Πυρηνικός άνεμος στην Κορέα

Πυρηνικός άνεμος στην Κορέα

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Μετά την πρόσφατη εκτόξευση βορειοκορεάτικου βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό με διαδρομή στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, και τη δοκιμή, πιθανόν, βόμβας υδρογόνου, η σοβούσα κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο. Κάποιοι θεωρούν πως θα ήταν λύση η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, ελάχιστες.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Το σενάριο ενός καίριου πλήγματος, ικανού να εξουδετερώσει την επιθετική ικανότητα του βορειοκορεάτικου καθεστώτος βρίσκεται στο τραπέζι. Τι θα έχει προηγηθεί; Πρώτον θα έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια σε επίπεδο ΟΗΕ για την καταδίκη της Βόρειας Κορέας. Ήδη, από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες έχει δημοσιοποιηθεί δήλωση καταδίκης.

Πολύ ενδιαφέρον έχει να δούμε τη στάση που θα ακολουθήσει το Πεκίνο, το οποίο σήμερα υποθάλπει τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Θα μπλοκάρει με βέτο καταδικαστικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή θα το αφήσει να περάσει; Σημαντικό ρόλο παίζει και η Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ προέβη σε δήλωση καταδίκης και κάλεσε την Πιον Γιάνγκ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος επιλέξει τη «μέγιστη αντίδραση», είναι δεδομένο πως θα ενημερώσει το Κρεμλίνο για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και χαθεί ο έλεγχος.

Λεπτές ισορροπίες

Θα επιλεγεί, όμως, το σενάριο της «μέγιστης αντίδρασης». Θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από την απόφαση του προέδρου Τραμπ, αλλά η απόφασή του θα διαμορφωθεί από τη θέση ηγετικών προσωπικοτήτων στο Κογκρέσο και κυρίως από την εισήγηση των στρατηγών, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν ισχυρή καθοριστική παρουσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και συνολικά στο σύστημα εξουσίας του σημερινού προέδρου.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Κίνα επιχειρεί, μέσω Βόρειας Κορέας, τη διασπορά πυρηνικών όπλων σε περιφερειακές δυνάμεις, προκειμένου να αποδομήσει τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα. Εάν στην Ουάσιγκτον επιλέξουν να καταφέρουν συντριπτικό πλήγμα στη Βόρεια Κορέα, δεν αποκλείεται να δούμε και νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version