ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι τρεις που παραιτήθηκαν στο Κίεβο μετά τον Αρέστοβιτς

Ποιοι είναι οι τρεις που παραιτήθηκαν στο Κίεβο μετά τον Αρέστοβιτς, Γιώργος Μουσταϊρας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στις 17 Ιανουαρίου, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολεξέι Αρέστοβιτς υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την δήλωσή του πως ο ρωσικός πύραυλος, που σκότωσε τουλάχιστον 44 ανθρώπους στην πόλη Ντνίπρο, είχε καταρριφθεί από τις δυνάμεις της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στο κτίριο όπου διέμεναν, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Στον δρόμο της παραίτησης τον ακολούθησαν λίγο αργότερα άλλοι τρεις σημαντικοί Ουκρανοί αξιωματούχοι, που έχασαν κι αυτοί τις θέσεις τους αυτές τις μέρες: Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Vyacheslav Shapovalov, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Kyrylo Timoshenko και ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Alexei Symonenko, που παραιτήθηκαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ο Shapovalov και οι υπερτιμολογήσεις τροφίμων 

Ο Vyacheslav Shapovalov, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο με τις προμήθειες τροφίμων στο υπουργείο Άμυνας. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν καταγγείλει ότι το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αγοράζει προϊόντα για τον στρατό, δύο ή τρεις φορές πιο ακριβά από όσο μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα λιανικής στο Κίεβο.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει το υπουργείο Άμυνας για απάτη κατά τη σύναψη συμφωνιών για υπηρεσίες τροφοδοσίας στρατιωτικών μονάδων που σταθμεύουν στις περιοχές Zhytomyr, Kyiv, Poltava, Sumy, Cherkasy και Chernihiv. Το ποσό αυτής της συναλλαγής είναι πάνω από 13 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Vyacheslav Shapovalo.

Παραίτηση από το γραφείο του Προέδρου

Μια μέρα πριν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού γραφείου, Kyrylo Timoshenko. Ο Timoshenko εμφανίζεται σε πολλές δημοσιεύσεις κατηγορούμενος για σκάνδαλα. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι έγραψαν, συγκεκριμένα, ότι σε επαγγελματικά ταξίδια οδηγεί ένα SUV που δώρισε στην Ουκρανία η αμερικανική General Motors για ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ο Kyrylo Timoshenko επικρίθηκε ακόμα επειδή η κατοικία του βρίσκεται σε μια περιοχή κοντά στο Κίεβο, η οποία έχει πάρει το όνομα «ο κύριος οικισμός των Ουκρανών εκατομμυριούχων»

Ο Timoshenko με την επιστολή παραίτησης.

Παραίτηση στην Γενική Εισαγγελία

Η τρίτη παραίτηση είναι αυτή του Αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα Alexei Simonenko. Στην περίπτωσή του, αφορμή για το σκάνδαλο ήταν το δημοσίευμα ότι ο Simonenko, παρά το ότι είχε πρόσκληση από τον Ζελένσκι, προτίμησε να πάει ταξιδάκι διακοπών στην Ισπανία για δέκα ημέρες, και μάλιστα με αυτοκίνητο που ανήκει στην εταιρεία της συζύγου τού επιχειρηματία Hryhoriy Kozlovskyy…

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version