ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για την επόμενη… νύχτα της Συρίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για την επόμενη... νύχτα της Συρίας

Οι… νύχτες της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, είναι το βασικό αντικείμενο της αυριανής τακτικής συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα εξεταστεί λεπτομερώς η πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων και τα επόμενα σχέδια των τουρκικών δυνάμεων.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει επίσης ότι θα συζητηθούν τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, θέμα το οποίο και χθες ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ Καλίν. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αυριανή τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου, είναι η τελευταία του έτους, αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν έκτακτες συνεδριάσεις εφόσον ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφασίσει εν τέλει να προχωρήσει σε νέα εισβολή στη Συρία, με διακηρυγμένο στόχο να απωθήσει τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις SDF και τις κουρδικές μονάδες του YPG, πέραν της ‘’ζώνης ασφαλείας’’ βάθους 30 χλμ που σχεδιάζει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία. Ως προς το Ιράκ, οι πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού συνεχίζονται και καθημερινά γίνονται αναφορές από το υπουργείο Άμυνας για “εξοντώσεις τρομοκρατών”.

Οι Κούρδοι της Συρίας απέρριψαν το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση των δυνάμεών τους από την περιοχή που εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων, Μανμπίτζ, Κομπάνι (Αλ

Αράμπ) και Τελ Ριφάτ και καλούν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια νέας τουρκικής εισβολής. Πέραν των δηλώσεων, όμως, κρίνεται και η ικανότητα των δύο μεγάλων δυνάμεων στο διπλωματικό παρασκήνιο, να συγκρατήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας από την πρόκληση μίας νέας ανάφλεξης στη Συρία. Σύμφωνα με τα τοπικά κουρδικά δίκτυα ενημέρωσης στην αυτόνομη κουρδική περιοδής της ΒΑ Συρίας AANES οι στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την προεναγγελθείσα τουρκική εισβολή στην Συρία, ενώ και ο γενικός πληθυσμός έχει ενημερωθεί να είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

Δηλώσεις του διοικητή Αμπντί

Ο Μαζλούμ Αμπντί σε συνέντευξη μέσω Zoom που διοργάνωσε το ινστιτούτο ISHR και την οποία συντόνιζε ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia, David Philips, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζονται αποφασιστικότερες δηλώσεις για να αποτραπεί μια τουρκική εισβολή» που θα ανέτρεπε χρόνια κοινών προσπαθειών με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την οριστική εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. «Παράλληλα με τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και τις επιθέσεις πυροβολικού, βλέπουμε μια επανεμφάνιση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Οι μονάδες του SDF, σύμφωνα με τον Αμπντί αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, προκειμένου «να ετοιμαστούν οι δυνάμεις για την τουρκική επίθεση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί άμεσα εάν η Άγκυρα δεν δει μια ισχυρή αντίδραση από τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ερωτηθείς για την κατάσταση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι «μια τουρκική χερσαία εισβολή θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα κέρδη που έχει επιτύχει ο κόσμος εναντίον του ISIS και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή». 

Σύμφωνα με το Al-Monitor το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών, έχει μεταφερθεί στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ. Η Τουρκία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε θέσεις του SDF και σε πολιτικές υποδομές, κυρίως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σιλό σιτηρών.

Η θέση της Μόσχας

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak επανέρχεται σήμερα στο θέμα του τελεσίγραφου της Τουρκίας και σημειώνει ότι ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, Αλεξάντερ Τσάικο είπε στον Κούρδο διοικητή Μαζλούμ Αμπτί ότι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Τουρκία είναι το SDFμε το YPG  να φύγει από το Κομπάνι, το Μάνμπιτζ και το Τελ Ριφάατ». Ο Τσάικο υποσχέθηκε εκεί την ανάπτυξη των δικών του δυνάμεων: «Αυτή είναι η τελευταία μας προσφορά προς εσάς. Εάν ξεκινήσει η τουρκική επιχείρηση, η Ρωσία δεν μπορεί να τη σταματήσει», είπε ο Τσάικο, σύμφωνα πάντα με την Yeni Safak.

Το καθεστώς Άσαντ έστειλε επίσης στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κομπάνι, το οποίο είναι μεταξύ των πιθανών στόχων. Σύμφωνα με αναφορές των συριακών μέσων ενημέρωσης, ο στρατός της Συρίας ανέπτυξε μια φάλαγγα 20 αρμάτων μάχης και άλλων στρατιωτικών οχημάτων γύρω από το Κομπάνι. Τα ρωσικά στρατεύματα ακύρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια κοινή περιπολία με τον τουρκικό στρατό στα ανατολικά της πόλης. Η ακύρωση της περιπολίας, εκτιμάται ότι αποσκοπούσε στην διευκόλυνση των βομβαρδισμών από τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη για χερσαία επιχείρηση, την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη μέρα ή οποιαδήποτε στιγμή» και πρόσθεσε: «Χωρίς τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας, δεν θα ήταν δυνατό να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Χωρίς τις τουρκικές επεμβάσεις, σήμερα ένας τρομοκρατικός διάδρομος θα αναδυόταν από τα ιρακινά σύνορα μέχρι τη Μεσόγειο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version