ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί κρύβει το βέτο(;) Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία

Τί κρύβει το βέτο (;) Ερντογάν για Φινλανδία-Σουηδία, Αλφόνσος Βιτάλης

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τα επίσημα αιτήματα Ελσίνκι και Κοπεγχάγης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν όχι μόνο άνοιξε μια μεγάλη βεντάλια τουρκικών απαιτήσεων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την ένταξη στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο βέτο. Ο Τούρκος Πρόεδρος παράλληλα θέτει επί τάπητος και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Τούρκους της Συρίας, αλλά και την ίδια τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Πρακτικά για την ώρα τουλάχιστον μένει μετέωρη η διαδικασία ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία καθώς απαιτείται ομοφωνία και ο Ερντογάν ήδη απειλεί με βέτο, ενώ λίγα 24ωρα πριν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε όχι απλά να ξεκαθαρίσει την θέση της Άγκυρας , αλλά να ανοίξει ένα «μεγάλο ανατολίτικο παζάρι», ζητώντας ανταλλάγματα από τις δύο Σκανδιναβικές χώρες που σχετίζονται με την αλλαγή της στάσης τους έναντι των Κούρδων, αλλά και από τις ίδιες τις ΗΠΑ απαιτώντας άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και άρση των περιορισμών για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ο Ερντογάν δείχνει να «παίζει δυνατά» σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και σε μια φάση μεγάλης όξυνσης των σχέσεων της Δύσης με την Ρωσία. Ακόμα και αν  στην συνέχεια, παίρνοντας προφανώς σημαντικά ανταλλάγματα, μεταβάλει την στάση του και δεν αντιδράσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προσφέρει «σημαντική υπηρεσία» και δίνει «ανάσα» στη Ρωσία, καθώς πλέον φαίνεται ότι ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών δεν είναι «στρωμένος με τριαντάφυλλα». Ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει η Τουρκία τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» , του «ειρηνοποιού» και του φερέγγυου συνομιλητή και με την Ρωσία και με την Ουκρανία. Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να «τορπιλίσει» τις σχέσεις και τις «μπίζνες» με τον Πούτιν και την Ρωσία, ούτε και να  «σπάσει» τα κοινά μέτωπα με το Κρεμλίνο στη Συρία, τη Λιβύη , τον Καύκασο , αλλά και στα θέματα ενέργειας.

Βέτο

Ο Ερντογάν «εκβιάζει» ΗΠΑ και Δυτικούς με αυτή του την στάση, απαιτώντας τα πάντα (από εξοπλισμούς , μέχρι να τελειώνουν οι Σκανδιναβοί με τους Κούρδους και με την ενοχλητική τους κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη Τουρκία, αλλά και τις αναφορές τους στην κατοχή κυπριακών εδαφών). Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Δυτικοί και  οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία και επιθυμούν να την απομακρύνουν όσο γίνεται περισσότερο από την Ρωσία και τον Πούτιν. Το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο την συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Νοτιοανατολικής του πτέρυγας , που βασικός πυλώνας είναι η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παίρνει ένα ακόμα ρίσκο και ελπίζει να του βγεί, καθώς δύσκολα οι Δυτικοί θα «χαλάσουν το χατίρι» της Τουρκίας στη νέα «ψυχροπολεμική περίοδο».  Ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλευόμενος και τους «πόντους» που έχει κερδίσει με την στάση του στο Ουκρανικό όλη αυτή την περίοδο  και βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ  με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό Πρόεδρο , εξέφρασε τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο δεν βλέπει θετικά ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα  και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στο παρελθόν είχε γίνει «λάθος» με τη Ελλάδα.

«Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει απο πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.Τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

Φινλανδία-Σουηδία

Τόνισε, ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να δει θετικά τα σχέδια των δύο χωρών, υποστηρίζοντας πως  «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους». «Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά» πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν όμως σχολίασε και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάϊντεν  (η οποία επρόκειτο να γίνει λίγες ώρες αργότερα). «Αγαπητοί φίλοι, δεν έχει νόημα να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε σχετικά, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. «Δηλαδή, δεν ξέρω τι είδους δηλώσεις μπορεί να κάνει ή θα κάνει ο Μπάιντεν. Και φυσικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη εκεί είναι ξεχωριστό θέμα. Επομένως, αφού δούμε τα πάντα, ειδικά αφού δούμε και τις δηλώσεις του Μπάιντεν, θα αποκαλύψουμε τη στάση μας», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης.

Ωστόσο εξέφρασε,  παράπονα και για την στάση που έχει κρατήσει ο Ουάσιγκτον απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα στο YPG το οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε, ωστόσο, παράπονα και για την στάση που έχει κρατήσει ο Ουάσιγκτον απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα στο YPG το οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση». Όπως είπε «το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το YPG είναι αυτό που είναι το PKK. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το σφάλμα της Αμερικής. Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, όλες οι πρόσφατες διοικήσεις στις ΗΠΑ έχουν δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK ή σε όλες τις δομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας». Πρόσθεσε  «έστειλαν οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε αυτά τα μέρη με φορτηγά. Αν και τα είπαμε αυτά σε όλες τις διοικήσεις, δεν εισακούστηκαν και αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε ως είχε. Αλλά το λέω πολύ ξεκάθαρα… ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο βόρειο τμήμα της Συρίας… Γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτούς τους τρομοκράτες. Και το λέμε αυτό σε όλες τις χώρες που μας φαίνονται φιλικές. Κάνεις λάθος, κάνε τα βήματα σου σωστά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version