ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουρκικό τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας – Τι λένε οι Κούρδοι

Τουρκικό τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας μετέφεραν οι Ρώσοι

Τελεσίγραφο της Τουρκίας προς τους Κούρδους της Συρίας, να αποχωρήσουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις SDF (στις οποίες υπάγονται και οι κουρδικές δυνάμεις του YPG), από την περιοχή των πόλεων Μανμπίτζ, Αλ Αράμπ και Τελ Ριφάτ, μετέφεραν οι Ρώσοι, σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται τουρκικές επίσημες πηγές. Την είδηση αναμεταδίδουν και τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Η Τουρκία από την πλευρά της, δέχεται να περάσουν αυτές οι περιοχές υπό των έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, κάτι που όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα των ρωσικών πρακτορείων βρίσκει σύμφωνη επί της αρχής την Δαμασκό. Από την πλευρά της η Μόσχα εμφανίζεται να διαμεσολαβεί μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και είναι σε συνομιλίες με τον Κούρδο επικεφαλής της SDF Μαζλούμ Αμπντί. Πάντως μέχρι τώρα ούτε ο Αμπντί ούτε η πολιτική διοίκηση των Κούρδων της βόρειας και ανατολικής Συρίας ΑΑΝΕS δεν επιβεβαιώνουν ότι προτίθενται να κάνουν τέτοια συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του SDF Αράμ Χάνα δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadas TV, ότι οι Κούρδοι ζήτησαν από τους Ρώσους «μια συμφωνία με την Δαμασκό για τον συντονισμό των ενεργειών των συριακών δυνάμεων και των δυνάμεων του SDF για την προστασία της αυτόνομης περιοχής». Οι Ρώσοι, όπως είπε ο Χάνα, «παρουσίασαν το τελεσίγραφο της Τουρκίας και οι συζητήσεις δεν προχώρησαν».

Ο Ρώσος διοικητής στον Αμπντί

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet o διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγός Αλεξάντερ Τσάικο, επισκέφθηκε τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας το Σαββατοκύριακο, και συναντήθηκε με τον Μαζλούμ Αμπντί. Η Hurriyet αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από αξιόπιστες πηγές, η ρωσική πλευρά μετέφερε την πρόταση της Μόσχας στους Κούρδους της περιοχής να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να εμποδίσει την Τουρκία να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, οι Κούρδοι θα πρέπει να παραδώσουν αμέσως την περιοχή, ειδάλλως η Τουρκία θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση».

Επισημαίνεται επίσης ότι βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-Ρωσίας, το 2019, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν να απομακρύνουν τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή μεταξύ Rasulayn και Tal Abyad σε μήκος 120 χιλιομέτρων και βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, κάτι που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια. H Άγκυρα διαμηνύει προς όλες τις πλευρές που έχουν ανάμιξη και στρατιωτική παρουσία στη Συρία ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την έναρξη μίας χερσαίας επιχείρησης. Οι ένοπλες δυνάμεις περιμένουν μόνο την εντολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να ξεκινήσει η εισβολή. Η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στη βόρεια Συρία από τις 20 Νοεμβρίου.

Παρέμβαση ΗΠΑ ζητούν οι Κούρδοι

Το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC μετέδωσε σήμερα ότι η διοίκηση του SDF ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αποτρέψουν μία νέα χερσαία εισβολή της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από τον Κούρδο διοικητή Μαζλούμ Αμπντί.

Το κέντρο ενημέρωσης της Rojiava ανέφερε σήμερα ότι τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό πυροβολικό βάλλει κατά των κουρδικών μονάδων που βρίσκονται κοντά στο κέντρο κράτησης μελών του ISIS. Αναφέρει επίσης ότι οι επιθέσεις drones συνεχίζονται αλλά όχι με την ένταση των πρώτων ημερών μετά την αεροπορική επιδρομή στις 20 Νοεμβρίου. Στις 25 Νομεβρίου δύο τουρκικές ρουκέτες έπεσαν κοντά σε αμερικανικό στρατόπεδο, στην περιοχή, όπως δήλωσε επισήμως η CENTCOM, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή τραυματισμοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version