ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ακυρώθηκε η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Ουκρανικό: Κατάπαυση για Μαριούπολη ανήγγειλε η Μόσχα

Ακυρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία ήταν και σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Περισσότερα από 50 λεωφορεία είχαν πάει έξω από την πόλη και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι η διαδικασία απομάκρυνσης παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη.

«Η ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, με τρία οχήματα και εννέα μέλη, δεν έφθασε στη Μαριούπολη και δεν μπόρεσε να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αμάχων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει νέα πρόσπάθεια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία ή θα γίνουν ξανά συζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές

Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε προκαλέσει νωρίτερα έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Η επίθεση δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να αναδιοργανώσουν την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων και να αποφύγουν τη δημιουργία προβλημάτων στην τροφοδοσία του Μπέλγκοροντ. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε άγνοια για το πλήγμα και στη συνέχεια η κυβέρνηση της Ουκρανίας διέψευσε ότι έγινε από ουκρανικές δυνάμεις.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών τριών δρόμων κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή. Σύμφωνα με τους ίδιους, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν την εγκατάσταση. Το περιστατικό στην Μπελγκορόντ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων, που αποδόθηκαν σε πυρκαγιά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία ο Ερντογάν, κάλεσε τον Πούτιν η Ρωσία με την Ουκρανία να διατηρήσουν τον διάλογο. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον οποίο δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από το Νέο Δελχί όπου πήγε για συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του, ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Επισήμανε ότι υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας, δηλαδή ότι δεν μπορει να είναι μέρος ενός μπλοκ ή της ΕΕ και δεν μπορεί να έχει πυρηνικά. Μιλώντας για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ανέφερε τα εξής: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι περισσότερες χώρες κατανοούν τι συμβαίνει και κατανοούν τον απαράδεκτο τρόπο που επιδείχθηκε από τους πολύ αναξιόπιστους δυτικούς εταίρους μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για ανθρωπιστική βοήθεια και προανήγγειλε επίσκεψη το επόμενο διάστημα.

Και άλλα αντίμετρα από Μόσχα

Την διακοπή της συνεργασίας Ρωσίας Δύσης, προανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας πως οι δυτικές κυρώσεις «θα επιβάλλονταν σε κάθε περίπτωση». Όμως νέα “βόμβα” έριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προανήγγειλε πως για όλες τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων μεταξύ των οποίων σιτάρι και ηλιέλαιο, θα υιοθετηθεί μοντέλο αντίστοιχο με του φυσικού αερίου το οποίο προβλέπει πληρωμές μόνο σε ρούβλια.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τονίζοντας πως η Ρωσία «δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες». Αν και ανέφερε πως η Ρωσία δεν γίνει μία «κλειστή χώρα», επεσήμανε δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. «Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, η Μόσχα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια».

Μπάιντεν για τον κύκλο Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει “απομονωμένος”. «Απλώς, δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες  ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία. «Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της “αντιρωσικής πολιτικής” τους, όπως τη χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από που αποσύρονται οι Ρώσοι

O πόλεμος  εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία. Στην περιοχή του Ντονμπάς φαίνεται ρίχνουν όλο το βάρος οι Ρώσοι, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Τσερνόμπιλ. Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας. Συνέχισε λέγοντας πως οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των Ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή. Άλλωστε η Μόσχα είχε τονίσει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Πάντως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ τον οποίο είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. «Δεν υπάρχουν άλλα ξένα άτομα μέσα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ», ανέφερε η ουκρανική κρατική υπηρεσία για τη διαχείριση της περιοχής του εργοστασίου.

Τρεις πύραυλοι έπληξαν το απόγευμα της Παρασκευής κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη Μαξίμ Μαρτσένκο, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

Οικονομικός πόλεμος

Χτες, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, σήμερα νωρίς το απόγευμα , αφού πρώτα επεξεργάστηκε το σχέδιο που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gazprom. Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε πως «αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία, δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, είχε επιβεβαιώσιε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today. «Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αρχικά, το Κρεμλίνο είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι είπε χτες πως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι υφιστάμενες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ με την Ευρώπη, και πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια.

Αντιδράσεις Βερολίνου-Παρισιού 

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια “απέτυχε”, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην “εκβιαστούν” από τη Ρωσία.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς, ανέφεραν πως η απόφαση της Μόσχας αφορά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη spot αγορά σε ημερήσιο ή μηνιαίο προϊόν. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση που βγήκε από την Αθήνα μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, όπως και να ‘χει, αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η Gazprom. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν φαίνεται προσώρας το διάταγμα Πούτιν να αφορά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, σαν αυτό για παράδειγμα που έχει συνάψει η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον ρωσικό όμιλο.

Προβλέψεις ΔΝΤ για δολάριο

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν και το τελεσίγραφο που έδωσε στους Ευρωπαίους για τη μετατροπή των πληρωμών προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, εκτόξευσε τις τιμές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η τιμή άγγιξε τα 1.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.  Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%. Αντίθετα, η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν να “ρίξει” στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, για να συμπληρώσει ότι κάποιες χώρες «επαναδιαπραγματεύονται» το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται για το διεθνές εμπόριο.

Χτες, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας στον τεχνολογικό τομέα της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Joint Stock Company Mikron, του μεγαλύτερου Ρώσου κατασκευαστή και εξαγωγέα μικροηλεκτρονικών και του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Ρωσίας. Το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις για να συμπεριλάβουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της ηλεκτρονικής της ρωσικής οικονομίας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version