ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα δύο οι Γερμανοί για τα Leopard – Τί αναφέρει ουκρανικό δημοσίευμα για την Ελλάδα

Στα δύο οι Γερμανοί για τα Leopard - Τί αναφέρει ουκρανικό δημοσίευμα για την Ελλάδα

Η Ουκρανία αρματώνεται με το νέο εξοπλιστικό πακέτο με σύγχρονα τανκς από τη Δύση, τα οποία σε πρώτη φάση θα είναι γύρω στα 150 με 200 και όπως προέκυψε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (και κατόπιν του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν), θα υπάρχει και συνέχεια, μετά το πρώτο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει αποστολές βαρέων αρμάτων και από άλλες χώρες. Όμως, για το Βερολίνο η απόφαση αποστολής Leopard δεν είναι πολιτικά ανέξοδη. 

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Civey για το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που έγινε χθες και προχθές στη Γερμανία, το το 54% υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Σολτς για αποστολή Leopard στην Ουκρανία – το 40% θεωρεί ότι είναι σαφώς σωστή, το 14% μάλλον σωστή, ωστόσο, το 37% είναι κατά της παράδοσης γερμανικών βαρέων αρμάτων. Το 32% πιστεύει ότι η προμήθεια Leopard είναι σαφώς λάθος και το 5% θεωρεί ότι είναι μάλλον λάθος. Ο βαθμός στον οποίο το ζήτημα των παραδόσεων όπλων πολώνει την γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Civey, μόνο to 9% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να δηλώνει αναποφάσιστο.

Το Κίεβο περιμένει πέρα από τα βαρέα άρματα μάχης (η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τα δύο πρώτα εντός της εβδομάδας) και τις πρώτες συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot. Επίσης, έχει ξεκινήσει η παραλαβή νέων πυροβόλων όπλων και αντιαρματικών συστημάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων Marder, Bradley κά, των οποίων η αποστολή έχει ξεκινήσει.

Τί αναφέρει ουκρανικό δημοσίευμα

Την ίδια στιγμή ουκρανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά από το “πράσινο φως” του Όλαφ Σόλτς να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, θα πάρουν σειρά και άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα! Σε δημοσίευμά του το kyivpost.com, το οποίο αναφέρει ότι με τα Leopard θα αποκρούσουν τους Ρώσους, σημειώνει ότι αναμένεται αποστολή αρμάτων μάχης και από άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Ολλανδία και η… Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αυτές οι χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν να στείλουν Leopard στο Κίεβο. Να σημειωθεί πως ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έκανε έκκληση στις χώρες που διαθέτουν Leopard, να τους παράσχουν περισσότερα.

Η πολεμική προετοιμασία της Ουκρανίας για την λεγόμενη εαρινή αντεπίθεση, οδηγεί τη Ρωσία σε έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις κατά της Δύσης. Ως προς τα στρατιωτικά σχέδια της Μόσχας δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, όμως από τις αποσπασματικές αναφορές στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις ειδικά στα μέτωπα του Ντονμπάς έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Ιδίως στην περιοχή του Μπαχμούτ, όπου χθες το ουκρανικό επιτελείο, παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το γειτονικό Σολεντάρ.

Σε κλοιό το Μπαχμούτ

Οι ρωσικές αρχές του Ντονέτσκ δηλώνουν σήμερα στο RIA Novosti ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το Μπαχμούτ, ενώ προχωρούν και σε απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα δυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας Ντονέτσκ όπου είχαν φθάσει μέχρι την κωμόπολη Ουγκλεντάρ.

To πρωί οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν πάλι το Κίεβο, το Ντνίπρο και κατά την διάρκεια της νύχτας αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί και στο Μικολάιφ. Ζημιές αναφέρθηκαν επίσης από βομβαρδισμούς στην περιοχή της Οδησσού, όπου ετέθη εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

O Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα, «ημέρα καλών ειδήσεων για την Ουκρανία» και ευχαρίστησε τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όλους τους άλλους δυτικούς ηγέτες που σχεδιάζουν να στείλουν άρματα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος συντονίζει τις συνομιλίες για την αποστολή των νέων όπλων.  Ο Ζελένσκι του ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις και για την αποστολή πυραύλων και αντιαεροπορικών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών.

Πιέσεις σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ

Στο παρασκήνιο οι διπλωματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στην αποστολή βαρέων αρμάτων και άλλων προηγμένων οπλικών συστημάτων (και στην Αυστραλία και τον Καναδά έχει ανοίξει σχετική συζήτηση) και όλη αυτή η υπόθεση αφορά και την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις κρούσεις για αποστολή έστω ενός συμβολικού αριθμού Leopard.

Η άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει ακόμα και στο πακέτο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και οι συνεχείς απειλές Ερντογάν κατά πάντων, δίνουν ισχυρά επιχειρήματα στην Αθήνα, έως τώρα. Δεδομένου ότι η αποστολή αρμάτων δεν είναι συλλογική απόφαση του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, κάθε χώρα της δυτικής συμμαχίας για την Ουκρανία λαμβάνει αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, στο Κίεβο έλαβε χθες άλλες δύο καλές ειδήσεις: Η πρώτη αφορά στην προσωρινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο  έκανε παραδεκτή της ουκρανική προσφυγή για κατάληψη των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία το 2014 και τη μεγάλης κλίμακας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των αυτονομιστών. Η δεύτερη αφορά την απόφαση της UNESCO να συμπεριλάβει το ιστορικό κέντρο της Οδησσού στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω του πολέμου της Ρωσίας.

Πόσα άρματα περιμένει το Κίεβο

Το Κίεβο περιμένει, λοιπόν, σε πρώτη φάση 77 άρματα (από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία και Πορτογαλία) ενώ άλλα 96 άρματα περιμένει από άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε συνομιλίες στο ΝΑΤΟ (Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία).

Τα μηνύματα της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα δυτικά άρματα θα καταστραφούν από τις ρωσικές δυνάμεις: «Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί αντιλαμβάνονται το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», τόνισε και έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά πάνω από όλα η απόφαση αποστολής τανκς υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσφέρει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα». 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Πολωνίας για αντιρωσική πολιτική, με αφορμή την αυριανή επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τις δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. Η πολωνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στις πιέσεις προς τη Γερμανία για την αποστολή Leopard, διαμηνύοντας μάλιστα ότι σχεδιάζει η ίδια να στείλει γερμανικά άρματα ακόμα και χωρίς την απαιτούμενη άδεια της γερμανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε ότι δίνει την συγκατάθεσή της για αποστολή Leopard και από χώρες-συμμάχους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version