Θύματα ασύμμετρου πολέμου Αμερικανοί διπλωμάτες

Νεφέλη Λυγερού
1226
Θύματα ασύμμετρου πολέμου Αμερικανοί διπλωμάτες, Νεφέλη Λυγερού

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι διπλωμάτες τους σε Κίνα και Κούβα πέφτουν θύματα στοχευμένων επιθέσεων που περιλαμβάνουν περίεργους ήχους, οδηγώντας σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται μετά από διάσειση, ή μικρό εγκεφαλικό τραύμα. Γιατροί, ερευνητές του FBI και Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ερευνούν επί μήνες την υπόθεση, προσπαθώντας να συνδέσουν τα ευρήματά τους, ενώ πλέον φωτογραφίζουν ως υπεύθυνη για τις ασύμμετρες αυτές επιθέσεις τη Ρωσία.

Ένας εξουθενωτικός και διαπεραστικός ήχος που παρέπεμπε σε ξύσιμο μίας επιφάνειας έπιασε στον ύπνο έναν Αμερικανό διπλωμάτη. Πετάχτηκε από το κρεβάτι του ξενοδοχείου του στην Αβάνα της Κούβας, προσπαθώντας να εντοπίσει την προέλευσή του. Φαινομενικά επικρατούσε ησυχία, αλλά ο ίδιος ένιωθε ότι το κεφάλι του είχε κυριεύσει ένα κομπρεσέρ. Όταν απομακρυνόταν από το συγκεκριμένο σημείο ένιωθε καλύτερα. Τη στιγμή, όμως, που επιχειρούσε να ξαναπλησιάσει, η ίδια αίσθηση επανερχόταν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Κάποια εικοσιτετράωρα αργότερα του παρουσιάστηκε μία ανεξήγητη απώλεια ακοής, αλλά και έντονα προβλήματα στην ομιλία. Παρόμοια συμπτώματα, τα οποία συνοδεύονταν από αυτή την μυστηριώδη αίσθηση παρουσίασαν και δεκάδες άλλοι Αμερικάνοι πολίτες, στην πλειονότητά τους διπλωμάτες.

Η Ουάσιγκτον βάφτισε το φαινόμενο αυτό «ακουστικές επιθέσεις», ενώ η συνδικαλιστική ένωση Αμερικανών διπλωματών το ονόμασε «ηχητική παρενόχληση». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει μεν «συγκεκριμένες» ή «στοχευμένες επιθέσεις», αλλά ομολογεί ότι, προς το παρόν, είναι «αγνώστου φύσεως», ενώ κάποια από τα πιο έμπειρα στελέχη και τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της CIA στρατολογήθηκαν για την έρευνα και κατανόηση της νέας αυτής απειλής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει

Το κοινό σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ότι ο εσωτερικός αυτός θόρυβος, που γινόταν αντιληπτός μόνο από τα θύματα, περιοριζόταν σε έναν πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο χώρο. Πολλοί τον παρομοίασαν με λέιζερ ή ακουστικά κύματα. Διπλωμάτες που ασθένησαν είπαν ότι υπέφεραν από ενοχλητικές αισθήσεις ήχων και κραδασμών, που έχουν περιγράφει με διάφορους τρόπους: κάποιες φορές σαν τον θόρυβο που κάνουν τα τζιτζίκια, σαν μεταλλικά φύλλα που θροΐζουν, ή και σαν τον ήχο που κάνουν βότσαλα που κυλούν γύρω από μια μεταλλική χοάνη.

Αμερικανοί γιατροί που εξέτασαν τους διπλωμάτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η «επίθεση» προκάλεσε αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες, όμως, προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συσκευές που μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία εξελισσόμενη βαρηκοΐα χωρίς να ακούγονται.

Αντιθέτως, οι λεγόμενες υποηχητικές συσκευές, περιορίζονται συνήθως στην ναυτία, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να επηρεάσουν στο παραμικρό την ακοή. Όσο για τα κανόνια ήχου, «η λειτουργία τους είναι απολύτως προφανής και είναι εύκολο να απομακρυνθεί κανείς από αυτά».

Αν και αόρατο, το νέο αυτό υπερόπλο στον ασύμμετρο πόλεμο έπληξε 16 εργαζομένους της αμερικανικής πρεσβείας μόνο στην Αβάνα. Αυτοί και οι σύζυγοί τους υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην κουβανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση αναφερόταν, μάλιστα, σε «περιστατικά», ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πήγαν ένα βήμα πιο πέρα την όλη υπόθεση, κάνοντας λόγο για «επιθέσεις με ηχητικά κύματα». «Επιβεβαιώνουμε ότι τουλάχιστον 16 μέλη της πρεσβευτικής μας κοινότητας έχουν παρουσιάσει κάποιου είδους συμπτώματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Κάποιοι από αυτούς που νόσησαν επέλεξαν να παραμείνουν στην Κούβα, ενώ άλλοι επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ και αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Υπήρξε και η περίπτωση ενός Καναδού διπλωμάτη, ο οποίος νόσησε. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως τα συμπτώματα ήταν απώλεια ακοής, ναυτία, πονοκέφαλοι, διαταραχές της ισορροπίας αλλά και ήπια εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κρούσματα σε Κίνα και Κούβα

Οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα θύματα δέχθηκαν επίθεση στα σπίτια τους, αλλά και σε ξενοδοχείο. Ένα από τα περιστατικά έλαβε χώρα στον επάνω όροφο του προσφάτως ανακαινισμένου παραθαλάσσιου ξενοδοχείο Capri. Οι επιθέσεις συνήθως πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρά τις έρευνες που ακολούθησαν, η κατάσταση παρέμεινε επί μήνες ασαφής. Οι ερευνητές εξέφρασαν αρκετές θεωρίες. Έβαλαν στο στόχαστρο την κυβέρνηση της Κούβας και μια μη κυβερνητική αντιεξουσιαστική ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας της.

Το ζήτημα επιδείνωσε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας, και οδήγησε στην απέλαση 15 Κουβανών διπλωματών από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Αβάνας ότι εσκεμμένα προκάλεσε βλάβη στους Αμερικανούς διπλωμάτες. Προσάπτουν, όμως, στην Κούβα αθέτηση υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης για την προστασία ξένων διπλωματικών αποστολών.

Το πράγμα περιπλέχθηκε όταν το ίδιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του και στην Κίνα. Την περασμένη άνοιξη αρρώστησε ο πρώτος υπάλληλος του προξενείου, στο οποίο εργάζονται 170 Αμερικανοί. Οι φόβοι κλιμακώθηκαν, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε τους άλλους υπαλλήλους στο Γκουανγκζού να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν νιώσουν ασυνήθιστα συμπτώματα. Δεκάδες διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους, υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους, οι οποίες φέρονται να προήλθαν από «στοχευμένες επιθέσεις με ηχητικά κύματα».

Τα συμπτώματα των διπλωματών στην Κίνα ήταν παρόμοια με εκείνα της Αβάνας. Οι διπλωμάτες που αποχώρησαν από την Κίνα εργάζονταν στο αμερικανικό προξενείο στη νότια πόλη Γκουανγκζού. Σύμφωνα με τους New York Times, συνάδελφοί τους και μέλη των οικογενειών τους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από ιατρική ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά «ένας αριθμός ατόμων» έχει επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για περαιτέρω εξετάσεις.

Δείχνουν τη Ρωσία

Πλέον μετά από μήνες σιωπής, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να επανέρχονται στο θέμα, δείχνοντας τη Ρωσία. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι ενδείξεις από τις παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες έδειξαν την παρέμβαση της Μόσχας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από επίσημη δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων τον Ιούλιο ότι συνεχίζουν τις έρευνες που σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας που άρχισαν να αντιμετωπίζουν υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα, όπως και ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια που προκάλεσαν τη μυστηριώδη αυτή ασθένεια. Έχουν προσβληθεί 26 Αμερικανοί από το 2016 που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.

Μία νέα έρευνα από τον Ντάγκλας Σμιθ, τον διευθυντή του Κέντρου για τραυματισμό εγκεφάλου και θεραπείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αναφέρει ότι τα συμπτώματα αυτά κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκαν από «μικροκύματα». Η σταδιακή έκθεση στα μικροκύματα προκαλεί συμπτώματα που προσιδιάζουν σε ξεκάθαρη περίπτωση εγκεφαλικής διάσεισης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο δηλητηρίασης ή ιού.

Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε βαριά εγκεφαλική βλάβη ή απώλεια ακοής, ενώ ακόμα επηρεάζει τη συμπεριφορά του ατόμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν γνώση για τέτοιου είδους επιθέσεις και για τις συνέπειές τους.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κούβα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους διπλωμάτες του στην Κίνα να ενημερώσουν για τυχόν ύποπτα οπτικά και ακουστικά συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται σε μυστηριώδεις «ακουστικές επιθέσεις». Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, έπειτα από δεκάδες αναφορές για ανεξήγητα προβλήματα υγείας σε Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες το 2017.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.