Τουρκική επίδειξη ισχύος με την “Ασπίδα της Μεσογείου”

Τουρκική επίδειξη ισχύος με την "Ασπίδα της Μεσογείου", Ιωάννα Ηλιάδη

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη  – 

 

Στο προσκήνιο επανέφερε χθες η Άγκυρα την επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το 2017. Η τουρκική επιχείρηση στην Μεσόγειο, έχει ανακοινωθεί με τη NAVTEX  823/17 και έκτοτε είναι σε ισχύ. Επισήμως, σκοπός της επιχείρησης είναι να παρέχει ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο και η δράση κατά της τρομοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα εδραιώνει την τουρκική ναυτική παρουσία.

Το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε χθες την αναβάθμιση της συμμετοχής πολεμικών πλοίων στην επιχείρηση, με δυο κορβέτες και δυο υποβρύχια για να προστατεύσουν τα τουρκικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Η απειλή στρέφεται κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενίσχυση της επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου” ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση για τον κατάπλου στη Λεμεσό του αμερικανικού αμφίβιου σκάφους  «Iwo Jima». 

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil Med Surveyor έφτασε την Κυριακή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί εντατικές έρευνες, ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου. Τις επόμενες ημέρες θα φτάσει και το δεύτερο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο, το Ocean Investigator, που παραμένει στη Λεμεσό.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Ναυτικό έχει αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας απέναντι σε τυχόν εισβολείς. Χθες, το εντυπωσιακό αμφίβιο σκάφος Iwo Jima κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό. Πρόκειται για ένα σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης «Wasp».

Εντάχθηκε επίσημα στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κατάπλους του επισήμως δεν συνδέεται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η παρουσία του στην περιοχή σίγουρα στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version