ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Μπάιντεν καταλογίζει στον Πούτιν «γενοκτονία» – Αποστάσεις από Μακρόν

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για «γενοκτονία στην Ουκρανία»

Για «γενοκτονία στην Ουκρανία» κατηγόρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα. Έχουν προηγηθεί οι κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. «Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις για αυτή την τακτική του συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν οι ενέργειες του ρωσικού στρατού μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» δήλωσε ο Μπάιντεν. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί συνεχώς τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπάιντεν o Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους». Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 o Μακρόν είπε τα εξής: «Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά». Στην προηγούμενη αποστροφή Μπάιντεν που είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ο Μακρόν είχε δηλώσει πως «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό τον όρο».

«Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλλυπτη βαναυσότητα (…) αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την πρώτη αναφορά στον όρο γενοκτονία μιλώντας χθες σε ανοιχτή εκδήλωση για την οικονομία και την άνοδο του πληθωρισμού, που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στις ΗΠΑ. «Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η δυνατότητά σας να γεμίσετε με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», δήλωσε ο Μπάιντεν και αποκάλεσε την άνοδο της τιμής των καυσίμων «αύξηση του Πούτιν». Οι προηγούμενες αναφορές του σε «εγκληματία πολέμου» που θα «έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία» είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στη Δύση και είχαν ανασκευαστεί εν μέρει από την Ουάσινγκτον.

«Γενοκτονία», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο “γενοκτονία” επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ).

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν». Είπε επίσης ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις προσπάθειες για απομόνωση της Ρωσίας σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA. Αναφερόμενος στις δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην Δύση θα επικρατήσει η κοινή λογική και πρόσθεσε πως αν οι δυτικές χώρες κλιμακώσουν τις οικονομικές πιέσεις, θα νοιώσουν οι ίδιες τις συνέπειες. Υποστήριξε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας λειτουργεί καλά και ότι ο οικονομικός κεραυνοβόλος πόλεμος της Δύσης απέτυχε.

Η Ρωσία μπορεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των ενεργειακών της πόρων μακριά από τη Δύση, προς άλλες χώρες αυξάνοντας παράλληλα την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, δήλωσε σήμερα ο  πρόεδρος Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με κρατικούς αξιωματούχους για την ανάπτυξη της αρκτικής περιοχής της χώρας. Ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι «μη φιλικές χώρες» έχουν καταστρέψει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε περιοχές της ρωσικής Αρκτικής, χωρίς να διευκρινίσει αν είναι ανατολικά, δηλαδή οι ΗΠΑ ή προς την Ευρώπη, οι σκανδιναβικές χώρες.

Ζελένσκι κατά Πούτιν

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την δήλωση Μπάιντεν. Επίσης έκανε γνωστό ότι προσκάλεσε στο Κίεβο τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Νωρίτερα είχε απορριφθεί η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Oυκρανός πρόεδρος ειρωνεύτηκε τη δήλωση Πούτιν ότι ο πόλεμος πάει σύμφωνα με το σχέδιο των επιτελών της Μόσχας, διερωτώμενος για ποιο σχέδιο μιλάει όταν η Ρωσία υφίσταται τόσο βαριές απώλειες στην Ουκρανία. «Στη Ρωσία ειπώθηκε ξανά ότι αυτή που αποκαλείται ειδική επιχείρηση πάει, υποτίθεται, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια βραδινού διαγγέλματός του. Η Μόσχα, είπε, έχασε σε 48 ημέρες πάνω από όσους άνδρες είχε χάσει κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989). Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας η Ρωσία έχει υποστεί κάπου 20.000 απώλειες στον πόλεμο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και οι ομόλογοί του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας μεταβαίνουν στο Κίεβο όπου θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ντούντα.

Σε ασφυκτικό κλοιό η Μαριούπολη

Ο Ζελένκσι πήρε αποστάσεις από τις καταγγελίες του τάγματος Αζόφ για χρήση χημικών από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη». Ο περιφερειάρχης της περιοχής του Ντονιέτσκ Πάβλο Κιριλένκο μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δήλωσε ότι «σκοτώθηκαν από 20 ως 22.000 άνθρωποι». Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι απέτρεψε την Δευτέρα προσπάθεια περίπου 100 Ουκρανών στρατιωτικών με τεθωρακισμένα να σπάσουν τον κλοιό σε εργοστάσιο στο βόρειο τμήμα της πόλης. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ από την πλευρά του δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στην Μαριούπολη έχουν παραδοθεί και ζήτησε και από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας να πράξουν το ίδιο. «Μέσα στο Azovstal υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 τραυματίες που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια», είπε ο Καντίροφ. «Τόσο για αυτούς όσο και για τους υπόλοιπους το καλύτερο θα ήταν να τερματίσουν αυτή την ανώφελη αντίσταση και να πάνε στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους».

Η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όχι μόνο δεν έχει παραδοθεί, αλλά κατάφερε με τη βοήθεια και του τάγματος Αζόφ να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης και να ενισχύσει την άμυνα της πόλης, δήλωσε το μεσημέρι ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την παράδοση 1.026 μελών της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών της Ουκρανίας, κάτι που είχε αναφέρει νωρίτερα ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ.

Στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει την επίθεση για την κατάληψη της περιφέρειας. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερετσκούκ, δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατό να ανοίξει σήμερα κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι παραβίασαν την εκεχειρία και εμπόδισαν τα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Βέρετσκουκ διαβεβαίωσε ότι οι τοπικές αρχές θα εργαστούν για να ανοίξουν ξανά οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι το συντομότερο δυνατό.

Σύλληψη πολιτικού της αντιπολίτευσης

Το πρωί δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο της προεδρίας της Ουκρανίας φωτογραφία του φιλορώσου Ουκρανού πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ με χειροπέδες, ύστερα από μια «επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων» για τη σύλληψή του.

Τον Φεβρουάριο, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε πως ο Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος “Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα – Για τη Ζωή”, είχε διαφύγει από κατ’ οίκον περιορισμό. Αντιμετώπιζε την κατηγορία της προδοσίας. Ο Μεντβεντσούκ, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version