ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς είναι κατανεμημένα τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο

Πως είναι κατανεμημένα τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο, Όλγα Μαύρου

Ρεπορτάζ του BBC, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε αμερικανικά στοιχεία, παρουσιάζει το πυρηνικό οπλοστάσιο όσων χωρών διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι έκαναν το σχετικό ρεπορτάζ μετά την δήλωση Πούτιν ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτει», παρότι οι περισσότεροι αναλυτές ερμηνεύουν την δήλωση ως προειδοποίηση για να μην κλιμακώσουν τα άλλα κράτη περαιτέρω την εμπλοκή τους στον ουκρανορωσικό πόλεμο.

Το BBC αναφέρει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει αποτελούν ουσιαστικά εκτιμήσεις, εντούτοις τονίζει ότι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, είναι βέβαιο πως η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, στις οποίες πιθανόν περιλαμβάνονται 1.500 που έχουν αποσυρθεί και πρόκειται να διαλυθούν. Η προαναφερόμενη ομοσπονδία πιστεύει ότι η Ρωσία διαθέτει 1.185 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 800 πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια. αλλά οι υπόλοιπες κεφαλές προορίζονται για μικρότερες αποστάσεις.

Οι ειδικοί. σύμφωνα πάντα με το BBC, εκτιμούν ότι περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι τοποθετημένες σε βάσεις πυραύλων και βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα. Όμως ποιες είναι εν γένει οι πυρηνικές δυνάμεις και ποια έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο; Στον κατωτέρω πίνακα τα πυρηνικά των ΗΠΑ αναφέρονται ως οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία όπως και άλλα 186 κράτη έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) με θεωρητικό στόχο να περιοριστούν τα πυρηνικά οπλοστάσια και κάποια στιγμή να εξαλειφθούν. Είναι γεγονός ότι έχει περιοριστεί ο αριθμός της παραγωγής πυρηνικών όπλων σε σύγκριση με την μισό αιώνα πριν, όμως παραμένει πολύ μεγάλος. Επιπλέον, η Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν δεν συνυπέγραψαν και η Βόρεια Κορέα αποχώρησε το 2003. Το Ισραήλ επισήμως δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, όμως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι έχει. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, παρότι ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η ηγεσία της προσπάθησε να αποκτήσει πυρηνικά.

Το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ένα πυρηνικό όπλο εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της κεφαλής, από την απόσταση έκρηξης από το έδαφος και από τη γεωμορφολογία του στόχου. Η αμερικανική βόμβα που αφάνισε την Χιροσίμα είχε ισχύ 15 κιλοτόνων, ενώ οι σημερινές πυρηνικές κεφαλές ξεπερνούν τους 1.000 κιλοτόνους. Οι μόνοι που χρησιμοποίησαν ατομική βόμβα ήταν οι Αμερικανοί και παρότι μετά το 1945 τα οπλοστάσια αυξάνονταν, ουδείς χρησιμοποίησε έκτοτε πυρηνικό όπλο.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι θεωρεί τα πυρηνικά όπλα αποκλειστικά ως αποτρεπτικό μέσο, αναφέροντας όμως και τέσσερις περιπτώσεις χρήσης τους, όπως και άλλες χώρες. Θα κάνει χρήση αν εκτοξευθούν βαλλιστικοί πύραυλοι στο έδαφός της ή στο έδαφος συμμάχων της, ή αν χρησιμοποιηθεί οιοδήποτε όπλο μαζικής καταστροφής εναντίον της, καθώς και αν σημειωθεί επίθεση σε δικές τις εγκαταστάσεις με στόχο να απειληθεί η πυρηνική της ικανότητας και, τέλος, αν εχθροί της απειλήσουν έστω και με συμβατικά όπλα την ύπαρξη του κράτους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version