ΘΕΜΑ

Πυραύλους ακριβείας TRLG-230 παρέδωσε η Τουρκία στο Ζελένσκι

Πυραύλους ακριβείας TRLG-230 παρέδωσε η Τουρκία στο Ζελένσκι, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πλέον τον Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων TRLG-230 (230 mm) της τουρκικής Rokestan. Η προμήθεια των συστημάτων δεν έχει μόνο στρατιωτική αξία, αλλά και γεωπολιτική, καθώς επιτρέπει στην Άγκυρα να συνεχίζει να παίζει σε δύο ταμπλό, από τη μια ενισχύοντας την Ουκρανία κι από την άλλη διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους  με την Ρωσία και μη εφαρμόζοντας κυρώσεις.

Το σύστημα TRLG-230 είναι ανάλογο με τους πυραύλους 227 mm M30/M31 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες μαζί με το σύστημα πυραύλων HIMARS (M142 High Mobility) και παραλλαγές και παράγωγα του M270 Multiple Launch Rocket System. Ωστόσο, τα TRLG-230 διαθέτουν ανιχνευτή λέιζερ που τους επιτρέπει να εμπλέκουν δυναμικούς στόχους, ικανότητα που δεν προσφέρουν τα βλήματα M30/M31.

Η είδηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παρέλαβαν τους τουρκικούς TRLG-230 προήλθαν από την ανεξάρτητη ομάδα Oryx, η οποία επικαλείται δύο πηγές του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας. Αυτές οι πηγές ανέφεραν ότι οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει κάποια στιγμή την άνοιξη, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προμηθεύσει το HIMARS.

https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1594634794599866368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1594634794599866368%7Ctwgr%5E4039a293d4ceff1b1bd2d8ef992edb00dc68a9f8%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2Fturkish-laser-guided-artillery-rockets-could-be-giving-ukraine-new-capability

Η Middle East Eye ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία τουλάχιστον 50 πυραύλους TRLG-230 και έναν απροσδιόριστο αριθμό τροχοφόρων κι ότι αυτοί τα όπλα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο μέτωπο. Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί στην Ουκρανία οκτώ εκτοξευτές και 200 πύραυλοι. Δεν είναι σαφές εάν οι εκτοξευτές και οι πύραυλοι παραδόθηκαν ως στρατιωτική βοήθεια κάποιου είδους ή πουλήθηκαν, αλλά μάλλον το δεύτερο ισχύει.

Πάντως βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter δείχνει την εκτόξευση ενός τουρκικού πυραύλου TRLG-230, αλλά δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Υπάρχουν αμφιβολίες, επειδή άσχετα πλάνα δοκιμών τέτοιων πυραύλων της Rokestan έχουν δημοσιευθεί ευρέως. Οι TRLG-230 είναι σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι έχουν μέγιστο βεληνεκές 70 χλμ.

Με λέιζερ κατά κινούμενων στόχων

Το TRLG-230 προσφέρει στις ουκρανικές δυνάμεις μια πολύτιμη πρόσθετη ικανότητα κρούσης με καθοδήγηση ακριβείας, η οποία είναι διαφορετική, ίσως ανώτερη, από τα πυρομαχικά που διαθέτει για τους αμερικανικούς εκτοξευτές HIMARS και MLRS. Οι πύραυλοι M30/M31 για χρήση σε αυτούς τους εκτοξευτές έχουν παρόμοια μέγιστη εμβέλεια με τον TRLG-230, αλλά διαθέτουν μόνο καθοδήγηση συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) με τη βοήθεια GPS, και άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον σταθερών στόχων.

Τα TRLG-230 με την πρόσθετη ικανότητα καθοδήγησης με λέιζερ μπορούν να χτυπούν κινούμενους στόχους. Επιπλέον, οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εξοπλιστούν με πυροκροτητές εγγύτητας, βελτιώνοντας περαιτέρω την ικανότητά τους να εμπλέκουν κινούμενους στόχους. Για να χρησιμοποιηθεί ο ανιχνευτής λέιζερ του TRLG-230 απαιτείται ο στόχος να καταδεικνύεται με λέιζερ, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιλογές για να καταδεικνύουν στόχους. Τα τουρκικά drones TB2 που διαθέτει η Ουκρανία μπορούν να καταδείξουν κινούμενους στόχους για το TRLG-230 με το λέιζερ που διαθέτουν.

Το drone TB2 αρχικά ήταν εξοπλισμένο με έναν πυργίσκο αισθητήρων WESCAM MX-15D που περιλαμβάνει έναν καταδείκτη λέιζερ. Οι καναδικοί περιορισμοί στην εξαγωγή αυτών των πυργίσκων στην Τουρκία, υποχρέωσαν την κατασκευάστρια εταιρεία να εφοδιάσουν τα drones της με λέιζερ τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, με τον αισθητήρα CATS της Aselsan. Ειδικές δυνάμεις στο έδαφος με φορητούς καταδείκτες λέιζερ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν την ίδια δουλειά.

Ο ιστότοπος της Roketsan αναφέρει ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να δικτυώνεται με μια σειρά εξωτερικούς αισθητήρες, όπως drones και ραντάρ εδάφους, με σκοπό τον εντοπισμό στόχων. Ο ουκρανικός στρατός διαθέτει διάφορα ραντάρ πυροβολικού, τα οποία έχουν σχεδιαστεί εν μέρει για να μπορούν να ανιχνεύουν τα εισερχόμενα πυρά πυροβολικού και στη συνέχεια να προσδιορίζουν το σημείο προέλευσής τους, ώστε να στοχοποιούν τις ρωσικές μονάδες πυροβολικού. Η κινητικότητα που προσφέρουν οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων που τοποθετούνται σε φορτηγό παρέχει πρόσθετη ευελιξία όσον αφορά την τοποθέτηση και την επανατοποθέτηση ανάλογα με τις αλλαγές στο πεδίο της μάχης. Η Roketsan ισχυρίζεται ότι ο εκτοξευτής μπορεί να είναι έτοιμος για βολή σε πέντε λεπτά.

Το οπλοστάσιο των ΗΠΑ εξαντλείται

Οι TRLG-230 παρέχουν στους Ουκρανούς μια πολύτιμη εναλλακτική πηγή πυραύλων ακριβείας καθοδήγησης, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι Αμερικανοί θα μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν πυραύλους M30/M31 που χρησιμοποιούν οι εκτοξευτές HIMARS και MLRS. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο αμερικανικός στρατός άσκησε δικαιώματα προαίρεσης σε υπάρχοντα συμβόλαια με τη Lockheed Martin αξίας σχεδόν 521 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής πυραύλων Μ30/Μ31.

Εάν οι αναφορές για την αποστολή MBRL και TRLG-230 από την Τουρκία στην Ουκρανία επιβεβαιωθούν πλήρως, φαίνεται ότι ελήφθη η απόφαση να συμπεριληφθούν στο πακέτο της προμήθειας και εκτοξευτές τοποθετημένοι σε σασί ρωσικών φορτηγών Kamaz-65224. Η Roketsan προσφέρει εκδόσεις του πυραυλικού της συστήματος για εξαγωγή με ρωσικά φορτηγά Kamaz 6×6 και 8×8. Έχει ήδη πουλήσει τέτοια πακέτα εκτοξευτών στο Αζερμπαϊτζάν και στο Μπαγκλαντές.

Η Oryx αποκαλύπτει επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν και τουρκικούς πυραύλους αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Roketsan Sungur, καθώς και απροσδιόριστα τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Το Sungur χρησιμοποιεί έναν ανιχνευτή υπερύθρων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκτοξευτές που τοποθετούνται σε όχημα ή φορητούς εκτοξευτές (Manpads), καθώς και σε διαμόρφωση αέρος-αέρος. Η Ουκρανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα Sungur της ως εναέρια όπλα που εκτοξεύονται από drones TB2, σύμφωνα με την Oryx.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να εκτοξευθούν, οι πύραυλοι TRLG-230 προσφέρουν στις ουκρανικές δυνάμεις ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο για τη διεξαγωγή επιδρομών και κατά κινούμενων ρωσικών στόχων. Περιττό να υπογραμμισθεί ότι οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και των κρίσιμων υποδομών της χώρας, καθώς πρόκειται για σχετικά φτηνα πυραυλικά συστήματα, τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την προμήθειά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version