Γαλλία-Κύπρος: στα σκαριά στρατηγική σχέση

Βενιζέλος Κώστας
215
Η γαλλοκυπριακή προσέγγιση ψήνεται, Κώστας Βενιζέλος

Παρίσι και Λευκωσία συζητούν για τη διευθέτηση επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γαλλία, ενδεχομένως τον Ιούλιο, για συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Μια τέτοια επίσκεψη, η οποία “ψήνεται” εδώ και καιρό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων σε διάφορα πεδία.

Η γαλλική πλευρά έχει δείξει ενδιαφέρον για αναβαθμισμένη παρουσία στην περιοχή, σχεδιασμός που φαίνεται να περνά και από την Κύπρο.

Η παρουσία αυτή συνδέεται με διάφορα γεγονότα:

  • Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, η ΤΟΤΑL θα εμπλακεί σε όλα τα τεμάχια στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Τούτο καθιστά τη γαλλική εταιρεία βασικό παίκτη στον κυπριακό ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Δεύτερον, η αντίδραση της χώρας, με φρεγάτες, στις τουρκικές προκλήσεις, έχει ενθαρρύνει τη Λευκωσία να επενδύει στη γαλλική στήριξη. Αυτό θα μεταφραστεί στη συνέχεια και σε αναβαθμισμένη συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας.

Είναι προφανές πως η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή. Αυτός ο ρόλος δεν είναι άσχετος και με το γεγονός ότι το Παρίσι έχει σχεδιασμούς και για τη μετά το Brexit εποχή στην ΕE. Μια επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη γαλλική πρωτεύουσα θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα ενόψει και της κρίσιμης περιόδου στα ενεργειακά. Την ίδια ώρα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό καθώς και για καλύτερη συνεργασία σε ΕΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.