ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε οι Ρώσοι για τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Τι λένε οι Ρώσοι για τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Tουλάχιστον τρεις δωδεκάδες βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ παραμένουν ακόμα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μόσχα. Από τα 300 αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια, που λειτουργούσαν εκεί πριν την ρωσική εισβολή, τα 50 βρίσκονταν κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποκάλυψε πρόσφατα ο Κωνσταντίν Κοζάτσεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο Ιγκόρ Κιρίλοφ (επικεφαλής των δυνάμεων ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων) «το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες για περισσότερους από εκατό συμμετέχοντες σε βιολογικά προγράμματα διπλής χρήσης. Επί του παρόντος, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ελέγχει περισσότερους από 10 πολίτες των ΗΠΑ, καθώς και έναν αριθμό αξιωματούχων του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, για συμμετοχή στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων».

Κατά τον Κιρίλοφ, εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών και ιδιωτικών εταιρειών συμμετείχαν στα αμερικανικά στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναφέρει τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αμερικανικά στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα.

Σήμερα θα θέλαμε να συμπληρώσουμε αυτόν τον κατάλογο με εκπροσώπους κρατικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών της Ουκρανίας που συμμετέχουν στην εφαρμογή αμερικανικών στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων», είπε στην τελευταία ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ποιοι οι Ουκρανοί συμμετέχοντες

Πάντα κατά τη ρωσική πλευρά, συμμετέχουν: Ο επικεφαλής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Ουκρανίας Volodymyr Kurpita συντόνισε τη συνεργασία Ουκρανών ειδικών με το Γραφείο Μείωσης Απειλών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και οργάνωσε επίσης τη συλλογή βιολογικών δειγμάτων από Ουκρανούς πολίτες και την αποστολή τους στο εξωτερικό.

Ο Serhiy Morgun, επικεφαλής του Υγειονομικού και Επιδημιολογικού Τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είναι ένας από τους υπεύθυνους της αλληλεπίδρασης μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Γραφείου Μείωσης Απειλών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ήταν ένας από τους επικεφαλής του έργου UP-8, επιβλέποντας την έρευνα για τους ιούς hanta. Ο Morgun –σύμφωνα με τον Κιρίλοφ– αντικατέστησε τον Serhiy Litovka, ο οποίος διεξήγαγε επικίνδυνα για τη ζωή και την υγεία τεστ σε ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό, στο πλαίσιο της μελέτης του ιού του πυρετού Κριμαίας-Κονγκό και των ιών hanta.

Επίσης, η επικεφαλής των εργαστηρίων αναφοράς του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, Irina Demchishina, συμμετείχε στις αμερικανικές μελέτες. Ήταν ενδιάμεση με εργολάβους του Πενταγώνου (Black & Veatch και Metabiota), επιβλέπουσα την υλοποίηση των έργων του Γραφείου Μείωσης Απειλών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ της σειράς UP και TAP.

Επιπλέον, ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει τον Denis Muzyka, Αναπληρωτή Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πειραματικής και Κλινικής Κτηνιατρικής, ο οποίος πραγματοποίησε το κύριο μέρος της έρευνας στο έργο UP-4. Υπεύθυνη Οικονομικών και Φορολογίας στη Black & Veatch είναι η Larisa Pekarskaya, η οποία ασχολήθηκε με τη χρηματοδότηση έργων του Γραφείου Μείωσης Απειλών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς και με την σχετική διαχείριση εγγράφων Black & Veatch.

Μεταξύ των ονομάτων που δημοσιοποιήθηκαν είναι και το όνομα της υπεύθυνης της Metabiota για ερευνητικά έργα και προγράμματα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Natalia Mikhailovskaya. Αυτή συνεργάστηκε με τον Muzyka στα έργα UP-4, UP-9, UP-10 και στην προετοιμασία της τελικής αναφοράς. Επίσης είναι το όνομα του επικεφαλής του εργαστηρίου φυσικών εστιακών λοιμώξεων του Ουκρανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Εθνικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lviv, Igor Lozinsky, ο οποίος επέβλεψε τον εκσυγχρονισμό του εργαστηρίου για στρατιωτική βιολογική έρευνα.

Επιπλέον, με το πρόσχημα της μείωσης των κινδύνων, το Κίεβο συνεχίζει να συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για επικίνδυνα παθογόνα όπως ο άνθρακας, η ευλογιά, η πανώλη και ο Έμπολα, δήλωσε ο Ιγκόρ Κιρίλοφ. Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα η Ουκρανία και οι ΗΠΑ να σχεδιάζουν μια πρόκληση, προκειμένου στη συνέχεια να ρίξουν την ευθύνη για αυτήν στη Ρωσία…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version