Σε δύο βάρκες πατάει η Ρώμη στη Μεσόγειο – Ιταλοί “στρατιώτες” στον πόλεμο της προπαγάνδας

Σε δύο βάρκες πατάει η Ρώμη στη Μεσόγειο – Ιταλοί "στρατιώτες" στον πόλεμο της προπαγάνδας, Ιωάννης Αναστασάκης

Υπογράφηκε με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι το καλό έχει εχθρό το καλύτερο. Η συμφωνία αυτή δίνει πατήματα για προπαγανδιστικά σχόλια από την Τουρκία που έχει εξελιχθεί σε hub δημιουργίας και διασποράς των fake news στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Όσον αφορά την Ιταλία, η εταιρεία ENI είναι από τις πρωτοπόρες στον τομέα των υδρογονανθράκων, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας, παρά τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντά της στην περιοχή, παρουσιάζεται επαμφοτερίζουσα και ασταθής. Το θέμα είναι σοβαρό και άμεσα αφορά τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει επομένως να διερευνηθεί σε βάθος. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ απειλούν να επιτεθούν σε τουρκικά και ιταλικά πολεμικά πλοία που προσεγγίζουν προς τα παράλια της Σύρτη στην Ανατολική Λιβύη.

Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της γειτονικής Αιγύπτου που στηρίζει τον Χάφταρ. Η Αίγυπτος θεωρεί εχθρική την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, κυρίως λόγω του εναγκαλισμού του Σάρατζ με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που σημειωτέον ελέγχουν την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Ο επηρεασμός της ιταλικής κοινής γνώμης για θέματα σχετικά με την Λιβύη λαμβάνει χώρα μεθοδευμένα και με συγκεκριμένη διαδικασία. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά σε δύο ιδρύματα που δημιουργήθηκαν στην Τρίπολη το 2011, όταν ο Καντάφι εξαλείφθηκε από το κάδρο της Λιβύης. Το πρώτο ίδρυμα είναι το Sadeq Institute στο οποίο ως ερευνητής-σχολιαστής εμφανίζεται ο Emad ή Emadeddin Badi.

Καμία αναφορά στην Τουρκία

Τον συγκεκριμένο τον συναντάμε να αναφέρεται και στην Ελλάδα ως ανταποκριτής σε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Badi στο βιογραφικό του (το έχει δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα) αναφέρει ότι έχει εργαστεί ή συνεργαστεί με διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΗΕ, το Middle East Institute στις ΗΠΑ και αλλού. Έχει βραβευθεί με το Civil Society leadership Award του Open Society Foundation. Το σημαντικότερο όλων των επιτευγμάτων του είναι ότι συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας που συντελεί στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ιταλία.

Επίσης ο ιδρυτής και ισόβιος πρόεδρος του Sadeq Institute στην Τρίπολη της Λιβύης είναι ο Anas El Gomati που στο βιογραφικό του αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί με το Carnegie Middle East Centre και είναι σχολιαστής σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή. Το σημαντικότερο ίσως από τα επαγγελματικά του επιτεύγματα είναι ότι έχει επιτύχει να συμμετέχει στη διαμόρφωση γνώμης των αξιωματικών του ΝΑΤΟ, ως επισκέπτης διαλέκτης στο NATO Defence College που εδρεύει στη Ρώμη της Ιταλίας. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των φοιτητών στο κολέγιο αυτό είναι Ιταλοί αξιωματικοί.

Ένα δεύτερο ίδρυμα που εμφανίστηκε το 2011 είναι το Libya Business News, το οποίο μαζί με το Iran business News ανήκουν στον όμιλο Iraq Business News LTD που έχει έδρα στην Αγγλία. Το Libya Business news δίνει βήμα στους Gomati και Badi που είναι τακτικά σχολιαστές σε εκπομπές που φιλοξενούνται από το κανάλι Al Jazeera του Κατάρ. Εκεί προσπαθούν να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη για τον κακό Χαφτάρ και τις χώρες που τον υποστηρίζουν. Το αξιοπερίεργο και αντιδεοντολογικό είναι το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ποτέ στην έντονη και βίαιη παρεμβατικότητα στη Λιβύη της Τουρκίας και του Κατάρ.

Μονομερής φανατισμός

Εκ των ανωτέρω γίνεται σαφής η μεθοδολογία που πέρα από τα αμιγώς οικονομικά συμφέροντα διαμορφώνει την ιταλική κοινή γνώμη, ακόμα και αυτή των Ιταλών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματικών. Έχοντας συναντήσει από κοντά τους Gomati και Badi σε διεθνές Forum, αυτό που με προβλημάτισε ήταν το γεγονός ότι σε τόσο νεαρή ηλικία κατάφεραν να έχουν τόσο “βαριά” βιογραφικά, διεθνή χρηματοδότηση και την δυνατότητα πρόσβασης σε μέσα επηρεασμού της διεθνούς κοινής γνώμης για την Λιβύη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι προσωπικές τους παρεμβάσεις βασιζόντουσαν περισσότερο στον μονομερή φανατισμό παρά στο βάθος γνώσης των γεγονότων. Είχαν όμως προβολή και δυνατότητες που ένας αντίστοιχης ηλικίας Έλληνας θα αδυνατούσε να έχει. Ήταν εμφανές ότι κάποια μυστική δύναμη στο παρασκήνιο τους πήρε από το χέρι και τους καθοδήγησε, διαμορφώνοντας και επιβάλλοντας τους δύο αυτούς νεαρούς ως διεθνείς καθοδηγητές.

Η έρευνα για τον εντοπισμό της μυστικής αυτής δύναμης που παράγει διαμορφωτές κοινής γνώμης, τόσο για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και τα σχετικά ιδρύματα ερευνών και μελετών, κατέδειξε την Τουρκία και συγκεκριμένους διεθνείς Οργανισμούς. Το γεγονός είναι πολύ σοβαρό τόσο για την Ελλάδα όσο και ευρύτερα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι