ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πού οδηγούν τα δημοψηφίσματα των αυτονομιστών στην Ουκρανία

Που οδηγούν τα δημοψηφίσματα των αυτονομιστών στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας – Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα – που ελέγχονται από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις. Οι πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν για την ένταξή τους στη Ρωσία.  Τα δημοψηφίσματα  καταδικάζει η Δύση επισημαίνοντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη προσάρτηση αυτών των περιοχών στη Ρωσία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πόρτα σε πόρτα για… λόγους ασφαλείας όπως αποφάσισε η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ.  Τα δημοψηφίσματα θα διαρκέσουν για πέντε ημέρες, έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, με το αποτέλεσμά τους – υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία – να θεωρείται προκαθορισμένο.

Το σχέδιο για το στήσιμο της κάλπης, που θα μπορούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δυτικών να κλιμακώσει τον πόλεμο, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τους «ηγέτες» των 4 περιοχών, με τον Ρώσο πρόεδρο να παρέχει την στήριξή του μία ημέρα μετά, κατά το διάγγελμά του. Η ψηφοφορία σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, που αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας διεξάγεται την ώρα που η Ρωσία κλυδωνίζεται από τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες των Ρώσων εφέδρων που επιστρατεύτηκαν μετά από την απόφαση του Πούτιν, αλλά και από τις σημαντικές νίκες που καταγράφει η Ουκρανία στο μέτωπο.

Επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος χάνει έδαφος καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου στις υπό κατάληψη περιοχές έχει κάποια απτά αποτελέσματα. Τα δημοψηφίσματα που λαμβάνουν χώρα από σήμερα στις 4 περιοχές είναι ένα από τα τρία βήματα έκανε το Κρεμλίνο σε μία προσπάθεια να επανακτήσει το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Καταδίκη

Με την προσάρτηση επιπλέον 15% ουκρανικής έκτασης, η Ρωσία θα είναι σε θέση να δικαιολογήσει μία κλιμάκωση του πολέμου, καθώς, όπως θα ισχυριστεί, τα εδάφη της δέχονται επίθεση από όπλα του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το κλίμα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, έγραψε χθες στο Telegram πως «η καταπάτηση ρωσικού εδάφους είναι έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας». Ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι  «εάν όλα αυτά κηρυχθούν ως προσαρτημένο έδαφος, η Μόσχα μπορεί να δηλώσει πως πρόκειται για άμεση επίθεση στη Ρωσία και να ξεκινήσει ένας πόλεμος χωρίς όρια».

Την ίδια στιγμή, το κάλεσμα εφέδρων αλλά και το κλείσιμο των συνόρων σε ηλικιακά στρατεύσιμους άνδρες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις στη Ρωσία με την καταστολή να είναι άγρια. Οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να παραδίδουν στους άνδρες τα φύλλα πορείας. Δίνουν στους άνδρες μια ώρα να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εμφανιστούν στα στρατολογικά γραφεία.

Υπάρχουν και  αυτοί που δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο και προσπαθούν είτε μόνοι είτε με τις οικογένειές τους να φύγουν από την χώρα για να γλιτώσουν την επιστράτευση. Αποτέλεσμα να επικρατεί χαμός στα αεροδρόμια και τα σύνορα.

Το NATO καταδίκασε την Πέμπτη τα σχέδια της Ρωσίας να οργανώσει «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό ουκρανικές επαρχίες και κάλεσε όλα τα κράτη ανά τον κόσμο να καταδικάσουν αυτό που η Συμμαχία αποκάλεσε «ωμές απόπειρες της Ρωσίας για εδαφικές κατακτήσεις». Παράλληλα, τα δημοψηφίσματα έχουν καταδικάσει διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως επίσης και το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version