ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πάλι “Μητσοτάκης γιοκ” από Ερντογάν – Τί θα κάνει με Σουηδία και Φινλανδία

Πάλι "Μητσοτάκης γιοκ" από Ερντογάν – Τί θα κάνει με Σουηδία και Φινλανδία

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν απόψε ή αύριο και ότι έχει προηγηθεί σχετική επικοινωνία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως είναι «καταφύγιο των Γκιουλενιστών», ενώ ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «δεν θα υπάρξει συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέχρι η Αθήνα να συνέλθει», θυμίζοντας την παλιά του φράση “Μητσοτάκης γιοκ”.

Την ίδια στιγμη, στη συνάντηση της Μαδρίτης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Άντερσον εστιάζεται το ενδιαφέρον όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης σήμερα. Η συνάντηση θεωρείται προοίμιο της Συνόδου και δικαιολογημένα, καθώς η Άγκυρα έχει θέσει veto στην ένταξη των δύο χωρών με μία σειρά από όρους, που όπως φαίνεται δεν έχουν ικανοποιηθεί, παρά τις συνομιλίες που έχουν γίνει το διάστημα από τις 18 Μαΐου, όταν υποβλήθηκαν και επισήμως οι αιτήσεις στο ΝΑΤΟ.

Η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας ανακοίνωσε την μετάβαση του προέδρου Ερντογάν στη Μαδρίτη για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα έχει εκτός των εργασιών της Συνόδου και συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών, με τρείς αράδες, χωρίς καμία αναφορά στη συνάντηση με τις ηγεσίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η σημερινή συνάντηση Ερντογάν, Νιινίστο, Άντερσον, οργανώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς το βράδυ η ισπανική κυβέρνηση παραθέτει δείπνο υποδοχής στους ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες των δύο υποψήφιων χωρών, που έχουν για την ώρα θέση παρατηρητών. Αυτό αναφέρει η πρόσκληση και για την συμμετοχή τους στη Σύνοδο οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο και το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα επιμείνει στο veto ή θα δώσει την συγκατάθεσή του στην ένταξη των δύο υποψήφιων χωρών και θα κρατήσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για περαιτέρω συζήτηση με την Σουηδία και τη Φινλανδία, θα δώσει δηλαδή το ok με αστερίσκο.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε οι χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ώστε «στη Μαδρίτη να υπάρξει ώθηση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφήνοντας μετά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν.

Χθες η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είχε νέα συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες για την διευθέτηση της εμπλοκής, τον τρόπο δηλαδή που μπορούν να ικανοποιηθούν φραστικά οι αξιώσεις της Τουρκίας και να δοθεί χώρος αναδίπλωσης στον Ερντογάν, στη σημερινή συνάντηση της Μαδρίτης.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1541458355218272258?s=20&t=AWVj8fDTX3KSOEVzYaddhg

Στο Ελσίνκι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάρα Μαρίν υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου και συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ενταξιακής διαδικασίας. Έχουν άλλωστε προηγηθεί επισκέψεις και κλιμακίων της στρατιωτικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων και ουσιαστικά η συμμετοχή της Φινλανδίας όπως και της Σουηδίας θεωρείται de facto δεδομένη και μένει η πολιτική διαδικασία επικύρωσης, η οποία απαιτεί ομοφωνία στη Σύνοδο.

Επιμένει η Τουρκία

Η μετατόπιση του ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος προς την βορειοανατολική πτέρυγα και η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που προανήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ δίνουν στο στίγμα της σημασίας που αποδίδει η ΝΑΤΟϊκή ηγεσία και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας.

Η Ουάσιγκτον απέφυγε να εμπλακεί απευθείας στη συζήτηση των αντιρρήσεων της ‘Αγκυρας, πλην όμως παρασκηνιακά κατηύθυνε τις κινήσεις των κυβερνήσεων των δύο σκανδιναβικών χωρών και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην υποδοχή των πολιτικών τους ηγεσιών στον Λευκό Οίκο στις 19 Μαΐου, μία ημέρα μετά τις επίσημες αιτήσεις ένταξης που υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι στενοί του συνεργάτες επέμειναν ακόμη και χθες στις απαιτήσεις τους από Φινλανδία και Σουηδία, ανοίγοντας μάλιστα τον καμβά και σε άλλα θέματα, όπως τις διεκδικήσεις προς την Ελλάδα, αλλά ακόμα και στο θέμα των εξοπλισμών της Τουρκίας, που παραμένουν παγωμένοι από τις ΗΠΑ και σειρά άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version