ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιους Αφγανούς πρόσφυγες είναι πρόθυμος να υποδεχτεί ο Ράμα

Ποιους Αφγανούς πρόσφυγες είναι πρόθυμος να δεχτεί ο Ράμα

Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη να δεχτεί δημόσιους υπαλλήλους του Αφγανιστάν που είχαν συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και που τώρα υπάρχει φόβος πως θα βρεθούν στο στόχαστρο των Ταλιμπάν. Ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Έντι Ράμα αναφέρεται όμως σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων, ενώ οι Αφγανοί που ήδη περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα καθημερινά δεν είναι στελέχη κρατικών υπηρεσιών.

Στην πλειοψηφία τους είναι “ανώνυμοι” πολίτες που απλά δεν συντάσσονταν με τους Ταλιμπάν. Πολλοί είναι μόνον οικονομικοί μετανάστες, αλλά και πολλοί είναι όντως πολιτικά χαρακτηρισμένοι και κινδυνεύουν, χωρίς παράλληλα όμως να εντάσσονται σε κάποια λίστα που θα τους διασφαλίσει άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε ανάρτησή του σήμερα στη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει: «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει από την Αλβανία να εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών μεταναστών ο τελικός προορισμός των οποίων θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχετικές εκκλήσεις λάβαμε και από διεθνείς οργανισμούς».

Διεθνείς οργανισμοί έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση «για την προσωρινή στέγαση στην Αλβανία εκατοντάδων ανθρώπων από τους κύκλους των διανοουμένων και Αφγανών μαχητικών γυναικών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εκτέλεσης των Ταλιμπάν». Όμως ούτε οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για παραπάνω από εκατοντάδες. Στα σύνορα της Τουρκίας η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο Ερντογάν οικοδομεί “τείχος αλά Τραμπ” στα σύνορα με το Ιράν για να σταματήσει τις ανεξέλεγκτες διελεύσεις. Ο Καναδάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί 20.000 πρόσφυγες που κινδυνεύουν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν.

Αγώνας δρόμου των ΗΠΑ

«Δεν θα πούμε ‘όχι’ σε αυτές τις εκκλήσεις. Ο λόγος δεν είναι ότι μας το ζητούν οι μεγάλοι σύμμαχοί μας, αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία», δήλωσε ο Ράμα, αναφερόμενος πάντα σε περιορισμένο αριθμό “προεγκεκριμένων” προσφύγων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε επίσης  πως είναι «ευνοϊκά διακείμενος στο αίτημα των ΗΠΑ για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων».

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου τελευταία στιγμή να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό, παρότι εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο ήταν σαφές ότι με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων οι Αφγανοί συνεργάτες τους θα έμεναν εκτεθειμένοι, όπως και όσοι τάχθηκαν κατά των Ταλιμπάν όλο αυτό το διάστημα.

Το 2013, έπειτα από αίτημα της Ουάσιγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία και πάλι είχε δεχθεί περιορισμένο αριθμό πολιτικών προσφύγων, εκείνη τη φορά από το Ιράν. Συνολικά έχει δώσει άσυλο σε 4.000 μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού (PMPI ή ΜΕΚ), μετά τον βομβαρδισμό των καταυλισμών τους στο Ιράκ. Η Τεχεράνη θεωρεί την οργάνωση τρομοκρατική και όχι απλά αντιπολιτευόμενη, υποστηρίζοντας ότι μέλη της συνεχίζουν να συνεργάζονται εντός ιρανικού εδάφους με τους Αμερικανούς, για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι