ΘΕΜΑ

Ποιο είναι το υπερόπλο των Χούθι

Ποιο είναι το υπερόπλο των Χούθι, Γιώργος Βενέτης

Κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι Διαδίκτυο λειτουργεί μέσω δορυφόρων, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί με λιγότερα από 500 υποθαλάσσια καλώδια ενσωματωμένα στα βαθύτερα σημεία της θάλασσας. Αυτά τα καλώδια είναι ένα σημείο τεράστιας ευπάθειας καθώς σκάφη, υποβρύχια και μη επανδρωμένα οχήματα μπορούν να καταστρέψουν ή να τα χειριστούν για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Όλες οι κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, είτε πρόκειται για αγωγό πετρελαίου, είτε για καλώδιο οπτικών ινών, γίνονται νόμιμος στόχος σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς Nord Stream, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη δυτική κοινότητα ότι αυτή η έκρηξη άνοιξε το καπάκι του κουτιού της Πανδώρας. Και αν από δολιοφθορά οι αγωγοί αερίου εξερράγησαν στον πυθμένα της Βαλτικής, τότε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μια μέρα, κάπου στην περιοχή El-Mukalla, καμιά δεκαριά γραμμές τηλεπικοινωνιών δεν θα συνθλιβούν “κατά λάθος” στα βράχια.

Υπό το φόβο δολιοφθοράς, οι Βρετανοί έστειλαν επειγόντως πολεμικά πλοία με δύτες για να ελέγξουν την υποβρύχια μηχανική υποδομή. Από τις αναφερόμενες καλωδιακές γέφυρες, τουλάχιστον τέσσερις εκτείνονται στην ίδια την Υεμένη και η φυσική διαδρομή των υπόλοιπων δεν είναι μυστικό για τον τοπικό στρατό. Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι Χούθι έχουν τον σχετικό εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν υποβρύχιες δολιοφθορές, αλλά σίγουρα τον διαθέτουν οι σύμμαχοι τους, οι Ιρανοί.

Η σημασία του κόλπου του Άντεν 

Ο Κόλπος του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι μόνο πύλες θαλάσσιας επιμελητείας για τη μεταφόρτωση αγαθών και πόρων από την Ασία στην Ευρώπη. Πλέγμα καλωδίων βρίσκονται κατά μήκος του βυθού, χάρη στα οποία πραγματοποιούνται εκατομμύρια τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ του Παλαιού Κόσμου και των χωρών της ηπειρωτικής Ασίας, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρηματικές συναλλαγές αξίας, πολλαπλάσιων της αξίας των αγαθών στα αμπάρια των πλοίων που περνούν από πάνω τους.

Για να κατανοήσει κανείς τα κίνητρα για γεωπολιτικές ενέργειες, θα είναι χρήσιμο να κοιτάξει τον χάρτη, δηλαδή τη διάταξη των περιβόητων καλωδίων. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, το γεγονός ότι διαφορετικά πακέτα και διαδρομές συγκλίνουν σε ένα ενιαίο κέντρο δεδομένων στο Τζιμπουτί. Από μια “περίεργη” σύμπτωση, εδώ είναι που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό, η μεγαλύτερη ναυτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή το Camp Lemonnier – μια μόνιμη κατοικία για περισσότερους από πέντε χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.

Η παρουσία τους εδώ και η διασφάλιση της αξιόπιστης αδιάλειπτης λειτουργίας του τηλεπικοινωνιακού κόμβου είναι εξαιρετικά σημαντική για δεκάδες χώρες που περιλαμβάνονται στις είκοσι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Και αυτό είναι ένα μία θηλιά που τυλίγεται γύρω από το λαιμό της Ευρώπης και ορισμένων ασιατικών χωρών. Εξάλλου, οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες παρέχουν δισεκατομμύρια χρηματοοικονομικές συναλλαγές ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και η κατάρρευση ορισμένων καναλιών μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία μεμονωμένες εταιρείες, αλλά και σε κατάρρευση ολόκληρων κρατικών οικονομιών. Πολλά καλώδια που συνδέουν την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δολιοφθορά καλωδίων

Τέσσερα από τα 15 καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν την Ευρώπη, την Αφρική, την Ανατολική Ασία και αρκετές αραβικές χώρες έχουν κοπεί στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η HGC Global Communications Limited. Η διακοπή τους επηρέασε το 25% της κυκλοφορίας, ενώ ελήφθησαν μέτρα για την αναδρομολόγηση των ροών. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Globes.

Αν και ο Χιζάμ αλ Άσαντ, μέλος του πολιτικού γραφείου του Ανσαρουλάχ (Χούθι) είπε στο Sputnik, ότι οι σιίτες μαχητές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Globes αναφέρει ότι τα τέσσερα διεθνή υποβρύχια καλώδια καταστράφηκαν από τους αντάρτες της Υεμένης. Το καλώδιο AAE-1 συνδέει την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, το EIG συνδέει τη νότια Ευρώπη με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ το καλώδιο Seacom συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ινδία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ζημιές εντοπίζονται κατά μήκος του βυθού μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τζιμπουτί. Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές διακοπές στις επικοινωνίες του Διαδικτύου, στις χώρες του Κόλπου και στην Ινδία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζημιά που προκλήθηκε δεν είναι κρίσιμη, αφού τα υπόλοιπα καλώδια λειτουργούν ομαλά.

Συνεχίζονται oι επιθέσεις των Χούθι

Πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα κατά εμπορικών και πολεμικών πλοίων που συντάσσονται με το Ισραήλ δηλώνουν οι Χούθι, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς που υφίστανται από τις συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους Χούθι, από τις αρχές του 2024 έχουν δεχθεί 424 επιθέσεις από τις αμερικανικές και τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37 πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι 30. Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους New York Times, ότι ο εντοπισμός στόχων των Χούθι αποδείχθηκε πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν, κυρίως λόγω των ανεπαρκών πληροφοριών των ΗΠΑ για την αεροπορική άμυνα, τα κέντρα διοίκησης και τις αποθήκες πυρομαχικών της Υεμένης.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε, ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν για να το πείσει να χαλιναγωγήσει τους Χούθι. Η διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού και της διεθνούς εμπορικής τάξης, αφορά στο σύνολο τη διεθνή κοινότητα, με αποτέλεσμα Κινέζοι αξιωματούχοι να ζητήσουν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να βάλουν φρένο στους Χούθι που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφορετικά οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα διαταραχθούν. Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές, ότι θα απογοητευόταν από την Τεχεράνη στην περίπτωση που πλοία που συνδέονται με την Κίνα, επηρεαστούν με οποιονδήποτε τρόπο από κάποιο χτύπημα των Χούθι.

Οι Χούθι πάντως υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις θα σταματήσουν όταν σταματήσει και το Ισραήλ τον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδιάζουν μάλιστα να επεκτείνουν το πεδίο των επιχειρήσεων τους και στη Μεσόγειο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα στοχεύσουν οποιοδήποτε πλοίο κινείται προς το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή. Η σχετική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις ήδη ανησυχητικές προειδοποιήσεις του αρχηγού της οργάνωσης, σύμφωνα με τις οποίες, τα πλοία των χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση “Ασπίδες” της ΕΕ, αποτελούν εν δυνάμει νόμιμο στόχο.

H δήλωση καθιστά τη χώρα μας, που μετά την Ουκρανία πρωτοστατεί και πάλι στη σύμπραξη με τον αμερικανικό παράγοντα, ευάλωτη στα πλήγματα των Χούθι, την ίδια στιγμή που, όπως αποκάλυψε το Spiegel – επικαλούμενο το μήνυμα του διοικητή-αντιναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη – η ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ασπίδες” κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλοία, μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας “Hessen”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version