μιλήσει, εμείς βγήκαμε και είπαμε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα αντίστασης. Από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, δείξαμε με χάρτες πώς το Ισραήλ κατέλαβε βήμα προς βήμα τα εδάφη της Παλαιστίνης τα τελευταία 70 χρόνια. Στις πιο δύσκολες στιγμές των αθώων Παλαιστινίων αδελφών μας, κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας σε όλους τους τομείς. Εδώ, λέω πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά ότι η Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο με τις “Εθνικές Δυνάμεις” στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του “εθνικού αγώνα”. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα για αυτό που λέμε. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποκύψουμε στις δολοφονικές απόπειρες, στις απόπειρες πραξικοπήματος, στις οικονομικές επιθέσεις και στους χειρισμούς σας».

«Το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ διαπράττει μια απάνθρωπη γενοκτονία τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Με την άνευ όρων υποστήριξη που λαμβάνει από τη Δύση, το Ισραήλ πραγματοποιεί αλόγιστα μια σφαγή που έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ντροπή» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:  «Σκότωσαν 14.000 παιδιά, έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πείσμα όσων δεν βλέπουν το θάνατο 14.000 αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου (σ.σ. το 1980) που έγινε μετά το συλλαλητήριο της Ιερουσαλήμ στο Ικόνιο, μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου (σ.σ. το 1997) που έγινε μετά τη νύχτα (αφιερωμένη) στην Ιερουσαλήμ στο Σιντζάν, μην ξεχνάτε την επιχείρηση κατά της ΜΙΤ, την απόπειρα πραξικοπήματος στις 17/25 Δεκεμβρίου (σ.σ. η δικαστική έρευνα για διαφθορά και η επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος το 2013), την προδοσία της 15ης Ιουλίου (σ.σ. η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016) που έγινε από την προδοτική οργάνωση FETO, τον υπηρέτη του Σιωνισμού, για να κάμψει την ευαισθησία μας απέναντι στην Παλαιστίνη», σημείωσε επίσης ο Ερντογάν.

Αυξάνουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως «αναμένει» οι σύμμαχοί της να κάνουν το ίδιο σύντομα.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του» για την ανάπτυξη «drones και πυραύλων», των «Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

«Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν.

Ακόμη, κατέστησε σαφές πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν.

«Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα ακολουθήσουν με δικές τους κυρώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που μοιάζει να συντονίζει τα βήματα με τις Βρυξέλλες.

Εκατοντάδες κυρώσεις

«Τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις κυρώσεις που συνδέονται με τα drones και τους πυραύλους, οι ΗΠΑ επέβαλαν μέτρα σε 600 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς» και διάφορα κινήματα συνδεόμενα με αυτό στην περιοχή, σημείωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε νωρίτερα χθες πως «αναμένει» πως θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. Τόνισε εξάλλου πως οι κυρώσεις σε βάρος της Χαμάς δεν εμποδίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, υποσχόμενη πως οι υπηρεσίες της θα «εγγυηθούν» πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Στη Γάζα, ολόκληρος ο πληθυσμός —πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι— αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια και το μεγαλύτερο μέρος του έχει εκτοπιστεί. Επαφίεται σε εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτές τις συναντήσεις, να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να τερματιστούν τα δεινά αυτά», σημείωσε σε τοποθέτησή της ενόψει των συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Η Ε.Ε εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί να επεκτείνει τις κυρώσεις στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

«Σήμερα, οι υπουργοί υιοθέτησαν μια ισχυρή στάση, ζητώντας από όλους τους παράγοντες στην περιοχή να απομακρυνθούν από την άβυσσο, προκειμένου να μην πέσουν σε αυτήν» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, που συγκλήθηκε για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της ιρανικής επίθεσης.

Ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή θα βρεθεί σε «πλήρη πόλεμο» εάν κάθε εξέλιξη στην τρέχουσα κρίση ακολουθείται από κλιμάκωση.

Παράλληλα, τόνισε ότι αρκετά μέλη της ΕΕ πρότειναν την επέκταση ενός καθεστώτος κυρώσεων που αποσκοπεί στον περιορισμό της προμήθειας ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Η Γερμανία, η Γαλλία και αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημοσίως μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση και ότι οι διπλωμάτες θα την επεξεργαστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι υπουργοί να μπορέσουν να τη συζητήσουν εκ νέου σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Υπογράμμισε ότι ορισμένα μέλη της ΕΕ έθεσαν επίσης την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι το σώμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση μόνο εάν μια εθνική αρχή της ΕΕ διαπίστωνε ότι η ομάδα είχε εμπλακεί σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Είπε ότι η ΕΕ δεν γνωρίζει καμία τέτοια περίπτωση, αλλά θα ζητήσει από τη διπλωματική υπηρεσία της να εξετάσει εκ νέου το θέμα.

Τέλος, τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί της ΕΕ των 27 χωρών καταδίκασαν έντονα την ιρανική επίθεση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα συνεδριάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Το παρών πρόκειται να δώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ μετά τις εξελίξεις και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν» την ήδη «εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».

Προσθέτει ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων να εργαστούν «με τους εταίρους για τον τερματισμό της τραγικής κρίσης στη Γάζα με άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και επείγουσα αύξηση της ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα στη Γάζα, παραμένει ζωτικής σημασίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version