ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιστορικό “ΝΑΙ” της ΕE για Ουκρανία και Γεωργία

Ιστορικό "ΝΑΙ" της Ευρώπης για Ουκρανία και Γεωργία

Καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ έδωσαν στην Ουκρανία και την Μολδαβία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για ιστορική στιγμή τονίζοντας: «Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

Για «ιστορική απόφαση» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter.

«Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους» προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Ικανοποίηση και από Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ». Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής.

Θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μίας διαδικασίας που θα διαρκέσει χρόνια, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι ικανοποιεί το Κίεβο και την Τιφλία και παράλληλα στέλνει μηνύματα προς τη Μόσχα, ενώ ικανοποιεί και τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι κατά την ενταξιακή διαδικασία θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και κανόνες για όλες τις υποψήφιες χώρες. Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ ήταν η Κροατία και η διαδικασία κράτησε δέκα χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2013.

Το πρωί κατά την έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί ειδική Σύνοδος Κορυφής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, η οποία μέχρι και αργά χθες το βράδυ ήταν υπό συζήτηση καθώς οι πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών απείλησαν να μην συμμετάσχουν στην Σύνοδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αργό ρυθμό και την προβολή αντιρρήσεων από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Το πρόβλημα περιπλέκεται καθώς στη Βουλγαρία έχει προκύψει κυβερνητική κρίση με την κυβέρνηση Πετκόφ να μην έχει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, μετά από πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ τάχθηκε υπέρ της άρσης του βουλγαρικού βέτο, όμως δεν είναι γνωστό τί θα πράξει ο Πετκόφ.

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε γοργά την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για Βαλκάνια

Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν έτσι για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο λόγος για της απειλής αποχής των τριών βαλκανικών κρατών είναι η απειλή άσκησης βέτο από τη Βουλγαρία. Ως προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία, η Σόφια ζητεί να συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν την ιστορία, τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski δήλωσε στον δίκτυο TV24 Casa που εδρεύει στα Σκόπια ότι συνέστησε στον πρωθυπουργό της χώρας Dimitar Kovacevski να μην ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Είναι απαράδεκτο να περιλαμβάνονται ιστορικά ζητήματα και αντιδικίες ως προς τη γλώσσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ», είπε. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama ήταν ακόμη πιο σαφής. «Το να κρατείται όμηρος ολόκληρη η Ένωση από τη Βουλγαρία δεν είναι ένα θέαμα που θα παρακολουθούσε κανείς με ευχαρίστηση!», έγραψε στο Twitter την Τρίτη. «Τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί;». Αλλά και ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην άρνησή τους να συμμετάσχουν. Τελικά χθες το βράδυ και οι τρεις ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν. Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί».

Μακριά το πλαφόν 

Ως προς το ενεργειακό ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Από εκεί και πέρα θα έχουμε τη δυνατότητα αύριο στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή “τρέχουνε” από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες, το fuel pass, το power pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών»,

Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων, η οποία έχει δρομολογηθεί από αυτή την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Επειδή όμως το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, επειδή η γεννεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα, θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντίδραση, η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς έτσι ώστε να περιορίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version