ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πράσινο από Μπέρμποκ στην Πολωνία να στείλει Leopard στην Ουκρανία

Πράσινο από την Μπέρμποκ στην Πολωνία να στείλει Leopard στο Κίεβο,

Σήμα προς την Πολωνία και τις άλλες χώρες που έχουν στο οπλοστάσιό τους άρματα Leopard να τα στείλουν εάν θέλουν στην Ουκρανία, έδωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση τόνισε ότι το Βερολίνο «δεν θα εμποδίσει την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard από τρίτες χώρες στο Κίεβο».

Λίγο νωρίτερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι όπου γιορτάστηκε η 60ή επέτειος του Συμφώνου Ντε Γκολ- Αντενάουερ, απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Και στη συνέχεια σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνιστούσε λίγη υπομονή για την ολοκλήρωση των συνομιλιών που συνεχίζονται με τους συμμάχους και εταίρους. Το θέμα των Leopard έχει φέρει την γερμανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με κύμα πιέσεις μέσα και έξω από την Γερμανία και προσωπικά τον καγκελάριο σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση αρχής να μην εξάγει η χώρα όπλα σε εστίες πολέμου και από την άλλη με την πολιτική στο Ουκρανικό, εκ της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η αναφορά της Μπέρμποκ στην Πολωνία προέκυψε μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι ότι «εάν το Βερολίνο αρνηθεί να προμηθεύσει Leopard στο Κίεβο, θα δημιουργήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών πρόθυμων να δωρίσουν μέρος του σύγχρονου εξοπλισμού τους, τα Leopard στην Ουκρανία». Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» τη στάση της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «15 χώρες θα συναπαρτίζουν τον συνασπισμό των προθύμων» για αποστολή Leopard. «Προς το παρόν η ερώτηση δεν έχει τεθεί, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είπε η Μπέρμποκ στο γαλλικό LCI TV, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής της σε οποιαδήποτε τέτοια πολωνική απόφαση.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αναλύσεις των γερμανικών μέσων, είναι ότι η κυβέρνηση Σολτς θα συναινέσει δια της σιωπής στην αποστολή Leopard από άλλες χώρες, ενώ η ίδια θα καθυστερήσει όσο μπορεί την τελική απόφαση. Πάντως, όσο εντείνονται οι πιέσεις στο εξωτερικό, άλλο τόσο ανεβαίνουν και οι τόνοι της κριτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας, προς το πρόσωπο του καγκελαρίου. Εκτός των Χριστιανοδημοκρατών που είναι στην αντιπολίτευση, υπέρ της διάθεσης γερμανικών Leopard στην Ουκρανία δηλώνουν και οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Στους Σοσιαλδημοκράτες όμως οι απόψεις είναι διχασμένες και πολλά στελέχη πρώτης γραμμής, πιέζουν τον καγκελάριο να μην δώσει έγκριση για αποστολή Leopard απευθείας από την Γερμανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leclerc στην Ουκρανία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η πρώτη μεταφορά βρετανικών αρμάτων Challenger, όπως ανακοινώθηκε από το Λονδίνο.

Οι προειδοποιήσεις της Μόσχας 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι οι δυτικές χώρες που θα προμηθεύσουν επιπλέον τανκς στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης, αλλά θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στον ουκρανικό λαό.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν δήλωσε χθες ότι «οι παραδόσεις επιθετικών όπλων στο Κίεβο που θα απειλήσουν τα εδάφη της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή και θα καταστήσουν αβάσιμα τα επιχειρήματα κατά της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής». Ο Βολόντιν, πρόσθεσε πως «η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία οδηγεί τον κόσμο σε έναν φρικτό πόλεμο».

O Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι τα δυτικά όπλα που θα μεταφέρονται στην Ουκρανία θα καταστρέφονται από τη Ρωσία και πρόσθεσε: «Οι αντίπαλοι της Ρωσίας συνεχίζουν να κλιμακώνουν το διακύβευμα, αλλά, όπως έχει δηλωθεί απολύτως σταθερά και με αυτοπεποίθηση από την πλευρά μας, οι στόχοι μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση και όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έρχεται στην Ουκρανία από διάφορες χώρες θα ισοπεδώνεται».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version