ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Η Τουρκία κινείται για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

"Ανεπιθύμητος" στην Ουκρανία ο Γερμανός πρόεδρος

Εντείνει την κινητικότητα σας στο Ουκρανικό η Τουρκία, η οποία φαίνεται να διαμεσολαβεί για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι. Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ν. Κουλέμπα γίνεται προσπάθεια για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, ενώ σημείωσε ότι Τουρκία και Ουκρανία θα εστιάσουν σε εργασίες για μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες η Ουκρανία επιθυμεί εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να συνάψει με τη Μόσχα.

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον  Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου στην Τουρκία.

Πάντως στον καμβά των συμφωνιών του Μίνσκ (2014-15) βαδίζουν οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου, καθώς εκεί αναζητούν τη βάση μίας νέας συμφωνίας οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, το “σχέδιο 15 σημείων” που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Financial Times, έφερε σε αμηχανία και τις δύο πλευρές. Τα 15 σημεία αποτελούν ουσιαστικά μία μικρή παραλλαγή των 12 σημείων του Μινσκ, αλλά παρά ταύτα το Κίεβο μέσω του προεδρικού συμβούλου Ποντόλιακ απέδωσε την πρόταση στο Κρεμλίνο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, φαίνεται πως έχουν μπει σε κρίσιμη φάση και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά φλέγοντα ζητήματα προς αποσαφήνιση, εκφράζονται ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με πιό εντατικό ρυθμό και θα διαμορφωθεί σύντομα ένας οδικός χάρτης για κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν και αντίθετες εκτιμήσεις, ότι η διαδικασία απεμπλοκής είναι εξαιρετικά δύσκολη στο σημείο που έχουν οδηγηθεί οι πολεμικές συγκρούσεις, ενώ δεν υπάρχει ακόμη κοινή αποδοχή για την παρέμβαση διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, κά) για την εγγύηση της διαδικασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών συνεχίζονται και σήμερα με τηλεδιάσκεψη ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένκι, τονίζοντας ότι «αυτή θα έχει νόημα όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το κείμενο της συμφωνίας».

Σε ομιλία που απηύθυνε στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ζελένκσι τόνισε ότι «η Ρωσία καταστρέφει έναν ολόκληρο λαό και την χώρα του» και υπογράμμισε ως ανάγκη ζωτικής σημασίας την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, ότι «υπάρχει ένα νέο Τείχος στην Ευρώπη, διαχωριστικό μεταξύ ελευθερίας και ανελευθερίας» και κάλεσε την Γερμανία και τον καγκελάριο Σολτς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Την ίδια ώρα Ουάσινγκτον και Μόσχα οξύνουν την φραστική αντιπαράθεση γύρω από το Ουκρανικό, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποκαλεί τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας με ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο να κατηγορεί τη Δύση ότι «προσπαθεί να διχάσει τη χώρα» του, χρησιμοποιώντας μία «πέμπτη φάλαγγα».

Μπάιντεν κατά Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε την απόφαση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία «περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που επιτίθενται στον λαό της Ουκρανίας». Στο νέο πακέτο περιλαμβάνονται και drones. Όπως προαναφέραμε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο Μπάιντεν τον αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου».

«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι πολιτισμένος και σωστός, είναι μία διεθνής προσωπικότητα και ως εκ τούτου το σχόλιο Μπάιντεν ότι είναι “εγκληματίας πολέμου” είναι ασυγχώρητο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμνλίνου, Πεσκόφ και αντέτεινε ότι ο πρόδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει στο παρελθόν πολίτες και έχουν χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ιαπωνία, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για αυτό τον λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει μάθημα». Εξαπέλυσε βολές και κατά δυτικών μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι «κάποια δυτικά ΜΜΕ έχουν καταφύγει σε τερατώδη ψεύδη στην κάλυψη των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Πούτιν κατά Δύσης και “πέμπτης φάλαγγας”

Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε χθες το βράδυ προειδοποίηση προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, για τους Ρώσους οι οποίοι είναι όπως είπε εναρμοσισμένοι με τη Δύση, και έκανε λόγο για «προδότες» και «πέμπτη φάλαγγα».

«Φυσικά η Δύση θα προσπαθήσει να ποντάρει στη λεγόμενη πέμπτη φάλαγγα, στους προδότες – σε αυτούς που κερδίζουν τα χρήματά τους εδώ, αλλά ζουν εκεί. Ζουν, όχι με τη γεωγραφική έννοια, αλλά με την έννοια του τρόπου σκέψης τους, του δουλοπρεπούς τρόπου σκέψεις τους», τόνισε ο Πούτιν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «Οποιοσδήποτε λαός, και ειδικά ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες, και απλώς να τους φτύνει σαν κουνούπι που κατά λάθος μπήκε στο στόμα τους».

Σύμφωνα με το Reuters, ο δηλητηριώδης αυτός τόνος ήταν πρωτοφανής ακόμη και για τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Δύση ότι προσπαθεί να διχάσει τη Ρωσία: «Υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας», είπε στους υπουργούς και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «αυτοκάθαρση της κοινωνίας, που θα ενισχύσει τη χώρα, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Τηλέφωνο Μπάιντεν στον Κινέζο πρόεδρο Σι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με κεντρικό θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στην οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά το σχόλιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τη στάση της Κίνας έναντι της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. «Η Κίνα πιστεύει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών θα πρέπει να υποστηρίζεται σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Ζαο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του στο NPR χθες, ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως το γεγονός ότι «η Κίνα δεν εναντιώθηκε έντονα στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα εμπορικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών», εάν αυτά πληγούν από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας. Η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε μορφή μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν καμιά βάση στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται το μυστήριο με την πτήση του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήθελε πραγματικά να μεταβεί στο μεγάλο του σύμμαχο στο Πεκίνο. Αλλά εν μέσω πτήσης, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία πάνω από το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Και, αντί να φθάσει στον προορισμό του, την Κίνα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο Βνούκοβ. Από εκεί δηλαδή όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος του.

«Και ο κόσμος τώρα διερωτάται: Το Πεκίνο αρνήθηκε να δεχτεί τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε εντολή να επιστρέψει στη Μόσχα επειδή η κατάσταση είναι εκρηκτική;», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Να σημειωθεί πως Μόσχα και Πεκίνο έχουν διαψεύσει διεθνή δημοσιεύματα που περιγράφουν “ένταση” στις ρωσοκινεζικές σχέσεις.

Το σχέδιο 15 σημείων

Σχολιάζοντας το σχέδιο 15 σημείων ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντόλιακ τόνισε ότι αντιπροσωπεύει τη Μόσχα: «Οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η πλευρά της Ουκρανίας έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Η δήλωση Ποντόλιακ ήρθε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρο Πεσκόφ ότι «είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το ίδιο πρακτορείο λίγο νωρίτερα μετέδωσε άλλη δήλωση του Πεσκόφ για «μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι ουκρανοί διαπραγματευτές». Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή η επιλογή «μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά» στο να συμφωνήσουν σε «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» στις διαπραγματεύσεις.

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά σαφής, νόμιμες διαβεβαιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι εφικτό μόνο με απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ποντόλιακ.

Επικοινωνιακός πόλεμος

Στο επικοινωνιακό πεδίο, η Μόσχα μοιάζει να έχει ηττηθεί “κατά κράτος”, από το Κίεβο, καθώς ο σύμβουλος του Ζελένκσι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, έχει καταφέρει να απαντά σε όλους τους Ρώσους εκπροσώπους, στον ομόλογό του, Πεσκόφ, τσην εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Ζαχάροβα και στον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Κονατσένκοφ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, περί νατοϊκών fake news για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο Ποντόλιακ απάντησε ότι θα αντιληφθεί την αλήθεια στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ρόλος για την Τουρκία

Η προτεινόμενη συμφωνία, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευση να μην έχει ξένες βάσεις ή όπλα στην ουκρανική επικράτεια με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση ευχαρίστησε την Άγκυρα για τις πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικοινωνία συμβούλων Μπάιντεν-Πούτιν

Λίγο πριν την ανταλλαγή προεδρικών μηνυμάτων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συνομίλησαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του Νικολάι Πατρούσεφ την θέση των ΗΠΑ ότι «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία θα έχει τεράστιες συνέπειες».

Βομβαρδισμός θεάτρου-καταφυγίου

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες ένα θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή στο θέατρο ενδέχεται να είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, στην πλειονότητα γυναίκες και μικρά παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν από χθες να απομακρύνουν τα συντρίμμια και σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις των τοπικών αρχών, εκτιμάται ότι το υπόγειο άντεχε στον βομβαρδισμό και υπάρχουν επιζώντες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον θεάτρου στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή όχι μόνο κατά του Δραματικού Θεάτρου στη Μαριούπολη, αλλά και κατά των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου Neptun, με άγνωστο αριθμό θυμάτων, είπε εκπρόσωπος της ουκρανικής Προεδρίας.

H εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι σε 21 ημέρες η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 7.000 στρατιώτες στα ουκρανικά πεδία μάχης, περισσότερους από όσους έχασαν οι ΗΠΑ σε 20 χρόνια στο Ιράκ και Αφγανιστάν συνολικά.

ΗΠΑ, Mεγάλη Bρετανία, Αλβανία, Γαλλία, Νορβηγία και Ιρλανδία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία. Το Διεθνές Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Ουκρανίας και έδωσε εντολή να τερματτιστεί η επίθεση της Ρωσίας άμεσα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version