ΘΕΜΑ

Κόλαφος για το Ισραήλ το ψήφισμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ με 143-9

Ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό,

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το τροποποιημένο αραβικό σχέδιο ψηφίσματος για την αποδοχή της Παλαιστίνης με ειδικό καθεστώς στον ΟΗΕ, χωρίς να αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές εντάξεις. Το σχέδιο που προτάθηκε από τα ΗΑΕ που εκπροσωπούν την ομάδα των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ καλύπτει τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει από τη Ρωσία και την Κίνα σε προηγούμενο σχέδιο και έχει την υποστήριξη των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδος με 143 ψήφους υπέρ και 9 κατά – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ – ενώ 25 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Συνολικά 193 χώρες εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ. Εκτός από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα η Αργεντινή, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Παλάου.

Μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν το κείμενο ήταν πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Η Αυστραλία υποστήριξε το ψήφισμα, ενώ ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ουκρανία απείχαν. Η Αυστραλία υπερήφισε το ψήφισμα, ενώ ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ουκρανία απείχαν.

Χαιρετίζει η Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση και σημείωσε ότι περιμένει άλλη μια ψηφοφορία για το θέμα, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Αμπάς σε δήλωσή του αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σφοδρή αντίδραση από το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ «βραβείο για τη Χαμάς», και πρόσθεσε: «Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη δομική μεροληψία του ΟΗΕ και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, έχει μετατραπεί σε άσχετο θεσμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραηλ Κατς.

Το βήμα για την Παλαιστίνη

Οι προσαρμογές επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ότι η απόφαση αυτή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ληφθεί σε εξαιρετική βάση, χωρίς να δημιουργεί βάση για μελλοντικές υποθέσεις, καθώς είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις ότι αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιπτώσεις, όπως πχ στο Κοσσυφοπέδιο και την Ταϊβάν.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έχουν μόνον συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η πλήρης ένταξη στον ΟΗΕ απαιτεί την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ. Στις 18 Απριλίου, ανάλογο σχέδιο ψηφίσματος προτάθηκε από την Αλγερία και υποστηρίχθηκε με 12 ψήφους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά απορρίφθηκε μετά από βέτο των ΗΠΑ. Στο νέο κείμενο ψηφίσματος εκφράζεται «βαθιά λύπη και ανησυχία» για την αρνητική ψήφο των ΗΠΑ στο προηγούμενο σχέδιο.

Τονίζεται επίσης ότι η ιδιότητα του μέλους του ΟΗΕ «είναι ανοικτή σε όλα τα φιλειρηνικά κράτη που δέχονται τις υποχρεώσεις που περιέχονται στον Χάρτη και, κατά την κρίση του Οργανισμού, είναι ικανά και πρόθυμα να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις». Από το 2012 η Παλαιστίνη έχει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στον ΟΗΕ, συμμετέχοντας μόνο σε διαδικασίες, αλλά όχι σε ψηφοφορίες. Μεταξύ των 193 χωρών του Οργανισμού 142 τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης. Το σχέδιο εισδοχής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, με άλλο status αλλά όχι πλήρες ως κρατικής οντότητας, έρχεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στη Γάζα για έβδομο μήνα και έχει αρχίσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις.
Το σχέδιο ψηφίσματος

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρει ότι «το κράτος της Παλαιστίνης πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει δεκτό». Καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Επιφυλάξεις από ΗΠΑ για το σχέδιο

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, καθώς οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε αναγνώριση κρατικής υπόστασης εκτός της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Όμως η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιτίθεται σε μια λύση δύο κρατών.

Το σχέδιο ψηφίσματος δίνει στους Παλαιστίνιους «πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια» ξεκινώντας από την επόμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, τον Σεπτέμβριο. Το κείμενο αποκλείει ρητά να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή να ψηφίσουν στη Γενική Συνέλευση. Αλλά θα επέτρεπε στους Παλαιστινίους να υποβάλλουν προτάσεις και τροπολογίες απευθείας, χωρίς να περάσουν από άλλη χώρα, όπως συμβαίνει τώρα. Θα τους έδινε επίσης το δικαίωμα να κάθονται μεταξύ των κρατών μελών αλφαβητικά.

«Όταν χτίζεις ένα κτίριο, το χτίζεις ένα τούβλο τη φορά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι συμβολικό, για εμάς είναι σημαντικό καθώς προχωράμε προς το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά μας να είμαστε πλήρες μέλος του ΟΗΕ», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριάντ Μανσούρ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Αυτό το ψήφισμα είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι είναι καιρός να πάρουμε στα σοβαρά την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επιφυλάξεις. «Ανησυχούμε για το προηγούμενο που δημιουργεί», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ. Το προηγούμενο σχέδιο ψηφίσματος ήταν πιο ασαφές, παρέχοντας «στο κράτος της Παλαιστίνης τα δικαιώματα και τα προνόμια» που απαιτούνται για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνέλευσης «επί ίσοις όροις με τα κράτη μέλη», χωρίς να διευκρινίζει ποια δικαιώματα.

Υπέρ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ

Η νέα έκδοση είναι σύμφωνη με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Samuel Zbogar, πρεσβευτής της Σλοβενίας, η οποία συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος. «Καθιστά σαφές ποια πρόσθετα δικαιώματα θα έχει η Παλαιστίνη ως παρατηρητής, αλλά δεν αγγίζει εκείνα τα στοιχεία που ανήκουν μόνο στα μέλη του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σλοβένος διπλωμάτης. Η Σλοβενία, με την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα, είναι από τις χώρες της ΕΕ που προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Μαΐου.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε., αναμένεται να υπερψηφίσει την συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση. Η Ελλάδα θα καταθέσει επεξηγηματική δήλωση της ψήφου στην οποία, μεταξύ άλλων, θα υπογραμμίζεται ότι η θετική ψήφος βασίζεται στη θέση αρχής ότι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας στη βάση της λύσης δύο κρατών. Θα επισημαίνεται ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η βία και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους, ορίζοντα, ο οποίος θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το σχέδιο ψηφίσματος στη ΓΣ του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση,
Καθοδηγούμενοι από τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τονίζοντας εν προκειμένω την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών,
Υπενθυμίζοντας τα σχετικά ψηφίσματά του, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του σχετικά με το Παλαιστινιακό Ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του ψηφίσματος ES-10/22 της 12ης Δεκεμβρίου 2023,
Υπενθυμίζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Υπενθυμίζοντας το ψήφισμά του 2625 (XXV) της 24ης Οκτωβρίου 1970, με το οποίο επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, το καθήκον κάθε κράτους να προωθεί, με κοινή και χωριστή δράση, την υλοποίηση της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών,
Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της διεθνούς ειρήνης που βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
Επιβεβαιώνοντας το ψήφισμά του 3236 (XXIX) της 22ας Νοεμβρίου 1974 και όλα τα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 78/192, που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης,
Επιβεβαιώνοντας την αρχή, σύμφωνα με τον Χάρτη, του απαραδέκτου της βίαιης απόκτησης εδάφους,
Τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού και διατήρησης της εδαφικής ενότητας, γειτνίασης και ακεραιότητας όλων των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,
Επιβεβαιώνοντας τα ψηφίσματά του 43/176 της 15ης Δεκεμβρίου 1988 και 77/25 της 30ής Νοεμβρίου 2022 και όλα τα σχετικά ψηφίσματα σχετικά με την ειρηνική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, τα οποία, μεταξύ άλλων, τονίζουν την ανάγκη απόσυρσης του Ισραήλ από τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την υλοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο ανεξάρτητο κράτος τους, την πλήρη παύση όλων των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ,
Επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη υποστήριξή του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2334 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Δεκεμβρίου 2016, των όρων αναφοράς της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής «γη έναντι ειρήνης», και της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και της λύσης των δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, συμβίωση με ειρήνη και ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση τα προ του 1967 σύνορα,
Υπενθυμίζοντας τα σχετικά ψηφίσματά του σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 3210 (XXIX) της 14ης Οκτωβρίου 1974 και 3237 (XXIX) της 22ας Νοεμβρίου 1974, του ψηφίσματος 43/177 της 15ης Δεκεμβρίου 1988, του ψηφίσματος 52/250 της 7ης Ιουλίου 1998, του ψηφίσματος 67/19 της 29ης Νοεμβρίου 2012 και του ψηφίσματος 73/5 της 16ης Οκτωβρίου 2018,
Σημειώνοντας ότι το Κράτος της Παλαιστίνης είναι συμβαλλόμενο μέρος σε πολλές πράξεις που έχουν συναφθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει προσχωρήσει σε διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες και όργανα των Ηνωμένων Εθνών ως πλήρες μέλος,
Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι το κράτος της Παλαιστίνης είναι πλήρες μέλος του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, της Ομάδας των Κρατών Ασίας-Ειρηνικού και της Ομάδας των 77 και της Κίνας,
Αφού εξέτασε την ειδική έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τη Γενική Συνέλευση (Α/78/856),
Τονίζοντας την πεποίθησή του ότι το Κράτος της Παλαιστίνης έχει όλα τα προσόντα να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη,
Σημειώνοντας τις ευρέως διαδεδομένες διαβεβαιώσεις υποστήριξης των Μελών των Ηνωμένων Εθνών για την εισδοχή του Κράτους της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών,
Εκφράζοντας βαθιά λύπη και ανησυχία για το γεγονός ότι, στις 18 Απριλίου 2024, μία αρνητική ψήφος μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας εμπόδισε την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος που υποστηρίχθηκε από δώδεκα μέλη του Συμβουλίου και συνιστά την προσχώρηση του Κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη,
Υπενθυμίζοντας ότι η ιδιότητα του μέλους των Ηνωμένων Εθνών είναι ανοικτή σε όλα τα φιλειρηνικά κράτη που αποδέχονται τις υποχρεώσεις που περιέχονται στο Χάρτη και, κατά την κρίση του Οργανισμού, είναι ικανά και πρόθυμα να εκπληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις,

1. Αποφασίζει ότι το Κράτος της Παλαιστίνης πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
2. Κατά συνέπεια, συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα, υπό το φως αυτής της αποφασιστικότητας και της συμβουλευτικής γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου της 28ης Μαΐου 1948, και σε αυστηρή συμμόρφωση με το άρθρο 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
3. Αποφασίζει, κατ’ εξαίρεση και χωρίς να δημιουργεί προηγούμενο, να υιοθετήσει τις λεπτομέρειες που ορίζονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος για τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στις συνόδους και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και των διεθνών διασκέψεων που συγκαλούνται υπό την αιγίδα της Συνέλευσης ή άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών. καθώς και σε διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών·
4. Ζητεί από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, στο βαθμό που τα σχετικά δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν από μη μέλος του Συμβουλίου, και άλλα σχετικά όργανα, ειδικευμένους οργανισμούς, οργανισμούς και οντότητες εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν τις προαναφερθείσες λεπτομέρειες.
5. επαναβεβαιώνει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης·
6. τονίζει ότι η συμμόρφωση και ο σεβασμός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή·
7. Καλεί για ανανεωμένες και συντονισμένες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα με στόχο την επίτευξη χωρίς καθυστέρηση τερματισμού της ισραηλινής κατοχής που ξεκίνησε το 1967 και δίκαιης, διαρκούς και ειρηνικής διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος και της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2334 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους όρους αναφοράς της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής «γη έναντι ειρήνης», και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και επιβεβαιώνοντας εν προκειμένω την ακλόνητη υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση τα προ του 1967 σύνορα·
8. Ζητεί από το Γενικό Γραμματέα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.
9. Αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τη δέκατη έκτακτη ειδική σύνοδο και να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κατά την τελευταία σύνοδό της να επαναλάβει τη συνεδρίασή της κατόπιν αιτήσεως των κρατών μελών.

Τα πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια συμμετοχής του Κράτους της Παλαιστίνης θα τεθούν σε ισχύ μέσω των ακόλουθων λεπτομερειών από τις 79ου συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, με την επιφύλαξη των υφιστάμενων δικαιωμάτων και προνομίων της:
α) το δικαίωμα να κάθεται κανείς μεταξύ των κρατών μελών με αλφαβητική σειρά·
β) το δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο των ομιλητών για θέματα της ημερήσιας διάταξης εκτός των παλαιστινιακών θεμάτων και των θεμάτων της Μέσης Ανατολής, με τη σειρά με την οποία εκφράζει την επιθυμία του να λάβει το λόγο·
γ) το δικαίωμα να προβαίνουν σε δηλώσεις εξ ονόματος μιας ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των μεγάλων ομάδων·
δ) το δικαίωμα υποβολής προτάσεων και τροποποιήσεων και εισαγωγής τους, μεταξύ άλλων προφορικά, μεταξύ άλλων εξ ονόματος ομάδας·
ε) το δικαίωμα συγχρηματοδότησης προτάσεων και τροπολογιών, μεταξύ άλλων εξ ονόματος ομάδας·
στ) το δικαίωμα αιτιολόγησης ψήφου εξ ονόματος των κρατών μελών μιας ομάδας·
ζ) το δικαίωμα απάντησης σχετικά με τις θέσεις ενός ομίλου·
η) το δικαίωμα υποβολής διαδικαστικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων παρατηρήσεων επί της διαδικασίας και αιτημάτων υποβολής προτάσεων σε ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προσβολής της απόφασης του προεδρεύοντος, μεταξύ άλλων εξ ονόματος ομάδας·
(i) Το δικαίωμα να προτείνει θέματα προς εγγραφή στην προσωρινή ημερήσια διάταξη των τακτικών ή έκτακτων συνόδων και το δικαίωμα να ζητήσει την εγγραφή συμπληρωματικών ή πρόσθετων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη τακτικών ή έκτακτων συνόδων.
(ι) Το δικαίωμα των μελών της αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης να εκλέγονται ως αξιωματούχοι στην Ολομέλεια και στις Κύριες Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης.
ια) Το δικαίωμα πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής στις διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών και στις διεθνείς διασκέψεις και συνεδριάσεις που συγκαλούνται υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης ή, ανάλογα με την περίπτωση, υπό την αιγίδα άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη συμμετοχή της στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου.
ιβ) Το κράτος της Παλαιστίνης, υπό την ιδιότητά του ως κράτους παρατηρητή, δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση ή υποβολής υποψηφιότητας στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version