ΑΝΑΛΥΣΗ

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και η φασαρία για τους Patriot

Το νέο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ στην Ουκρανία και η φασαρία στην ΕΕ για τους Patriot, Μπάμπης Αγρολάμπος

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία το οποίο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αγοράσουν νέο εξοπλισμό που παράγεται από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία για τον ουκρανικό στρατό.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια που έχουμε δεσμευτεί (ΗΠΑ) μέχρι σήμερα. Θα περιλαμβάνει κρίσιμα συστήματα αναχαίτισης για τα συστήματα αεράμυνας Patriot και NASAMS της Ουκρανίας, περισσότερα συστήματα αντιμετώπισης drones και εξοπλισμό υποστήριξης, ποσότητες πυρομαχικών πυροβολικού και πυρομαχικά αέρος-εδάφους και υποστήριξη συντήρησης και υποστήριξης», δήλωσε ο Όστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση έγινε τρεις ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για άμεσο εξοπλισμό στην Ουκρανία, μετά την υπογραφή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενός συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων (για Ουκρανία, Ισραήλ, Ασία) την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε λίγα λεπτά μετά την υπογραφή της νομοθεσίας ότι οι αποστολές βοήθειας στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως. Ο εξοπλισμός του πακέτου των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, όμως, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φτάσει στην Ουκρανία, από το πρώτο πακέτο του 1 δισ. δολαρίων.

Ικανοποίηση στο Κίεβο

Το Κίεβο δήλωσε ικανοποίηση για το νέο πακέτο Μπάιντεν και έκλεισε προσωρινά το πρόβλημα της ΕΕ -και της Ελλάδας- για την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, κυρίως Patriot. Η νέα εξοπλιστική παρτίδα των ΗΠΑ, περιέχει εκτός από Patriot και Nasams πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά που διαθέτει ήδη η Ουκρανία και έχουν εξαντληθεί, αλλά και Stinger.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση και ο εκπρόσωπος της ουκρανικής αεράμυνας Ι. Γέβλας δήλωσε πως «η Ουκρανία μπορεί να αναπνεύσει αμυντικά, μετά τον καταιγισμό επιθέσεων που υπέστη τον τελευταίο μήνα». Στις χώρες της Ε.Ε. το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ουκρανίας μπήκε σε νέα βάση και εστιάζεται στην αποστολή πυρομαχικών και πυραύλων για τα συστήματα Patriot (για πυραύλους και όχι για το σύστημα δήλωσε θετική η Ισπανία), Iris-T και Samp/T και τριών συστημάτων Patriot που υποσχέθηκαν Ολλανδία και Γερμανία.

Ως προς την ελληνική πτυχή, πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει το βράδυ της Πέμπτης (ΣΚΑΪ) ότι «από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε συστήματα που είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα».

Υπό πίεση το Βερολίνο

Το θέμα είχε κλείσει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όμως ετέθη και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα από την πλευρά της Γερμανίας. Δεν είναι άσχετη η επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον Γερμανό υπ. Αμυνας Μπ. Πιστόριους, για να αποσαφηνιστεί η στάση της υπ. Εξωτερικών Α. Μπέρμποκ. Στη συζήτηση επανήλθε και άλλο ένα θέμα, αυτό της αγοράς τουρκικών drones από την Ε.Ε. για λογαριασμό της Ουκρανίας με την κατασκευή εργοστασίου Bayraktar (όχι ετοιμοπαράδοτα), κάτι που δεν θα έλυνε το άμεσο πρόβλημα του Κιέβου. Η λύση δόθηκε με το αμερικανικό πακέτο.

Οι γερμανικές παλινωδίες στο Ουκρανικό σχετίζονται με την αγωνία της κυβέρνησης Σολτς να αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχεται για αποστολή πυραύλων Taurus και ενός ακόμα συστήματος Patriot, αλλά και τις εσωτερικές διαφωνίες. Από την άλλη, το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ένα νέο ευρωπαϊκό αλαλούμ.

Επείγει το μέτωπο στη Μ. Ανατολή

Για την αμερικανική διπλωματία προέχει να κλείσει το μέτωπο στη Μ. Ανατολή, πριν από την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ορίζοντα λήξης και πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινείται η κυβέρνηση Μπάιντεν. Για τον Λ. Οίκο αποτέλεσε πρόβλημα η θερμή υποδοχή του Ι. Χανίγια από τον Τ. Ερντογάν και αποτυπώθηκε στο θέμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζ. Κίρμπι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε για συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν». Ως προς τη συνάντηση με τον Ι. Χανίγια σημείωσε: «Και πάλι θα αφήσω τον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει. Ήμασταν σαφείς για τη Χαμάς. Θα το αφήσω έτσι».

Οι αμερικανοτουρκικές συζητήσεις για την επίσκεψη τερματίστηκαν, ενώ τουρκικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψη. Ασάφεια υπάρχει όμως και με την επίσκεψη Αλ Σίσι στην Τουρκία για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία παρότι το Σαββατοκύριακο, κατά την επίσκεψη Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σ. Σούκρι βρέθηκε στην Αγκυρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version