Σε κινεζική λίμνη μετατρέπει ο Δράκος τη Νότια Σινική Θάλασσα

Σε κινεζική λίμνη μετατρέπει ο Δράκος τη Νότια Σινική Θάλασσα

Την στιγμή που η παγκόσμια επικαιρότητα είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, μαίνονται τα πολεμικά “παιχνίδια” στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την βύθιση βιετναμέζικου αλιευτικού σκάφους, που προχώρησε η Κίνα.

Το περιστατικό συνέβη στα νησιά Παρασέλ, τα οποία κατέχει η Κίνα από το 1974 και διεκδικούνται από το Βιετνάμ. Ένα κινεζικό ακτοπλοϊκό βύθισε το βιετναμέζικο αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν 8 ναυτικοί. Το ακτοπλοϊκό εμπόδισε την διάσωση των ναυτικών από άλλα βιετναμέζικα αλιευτικά, που έσπευσαν να βοηθήσουν. Οι ναύτες διασώθηκαν από το κινεζικό ναυτικό και παραδόθηκαν στις βιετναμέζικες αρχές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ» για το περιστατικό. Η Ουάσιγκτον βλέπει σε αυτό το επεισόδιο την πάγια επιδίωξη του Πεκίνου, να επιβληθεί στην Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των έτερων ασιατικών κρατών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως οι διεκδικήσεις της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιπλέον επεσήμανε πως από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, το Πεκίνο επέκτεινε τους ερευνητικούς του σταθμούς και τις στρατιωτικές του βάσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή.

Αντίδραση από το Βιετνάμ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ καταδίκασε το επεισόδιο και απαίτησε οικονομικές αποζημιώσεις από την Κίνα για τους πληγέντες. Μίλησε για «παραβίαση της κυριαρχίας του Βιετνάμ», για «παραβίαση των κανόνων αλιείας» και για «αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Από το 2014 η ένταση Κίνας-Βιετνάμ έχει ενταθεί για τα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ, μετά την εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου που προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση. Η ενέργεια του Πεκίνου είχε προκαλέσει οργισμένες αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ.

Τον Ιούλιο του 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι των κινεζικών διεκδικήσεων στην Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση ως «πολιτικά προκατειλημμένη». Η Κίνα θεωρεί την Νότια Σινική Θάλασσα περιοχή “αποκλειστικής της” εθνικής κυριαρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Κίνα να προσανατολιστεί αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κατηγόρησαν το Πεκίνο πως κινείται προς στην επιβολή τετελεσμένων, σε μία γεωστρατηγική περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκμεταλλευόμενο το γεωπολιτικό “κενό εξουσίας” που προκαλεί η πανδημία. Ένα “κενό εξουσίας” που, εκ των πραγμάτων, έχει παραλύσει τις δυτικές χώρες.


*Με πληροφορίες από το e.vnexpress.net

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version